You are currently viewing Πειραιώς Σεραφείμ: «Χρειάζεται σαφής προσανατολισμός…»

Πειραιώς Σεραφείμ: «Χρειάζεται σαφής προσανατολισμός…»

  • Reading time:1 mins read

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα 4 Επιμορφωτικά Σεμινάρια που οργάνωσε ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς.

Σε επετειακή εκδήλωση την Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ επέδωσε τα αναμνηστικά και τις Βεβαιώσεις Παρακολούθησης σε όσους συμμετείχαν.

Την εκδήλωση άνοιξε με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς υπό την διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής Πρωτ. Γρηγορίου Καραλή.

Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στην αρχική ιδέα των σεμιναρίων αυτών τονίζοντας πως «Η αποδοχή φέτος ήταν συγκλονιστική. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, Πειραιώτες και φίλοι της Πειραϊκής Εκκλησίας, έδειξαν ουσιαστικό ενδιαφέρον και κάθε εβδομάδα ο αριθμός των συμμετεχόντων ηύξανε».

Επίσης ευχαρίστησε και συνεχάρη τους 270 ανθρώπους για την τακτική τους συμμετοχή στα σεμινάρια, κάτι που όπως υπογράμμισε «είναι μήνυμα για ενίσχυση του θεσμού».

κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος ο οποίος συνδιοργάνωσε με την Ενορία της Ευαγγελίστριας τα σεμινάρια αυτά.

Ο κ. Χαρατζόπουλος επεσήμανε πως «η επιτυχία του περσινού Σεμιναρίου της Μικρασιατικής Ιστορίας υπήρξε η αφορμή και το κίνητρο και για τη συνέχεια του θεσμού την τρέχουσα χρονιά». Τόνισε και εκείνος με τη σειρά του πως «η ανταπόκριση και σε αυτή την πρωτοβουλία εντυπωσιακή και πέραν κάθε προσδοκίας», ενώ συνεχάρη όλους όσοους παρακολούθησαν τα Σεμινάρια, αλλά και τους διδάσκοντες Καθηγητές «για τις πολύτιμες γνώσεις που προσέφεραν και για τον ελκυστικό τρόπο με τον οποίο παρουσίασαν τα θέματά τους, έτσι ώστε να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων».

Προσέθεσε ότι «Βασικός παράγοντας επιτυχίας και αυτού του κύκλου των Σεμιναρίων ήταν και οι εξαιρετικές οργανωτικές συνθήκες», ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους συνεργάτες της Ευαγγελίστριας οι οποίοι «φρόντισαν με επιμέλεια και εξαιρετικό ζήλο, υπευθυνότητα και συνέπεια να λειτουργούν όλα άψογα και να έχουμε ότι χρειαζόμαστε σε κάθε μία από τις συνολικά 40 συναντήσεις και των τεσσάρων Σεμιναρίων».

«Ευχή μας», κατέληξε, «ο επιτυχημένος αυτός θεσμός να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές με την ίδια επιτυχία και ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση και πολλαπλάσιους καρπούς».

Στη συνέχεια ο π.Γεώργιος κάλεσε στο βήμα τους τέσσερις υπευθύνους του φετινού κύκλου Σεμιναρίων να χαιρετίσουν την εκδήλωση.

Συγκεκριμένα

• τον κ. Στέφανο Μίλεση, Συγγραφέα-Ιστορικό Ερευνητή, που δίδαξε στο Σεμινάριο «Στα μονοπάτια της ιστορίας του Πειραιά» κάθε Δευτέρα,

• τον Αρχιμ. Αυγουστίνο Θεοδωρόπουλο, Φιλόλογο- Θεολόγο, που δίδαξε στο Σεμινάριο «Ελληνική Εκκλησιαστική Γλωσσομάθεια», κάθε Τρίτη,

• τον Αρχιμ. Δανιήλ Ψωίνο, που δίδαξε στο Σεμινάριο «Προσέγγιση της λατρείας» κάθε Τετάρτη και

• τον κ. Πέτρο Τζιά, Διπλ. Μηχανικό ΕΜΠ, που δίδαξε στο Σεμινάριο «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον» κάθε Πέμπτη.

κ. Στέφανος Μίλεσης

«Ο σύγχρονος Πειραιάς, η πόλη μας, οφείλει τόσα πολλά στην Εκκλησία από την ίδρυσή του έως σήμερα», είπε αρχικά ο κ. Μίλεσης, υπενθυμίζοντας ότι το πρώτο δημοτικό συμβούλιο το 1835 συνήλθε στο Μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνος, αναφερόμενος ταυτόχρονα στις προσπάθειες και την συνεισφορά των ανθρώπων να κτιστεί νέος Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος.

«Άρρηκτη είναι η σχέση της Πόλης του Πειραιά και των κατοίκων με την Εκκλησία», υπογράμμισε, τονίζοντας πως η Ενορία της Ευαγγελίστριας και η Μητρόπολη Πειραιώς «στάθηκαν για μία φορά ακόμη πραγματικά κιβωτός της γνώσης, επιβεβαιώνοντας πως ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν και είναι πολλαπλός σε ένα περιβάλλον ρευστό, επισφαλές και διαρκώς μεταβαλλόμενο.»

