Βατερλό για την εκκλησία ο νέος νόμος – Τι απαντά η Ιεραρχία της ελλαδικής εκκλησίας σε αυτή την τραγική εξέλιξη για την εκκλησιαστική εκπαίδευση; Σε λουκέτοιστορικές εκκλησιαστικές σχολές
Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την «αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».
Ειδικότερα: Ψήφισαν 291 βουλευτές. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 158 βουλευτές έναντι 133 που καταψήφισαν.
Επίσης, υπερψηφίστηκαν και τα δύο άρθρα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία: Το άρθρο 56, που αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και το άρθρο 185, που προβλέπει καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες πανεπιστημίων.
Υπέρ του άρθρου 56, ψήφισαν 158 βουλευτές, ενώ 106 βουλευτές το καταψήφισαν και 27 δήλωσαν «παρών». Το άρθρο 185 υπερψήφισαν 158 βουλευτές έναντι 133 που το καταψήφισαν.
Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται και άρθρα που αφορούν την Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν την κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων.
Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ) διετούς φοίτησης ενώ, σχετικά με τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια εισάγει κατώτατο αριθμό μαθητών για τη λειτουργία τους. Ένα μέτρο το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς ένα εκκλησιαστικό σχολείο αν δε συμπληρώσει συγκεκριμένο αριθμό μαθητών (κατώτατο όριο 120 για Γυμνάσια και Λύκεια, 60 για Λύκεια) σταδιακά οδηγείται σε λουκέτο.