Σε ποιοτικά πανηγυρικό κλίμα και παρουσία πλήθους προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκε εχθές, η καθιερωμένη από τον Επίσκοπό μας και οικοδεσπότη της εκδήλωσης, κ . Χρυσόστομο, ετήσια εορτή της «Κοπής της Αγιοβασιλιάτικης Πίτας», στο «Κτήμα Δέκα» στον Ασπρόπυργο.
Μέλη και φίλοι της Μητροπόλεως παρευρέθηκαν -κατακλύζοντας την αίθουσα εκδηλώσεων- στην ετήσια παραδοσιακή σύναξη χαράς, ανταλλαγής ευχών και ευθυμίας. Η ψυχική ευθυμία εκδηλώθηκε από την έναρξη κιόλας της εορτής με Ύμνους της Εκκλησίας μας, κατά τη γνωστή παραίνεση του Αγίου Ιακώβου «Εὐθυμεῖ τις; Ψαλλέτω», όπως χαρακτηριστικά είπε η Παρουσιάστρια της βραδιάς, Ιωάννα Κωνσταντινίδη.
Η Μεικτή Χορωδία της Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας «Υμνωδοί», απέδωσε τα Απολυτίκια και το Κοντάκιο της ημέρας. Τη μουσική διδασκαλεία του Γυναικείου Χορού ανέλαβε η Φωτεινή Μαυρίδη, ενώ του Ανδρικού Χορού αντίστοιχα, ανέλαβε ο Διάκονος Χρυσόστομος Κοσμοσωτειριώτης.
Στην κατανυκτική ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε από το άκουσμα των Βυζαντινών Ύμνων προστέθηκε η συγκίνηση και η υπερηφάνεια που αισθάνθηκαν οι παρευρισκόμενοι κατά τις απονομές των Βραβείων του 2ου Μαθητικού Διαγωνισμού καλλιτεχνικής, δημιουργικής έκφρασης και συγκεκριμένα, Ζωγραφικής, Ποίησης–Πεζογραφίας και Ψηφιακής δημιουργίας. Τον Διαγωνισμό με τίτλο: «Από την Ανατολία στον Ελλαδικό χώρο, 100 χρόνια», προκήρυξε το Γραφείο Παιδείας και Πολιτισμού της Μητροπόλεως, υπό την επιμέλεια της Δ/ντριας των Κατηχητικών κας Ευαγγελίας Ψαρομμάτη. Το θέμα του Διαγωνισμού αφορούσε στη σύμβαση και το άρθρο για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που υπογράφηκε και εφαρμόστηκε πριν από 100 χρόνια, με αποτέλεσμα τον ολοκληρωτικό αφανισμό του Ρωμέικου στοιχείου από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, και συγχρόνως τη «νομιμοποίηση» και την αποσιώπηση της -υπό τραγικές συνθήκες- εκκαθάρισης των Χριστιανικών πληθυσμών από τη γενέτειρά τους. Σε καθεμιά από τις τρεις κατηγορίες του Διαγωνισμού απονεμήθηκαν 1ο, 2ο, και 3ο βραβείο. Το 1ο βραβείο, κάθε κατηγορίας, συνοδεύθηκε από το χρηματικό έπαθλο των 150 ευρώ.
Της απονομής των Βραβείων προηγήθηκε προβολή βίντεο με ενδεικτική παρουσίαση της αξιέπαινης εργασίας των παιδιών μας.
Την φιλότιμη και συγκινητική προσπάθεια και συμμετοχή των παιδιών μας επαίνεσε ιδιαιτέρως ο Σεβασμιώτατος κατά την απονομή των βραβείων.
Την ανακοίνωση των νικητών έκαναν ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, η Δ/ντρια κα Ευαγγελία Ψαρομμάτη και η Αρχηγός των Παιδικών Κατασκηνώσεων «Περιβόλι της Σουμελά», Μαρία Παπαδοπούλου.