Και συνέχισε: «Μόνο η Εκκλησία αποτελεί φάρο γνώσης που φωτοβολεί διαρκώς προς πάσα κατεύθυνση, γιατί μόνο η Εκκλησία ενδιαφέρεται πραγματικά για τον άνθρωπο. Και αν κάποιοι σήμερα αμφισβητούν το Κρυφό Σχολειό, των επαναστατικών χρόνων, ας παρακολουθήσουν σήμερα την εκπαιδευτική προσφορά της Εκκλησίας μας σε τομείς που θα έπρεπε οι ίδιοι ίσως να είχαν αναπτύξει προς όφελος αυτής της πόλης».

 

Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Θεοδωρόπουλος

Αναφέρθηκε στην ομορφιά των Ιερών Κειμένων και στη δική μας δυσκολία να κατανοήσουμε αυτό τον πλούτο που είχε ως αποτέλεσμα «την διεξαγωγή του παρόντος Σεμιναρίου Εκκλησιαστικής Γλωσσομαθείας, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουμε λίγο από το ‘’Φως Χριστού’’ που ‘‘φαίνει πάσι’’, δια της μελέτης κειμένων που ανήκουν στη λατρεία της Εκκλησίας μας».

Ο π. Αυγουστίνος επεσήμανε ότι σκοπός της προσπάθειας ήταν «ο ενδιαφερόμενος να μην φοβάται να εντρυφήσει στα Εκκλησιαστικά κείμενα εξ αιτίας της αρχαιοπρεπούς γλωσσικής μορφής, αλλά να κατορθώσει να επεκτείνει τη μελέτη του και σε άλλα παράλληλα ή παραπλήσια κείμενα».

Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωίνος

«Μπορεί να πηγαίνουμε στην Εκκλησία, μπορεί κάποια πράγματα να θεωρούνται αυτονόητα –που σήμερα τίποτε δεν είναι αυτονόητο – όμως πολλά από αυτά όχι μόνο τα αγνοούμε, αλλά ίσως να έχουμε και λανθασμένη άποψη, θέση και εντύπωση», είπε αρχικά ο π. Δανιήλ συμπληρώνοντας πως «προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τι είναι η λατρεία της Εκκλησίας, μιλήσαμε για το Ναό, μιλήσαμε για τα Μυστήρια, τις Ιερές Ακολουθίες, τα Λειτουργικά Βιβλία της Εκκλησίας μας, αναφερθήκαμε διεξοδικά στο Μυστήριο των Μυστηρίων τη Θεία Λειτουργία».

Τέλος ευχήθηκε ο Θεός να φωτίσει και άλλες Ενορίες και κληρικούς να πράξουν κάτι ανάλογο «γιατί θεωρώ πως αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο Ποιμαντικής και Κατήχησης».

κ. Πέτρος Τζιάς

Ο κ. Τζιάς αναφέρθηκε στα προβλήματα του περιβάλλοντος και στις ανησυχητικές διαστάσεις που αυτά λαμβάνουν στις μέρες μας. Ως βασική αιτία των προβλημάτων ανέφερε «την ηθική κατάπτωση του ανθρώπου», υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι ως επίλυση των προβλημάτων προτείνεται η «παιδεία και η εξάσκηση και επιδίωξη της αρετής». Ο κ.Τζιάς κατέληξε λέγοντας πως μόνο εντός Εκκλησίας και «μόνο στο πρόσωπο του Χριστού παίρνει υπόσταση πραγματική η αρετή και εάν θέλουμε να την επιτύχουμε, μόνο μέσα από την Εκκλησία μπορούμε να την επιτύχουμε».

Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος και εξ αρχής ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την αυτή την πρωτοβουλία.

«Η Ενορία της Ευαγγελιστρίας είναι πραγματικά μία ζωντανή Εκκλησιαστική Κοινωνία… Είναι ένα πρότυπο ενορίας που μέσα στη Μητρόπολή μας χαριτώνει και Ευλογεί το Ποιμαντικό μας έργο», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον μακαριστό Πρωτοπρεσβύτερο Μαρίνο Γεωργακόπουλο ο οποίος «με σοφία, αγάπη, ποιμαντική σύνεση, πύργωσε» την λειτουργική παράδοση στην Ενορία, και στον π. Γεώργιο Γεωργακόπουλο που συνεχίζει αυτό το έργο.

Υπογράμμισε πως «ζούμε μια συγκεχυμένη και δυσδιάκριτη εποχή, κατά την οποία οι αξίες απομειώνονται, τα ηρωικά πρότυπα είναι εν ανεπαρκεία πλέον, προβάλλονται χαμερπεί πράγματα, ανατρέπεται η ανθρώπινη οντολογία και φυσιολογία και εισέρχεται ο κόσμος σε μία βάναυση και σκληρή ιστορική πραγματικότητα την οποία με πολύ πόνο και οδύνη βιώνουμε όλοι μας».

Και συνέχισε: «Η οικονομική κρίση είναι ένα επιφαινόμενο, από αυτή την ηθική κατάπτωση, την ηθική απομοίωση των ανθρώπων. Γι᾽ αυτό χρειάζεται παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Χρειάζεται σαφής προσανατολισμός προς το Φως του Χριστού».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «χρέος μας είναι να βιώνουμε τη Λειτουργία και μετά την Λειτουργία και κάθε τι στη ζωή μας να είναι ευχαριστιακή αναγωγή από την  κτιστή πραγματικότητα στην άκτιστη αλήθεια που είναι ο Πανάγιος και Πανυπερτέλειος και Πανακύρατος Θεός».

Συνολικά ο Σεβασμιώτατος επέδωσε αναμνηστικά στους 270 που παρηκολούθησαν τα Σεμινάρια και Βεβαιώσεις σε όσους συμμετείχαν με την παρουσία τους στο 80% των μαθημάτων.