You are currently viewing Πειραιώς Σεραφείμ ενώπιον του Αφανούς Ναύτη: ”Σήμερα ένα όραμα γίνεται πράξη, γίνεται ζωή”

Πειραιώς Σεραφείμ ενώπιον του Αφανούς Ναύτη: ”Σήμερα ένα όραμα γίνεται πράξη, γίνεται ζωή”

  • Reading time:1 mins read

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου συμπολιούχου Πειραιώς Ιερούργησε σήμερα (21.04.2019) το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκαλυπτηρίων Μνημείου του Αφανούς Ναυτικού.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, ο οποίος είχε την σκέψη και ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου την δαπάνη για το έργο αυτό, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ.Γεώργιος Ρούσσης.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, αφού επεσήμανε ότι «ένα τέτοιο έργο δεν γίνεται σε ένα πολύ ελάχιστο χρόνο», συνεχάρη τον γλύπτη «για την υπέροχη απόδοση του πνεύματος και του ήθους του Έλληνος Ναυτικού», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Σήμερα λοιπόν ένα όραμα γίνεται πράξη, γίνεται ζωή», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως «αποκτήσαμε δημοκρατία, γιατί είχαμε ναυτικό, γιατί είχαμε πλοία. Γιατί τα πλοία είναι η απόλυτη έκφραση ζωής μιας χώρας και μιας πόλης. Ανοίγεσαι στους ωκεανούς και ανοίγεται και το πνεύμα σου και η ψυχή σου στην αλήθεια του ανθρωπίνου προσώπου. Γι αυτό λοιπόν το μεγάλο θαύμα που πραγματώνει διαχρονικά ο Ελληνισμός και σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παγκόσμια ναυτοσύνη, εδώ στο πρώτο λιμάνι της χώρας, πυργώθηκε αυτό το μνημείο τιμής, αναγνώρισης και ταπεινής αγάπης».

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον κ.Βαγγέλη Μαρινάκη, «ο οποίος χωρίς καμία προσωπική ωφέλεια, καμία ιδιοτέλεια, κινούμενος από απλή και άδολη αγάπη, ανόθευτη αγάπη και τιμή στον μακαριστό πατέρα του που λάτρευε τον Πειραιά, προσέφερε και αυτό το μνημείο για να αποτίουμε όλοι καθώς περνάνε από εδώ, φόρο τιμής στην ελληνική ναυτοσύνη», ενώ απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Πειραιά σημείωσε οως «αυτός ήταν ο λόγος αγαπητέ Δήμαρχε που εκθύμως, ασμένως και ολοθύμως απεδέχθη την πρότασή σας, στον αύλειο χώρο του προστάτου της ναυτοσύνης, του πολιούχου της θάλασσας και την συμπολιούχο της πόλης μας Αγίου Νικολάου του Μυροβλήτου και θαυματουργού, να πυργωθεί αυτό το μνημείο τιμής. Για να υπάρχει πάντοτε η ναυτοσύνη υπό τη σκέπη του Αγίου Νικολάου, υπό το πλήρωμα και την αγάπη του Παναγίου Θεού».

Προσέθεσε πως «κανένας άλλος ναυτικός λαός δεν κατόρθωσε τόσα πολλά όσα ο ελληνικός. Γιατί ποτέ η ναυτοσύνη του ελληνικού έθνους δεν ήταν κατακτητική, αλλά πάντοτε ήταν μία πραγματικότις που εκπολίτιζε και έφερνε πραγματικά πολιτιστικά στοιχεία και αξίες όπου γης».

«Αυτό λοιπόν το μήνυμα της ναυτοσύνης και της πίστης, ας το πάρουμε μέσα μας τώρα που καλούμεθα να βαδίσουμε και πάλι στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα την υπερτάτη θυσία και προσφορά του Θεού στον άνθρωπο. Καλό Πάσχα καλή δύναμη σε όλους», είπε καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του τόνισε:

«Σεβασμιώτατε, αξιότιμοι προσκεκλημένοι κυρίες και κύριοι,

Σήμερα είναι μια ακόμα σημαντική ημέρα για τον Πειραιά καθώς τιμούμε τους χιλιάδες ναυτικούς μας, την ψυχή της ελληνικής ναυτιλίας. Τιμούμε όλους εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται σκληρά, σε αντίξοες συνθήκες κατά το παρελθόν, σε βελτιωμένες συνθήκες στις ημέρες μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη των θαλασσών, τις περισσότερες φορές μακριά από την οικογένεια και την πατρίδα τους για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τιμούμε τους ναυτικούς μας και τις οικογένειές τους με την ανέγερση στην πόλη μας του Μνημείου του Αφανούς Ναυτικού.

Κύριες και κύριοι,

Ο Πειραιάς δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Δεν είναι απλώς η φυσική έδρα του μεγαλύτερου στόλου του εμπορικού ναυτικού στον κόσμο, δεν είναι μόνο η διαχρονική έδρα του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδας, δεν είναι η έδρα της Σχολής Ναυτικών Δοκιμών και του αρμόδιου Υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά η ύπαρξη όλων αυτών και σε συνδυασμό με την ιστορία της πόλης μας, η οποία πάντα ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων συνυφασμένη με τη θάλασσα, κάνουν τον Πειραιά, την πόλη της ναυτοσύνης.