Για την 1η Κατηγορία, Κατώτερο Κατηχητικό 6 – 8 ετών, «Έργο Ζωγραφικής», οι νικητές ήταν:
1ο Βραβείο – Νεκτάριος Συρανίδης, Κατηχητικό Σχ. Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αχαρνών
2ο Βραβείο – Ηλιάνα Μεσαριτσίδη Κατηχητικό Σχ. Κ.Ι.Ν. Άγ. Νικολάου Αχαρνών
3ο Βραβείο – Τατιανή Σιδηροπούλου, Κατηχητικό Σχ. Ι..Ν. Άγ. Νεκταρίου & Παναγίας Οδηγητρίας Αχαρνών
Για την 2η Κατηγορία, Μέσο Κατηχητικό 9 – 13 ετών, «Ποίημα ή Διήγημα» οι νικητές ήταν:
1ο Βραβείο – Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, Κατηχητικό Σχ. Ι.Ν. Άγ. Νικολάου Αχαρνών
2ο Βραβείο – Αθανασία Ζαχαριουδάκη, Κατηχητικό Σχ. Ι.Ν. Θεοφόρων Πατέρων Παιανίας
3ο Βραβείο – Σοφία Τοτικίδη, Κατηχητικό Σχ. Ι.Ν. Άγ. Νικολάου Αχαρνών
Για την 3η Κατηγορία, Ανώτερο Κατηχητικό 14+ ετών, «Ψηφιακή Δημιουργία» οι νικητές ήταν:
1ο Βραβείο – Ελένη Μεσαριτσίδου, Κατηχητικό Σχ. Ι.Ν. Άγ. Νικολάου Αχαρνών
2ο Βραβείο – Γεώργιος Κουλούκας, Κατηχητικό Σχ. Ι.Μ. Παναχράντου Μεγάρων
3ο Βραβείο – Όλγα Συρανίδου, Κατηχητικό Σχ. Ι.Ν. Άγ. Νικολάου Αχαρνών
Βραβεία απονεμήθηκαν και σε συμμετέχοντες με εξαιρετικά ενδιαφέροντα έργα. Περισσότερα για τον Διαγωνισμό ΕΔΩ.
Βραβεία απονεμήθηκαν και σε συμμετέχοντες με εξαιρετικά ενδιαφέροντα έργα.
Η εορταστική βραδιά συνεχίστηκε με το κυρίως μέρος της, την κοπή της Πατροπαράδοτης Πίτας του Αγίου Βασιλείου, την οποία πρωτίστως ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, υπό τον ήχο του Μεγαλυναρίου του Αγίου που έψαλαν μέλη της Χορωδίας μας.
Ο Επίσκοπός μας πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελο και τον Οικονόμο της Μητροπόλεως Πρεσβύτερο π. Ματθαίο Μαβίδη έκοψε και πρόσφερε κομμάτια της Αγιοβασιλόπιτας σε προσκεκλημένους, εκπροσώπους τοπικών φορέων και μέλη της εκκλησίας μας δίνοντας παράλληλα, τις πατρικές ευχές του προς όλους τους παρισταμένους οι οποίοι επίσης, έλαβαν κομμάτι της πατροπαράδοτης Βασιλόπιτας.
Μίλησε δε -αγγίζοντας πραγματικά τις ψυχές όλων- με αφορμή τον Μαθητικό Διαγωνισμό, για το γεγονός, ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της πατρίδας μας δεν περιέχει παρά ελάχιστα πράγματα για το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της ιστορίας μας, για την «ταφόπλακα» της καθ’ ημάς Ανατολής. Μέσα από τις δράσεις της Μητροπόλεώς μας, κατά το παρελθόν έτος τα παιδιά μας έμαθαν την υποχρεωτική ανταλλαγή και τον ξεριζωμό των Ρωμηών, και μάλιστα, μέσα από τις γνώσεις που έλαβαν, αλλά και την ευκαιρία του Διαγωνισμού, προέβησαν στη δημιουργία εξαιρετικών έργων, όπως ήταν το ποίημα του δεκατριάχρονου Μιχαήλ Κωνσταντινίδη. Το ότι τα παιδιά μας δύνανται να προβούν σε τόσο αξιέπαινες πράξεις, σημαίνει ότι δεν έχουμε χαθεί, κι ότι μπορούμε πολλά ακόμη να κάνουμε μέσα από την αφύπνιση των νέων.
Ο Επίσκοπός μας, έκανε ακόμη λόγο για το ανάγνωσμα του Εσπερινού της Εκκλησιαστικής Πρωτοχρονιάς, όπου ο Θεός βεβαιώνει πως η τήρηση των εντολών Του, θα φέρει τη γαλήνη της φύσης, την πλησμονή του άρτου και την ισχύ κατά των εναντίων, ενώ η αθέτηση των εντολών, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, γεγονός που κατά το περασμένο έτος είδαμε -ιδίοις όμμασι- με την νεροποντή στη Θεσσαλία.
Τον τελευταίο καιρό, συνέχισε, οι ειδήσεις που ακούμε για τους νέους μας από τα Μ.Μ.Ε. αφορούν μόνο πράξεις βίας και εγκληματικότητας. Για ποιο λόγο ένα παιδί να χρειαστεί να βγάλει μαχαίρι έναντι του πατέρα, του αδερφού ή του φίλου του; Διότι δεν υπήρξε για αυτό το παιδί η κατάλληλη διαπαιδαγώγηση από την οικογένειά του. Σήμερα τιμήσαμε την μνήμη του Αγίου Βασιλείου και αξίζει να δούμε για ποιο λόγο ο Βασίλειος έγινε Μέγας και Άγιος της Εκκλησίας. Ο λόγος είναι ότι εργάστηκαν οι γονείς του, Άγιοι Βασίλειος και Εμμέλεια. Το ιερό αυτό ζεύγος ήξερε πολύ καλά ότι η γαλούχηση των παιδιών δεν ήταν απλό πράγμα. Αισθάνονταν τη μεγάλη ευθύνη να καταστήσουν τα παιδιά τους όχι απλώς χρηστά μέλη της κοινωνίας, αλλά Αγίους, πολίτες του Ουρανού. Γι’ αυτό και κατόρθωσαν να αναδείξουν την Αγία Μακρίνα, τον Άγιο Βασίλειο, τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης, τον Άγιο Πέτρο Σεβαστείας και την Αγία Θεοσέβεια. Σήμερα οι γονείς, ως επί το πλείστον, δεν δίνουν τις κατάλληλες αρχές στα παιδιά. Ακόμη και Χριστιανοί γονείς, μεγαλώνουν τα παιδιά τους ωσάν σε έναν παραμυθένιο κόσμο, αφήνοντάς τα να πιστεύουν ότι ο Άγιος Βασίλειος είναι αυτό το δυτικό πρότυπο που επιβλήθηκε χάριν της καταναλωτικότητος. Δεν θα είναι παράξενο, αν τα παιδιά αυτά θεωρήσουν και τον Χριστιανισμό ένα παραμύθι.
Ενώ λοιπόν, έτσι έχουν τα πράγματα και μάλλον κάποιος άνεμος κατευθύνει την πατρίδα μας σε λάθος σημεία, το πρόβλημα στο Κοινοβούλιο είναι το αν θα έχουμε α΄ και β΄ γονείς και τα συναφή. Ωσάν να έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα και να είναι αυτό στο οποίο πρέπει να δοθεί βάση και λύση. Από την άλλη, ο χλευασμός απέναντί μας, όταν εκφράζουμε την πίστη μας, θεωρείται πρόοδος. Και μετά μιλούμε για δήθεν «αντιρατσιστικούς νόμους». Αυτό δεν είναι Δημοκρατία, αλλά φασισμός.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος δήλωσε ότι ως Χριστιανός Κληρικός και Έλληνας πολίτης, επιθυμεί να ανέβει και πάλι η Ελλάδα ψηλά, εκεί που ήταν όταν έδινε το φως σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό είναι μάταιο κάποιοι να χαρακτηρίζουν τους εκπροσώπους της Εκκλησίας ως γραφικούς. Ας πάψουν πιά! Η Εκκλησία διακηρύσσει ότι το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο είναι η ελευθερία. Ωστόσο, η Εκκλησία, καθώς η ίδια έχει την υποχρέωση να μεταβάλει το πεζοδρόμιο σε Εκκλησία, δεν θα επιτρέψει ουδέποτε να μετατραπεί η Εκκλησία σε πεζοδρόμιο.
Το παραδοσιακό στοιχείο στο χαρακτήρα της εορτής ενίσχυσαν τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Ασπροπύργου οι «Ακρίτες του Πόντου» που παρουσίασαν Ποντιακούς Χορούς, αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου.
Το εορταστικό κλίμα κορυφώθηκε με τα Παραδοσιακά Κάλαντα του τόπου μας, και συγκεκριμένα με τα Κλασσικά Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα, τα Κάλαντα του Πόντου, της Καππαδοκίας – Μυτιλήνης, της Ικαρίας και της Αγιοτόκου Χίου, από τη Μεικτή Χορωδία της Μητροπόλεώς μας, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε η αυθόρμητη μικρή εισαγωγική «παρέμβαση» που έκανε ο ίδιος ο Μητροπολίτης μας μεταφέροντάς μας νοερά στους καιρούς και τους τόπους προέλευσης των Καλάντων. Ιδιαίτερος δε ενθουσιασμός επικράτησε στα Κάλαντα της «Μυροβόλου» Χίου, τα οποία άκουσαν οι παριστάμενοι από τον ίδιο τον Μητροπολίτη μας με τη συνοδεία της Χορωδίας.
Ακολούθησαν οι ευχαριστίες από τον Πρωτοσύγκελο εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου και οικοδεσπότη, σε όλους όσοι συνετέλεσαν στην διοργάνωση και διεξαγωγή της εορτής.
– Την παρουσιάστρια της εκδήλωσης, Ιωάννα Κωνσταντινίδη
– Την υπεύθυνη του Γυναικείου Χορού, Φωτεινή Μαυρίδη
– Τον υπεύθυνο του Ανδρικού Χορού, Διάκονο Χρυσόστομο Κοσμοσωτειριώτη, καθώς και τους μουσικούς μας και οργανοπαίχτες:
- Στη λύρα: τον Ιορδάνη Καρακασίδη, τον Ιωάννη Χιονίδη και τονΔημήτριο Φυτόπουλο
- Στην κιθάρα: τον Αβραάμ Τυρεκίδη
- Στα πλήκτρα: τον Γεώργιο Τυρεκίδη
- Στα κρουστά: τον Ιωάννη Πεΐδη και τον Ιωάννη Κουρτσόπουλο
– Τον Ποντιακό Σύλλογο Ασπροπύργου «Ακρίτες του Πόντου» και την νέα Πρόεδρο του Συλλόγου, Πελαγία Τσούλφα
– Τον Ιερομόναχο π. Θεόκλητο Κοσμοσωτειριώτη για την υποστήριξη στον ήχο
– Τον Πρεσβύτερο π. Ματθαίο Μαβίδη για την επιμέλεια της παραγωγής
– Την Δ/ντρια των εκδηλώσεων κ. Ευαγγελία Μ. Ψαρομμάτη για τον σχεδιασμό της εκδήλωσης
– Τον κ. Ηλία Χιονίδη για την παραχώρηση του υπέροχου χώρου, το «Κτήμα ΔΕΚΑ», στο οποίο φιλοξενείται επί σειρά ετών η ενέργεια
– Τον π. Στυλιανό Τομάη για την παροχή της χειροποίητης Αγιοβασιλόπιτας
– Τον Νικόλαο Πηλίδη και την ομάδα του Axon Sound για την τεχνική στήριξη στον ήχο και την εικόνα
Ιδιαίτερες ευχαριστίες δόθηκαν και στους ανθρώπους που μας τιμήσαν με την παρουσία τους:
– κ. Αθανάσιο Μπούρα, Γ’ Αντιπρόεδρο Βουλής, Βουλευτή Β’ Δυτ. Αττικής
– κ. Ευάγγελο Λιάκο, Βουλευτή Β’ Δυτ. Αττικής
– κ. Ελευθέριο Κοσμόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής
– κ. Ιωάννη Ηλία, Δήμαρχο Ασπροπύργου
Τους Αντιδημάρχους Ασπροπύργου:
– κ. Ιωάννη Νερούτσο
– κ. Αβραάμ Κωνσταντινίδη
– κ. Ελένη Μαυράκη – Τσίγκου
– κ. Μαρία Ατσαμτσίδου
– κ. Μαρία Καλλιέρη – Καψάλα
– κ. Κωνσταντίνο Χιονίδη
– κ. Μάρκο Μάμα
– κ. Κωνσταντίνο Μυλωνά
– κ. Σοφία Μαυρίδη, Επικεφαλής του Συνδυασμού «Ο Ασπρόπυργος μας ενώνει»
– κ. Αλέκο Μυλωνά, Επικεφαλής του Συνδυασμού «Ο Ασπρόπυργος μπροστά»
Τους Εντ. Δημοτικούς Συμβούλους Ασπροπύργου
– κ. Αντώνιο Κονταξή
– κ. Παύλο Γαβριλίδη
– κ. Μαρία Γκούμα –Πατέλα
Τους Δημοτικούς Συμβούλους Ασπροπύργου
– κ. Αβραάμ Κρεούζα
– κ. Νικόλαο Φωτιάδη
– κ. Μιχαήλ Χατζή
– κ. Ευάγγελο Μουζάκα
– κ. Νικόλαο Πετρουγάκη
– κ. Αθηνά Σωτηριάδου, Γεν. Γραμματέα Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδος
– κ. Πελαγία Τσούλφα, Πρόεδρο Συλλόγου «Οι Ακρίτες του Πόντου»
– κ. Σωτήριο Τζούμα, Επικοινωνιολόγο και Δημοσιογράφο
– Γεώργιο Μουνδρέα Υπεύθυνος Εθιμοτυπίας στην Περιφέρεια Αττικής
Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με τον προσωπικό χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου προς τον κάθε ένα ξεχωριστά.
Και του χρόνου !