Ο όρος αυτός χαρακτηρίζει παραδοσιακά τους Έλληνες ναυτικούς και αφορά πρωτίστως τις γνώσεις και τις ικανότητές τους στη θάλασσα και παράλληλα, την υπευθυνότητα, την αντίληψη και τη συναίσθηση του ρόλου τους. Είναι αυτή η ναυτοσύνη, η οποία οδήγησε και διατηρεί τον ελληνικό εφοπλισμό όπως ήδη είπα στην κορυφή του κόσμου.

Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τους ναυτικούς μας ήταν η ανέγερση αυτού του Μνημείου. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερο μέρος για αυτό το μνημείο, από τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα, στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου προστάτη των ναυτικών μας, δίπλα στη θάλασσα του Πειραιά, δίπλα στο λιμάνι μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη για την πρωτοβουλία που έλαβε για την ανέγερση αυτού του μνημείου, ο οποίος ανέλαβε να καλύψει πλήρως το κόστος κατασκευής του Μνημείου, το Δημοτικό Συμβούλιο που ομόφωνα έκανε αποδεκτή την απόφαση και φυσικά τον Μητροπολίτη Πειραιά και την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς για την άμεση αποδοχή να στηθεί το μνημείο αυτό έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Η προσφορά του κ. Μαρινάκη, αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για την πόλη για μια ακόμη φορά. Αυτό που συμβαίνει στον Πειραιά είναι ότι αλλάζει. Αποκτούμε τη χαμένη περηφάνια μας και όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είτε είναι η προτομή του Νικηταρά, είτε σήμερα η ανέγερση του μνημείου του Αφανούς Ναυτικού δείχνουν ότι είμαστε μια ομάδα η οποία θέλει να πάει την πόλη μας μπροστά.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο δωρητής του μνημείου κ. Ευάγγελος Μαρινάκης στην ομιλία του ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε, αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος σήμερα που βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ, στο μνημείο του Αφανούς Ναυτικού, μπροστά από το Ναό του Αγίου Νικολάου, του προστάτη όλων των ναυτικών μας.

Θεωρώ ηθική μας υποχρέωση αυτό το μνημείο να κοσμεί την πόλη μας και να είναι στο κατάλληλο σημείο, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, στη θάλασσα του Πειραιά.

Θεωρώ ότι η ναυτοσύνη για τον Πειραιά και τη χώρα μας, έχει παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο από τα αρχαία χρόνια. Χάρη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και στο αποτέλεσμά της, έχουμε ένα διαφορετικό κόσμο σήμερα, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της Ελληνικής ναυτοσύνης και αργότερα, κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων. Και βεβαίως είναι γνωστή η προσφορά της εμπορικής μας ναυτιλίας και η σχέση της με τη χώρα μας και ιδιαίτερα με τον Πειραιά και το λιμάνι μας.

Για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω όλους που προσπαθήσαμε μαζί γι΄ αυτό εδώ το μνημείο. Πιστεύω ότι ήρθε στην πόλη μας με καθυστέρηση, έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρονιά πριν, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Είμαστε όλοι εδώ και μας τιμά η παρουσία σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Σας εύχομαι καλή υγεία και καλό Πάσχα».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη για την πρωτοβουλία του να τιμήσει τους παππούδες μας, τους γονείς μας όλους εμάς που πραγματικά απολαμβάνουμε τα οφέλη του πλούτου της θάλασσας, από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν και την ψυχή τους για τη ναυτιλία. Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε την προσπάθεια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αλλά και του Ευγενιδείου Ιδρύματος να μπορέσουμε πραγματικά να μεταλαμπαδεύσουμε το DNA του Έλληνα ναυτικού και στη νεολαία μας. Τη δεκαετία του 50 είχαμε 1.000 πλοία και 140.000 ναυτικούς. Σήμερα με τα 4.500 ελληνόκτητα πλοία έχουμε 15.500 ναυτικούς. Μάθαμε τη ναυτοσύνη σε πάρα πολλούς λαούς. Πρέπει να τη μεταφέρουμε και στα νέα παιδιά. Το επάγγελμα του ναυτικού είναι επιστήμη και μπορεί να τους φέρει ένα λαμπρό μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του κ. Μαρινάκη να φέρει τον αφανή ναυτικό εδώ μπροστά από τον Άγιο Νικόλαο, είναι μία προσφορά η οποία τιμά την πόλη μας, τιμά τη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Αυτών που χάθηκαν εξασκώντας το επάγγελμά τους. Τη ναυτοσύνη των Ελλήνων που μας έφερε σήμερα εδώ που είμαστε – όλα αυτά τα χρόνια που οι Έλληνες εφοπλιστές και οι Έλληνες ναυτικοί πάνε μαζί – στην πρωτοκαθεδρία του κόσμου, την οποία διατηρούμε πάνω 100 χρόνια. Κυρίως όμως πρέπει να στηρίξουμε τη ναυτοσύνη του αύριο βγαίνοντας έξω από αγκυλώσεις του παρελθόντος που στερούν αυτή τη ναυτοσύνη από τα παιδιά μας. Να ξαναρθούν στα ελληνικά βαπόρια».

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού κ. Δημήτριος Μηνδρινός στο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Κύριε Μαρινάκη χειροκροτούμε την απόφασή σας αυτή να στήσετε επιτέλους ένα μνημείο στον Έλληνα ναυτικό, που το είχε στερηθεί το πρώτο λιμάνι της χώρας. Ο ναυτικός έχει προσφέρει πάρα πολλά στην οικονομία, στη χώρα αυτή που λέγεται Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα χωρίς την ελληνική ναυτιλία. Είναι ο πυλώνας της οικονομίας. Μην ξεχνάτε ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι διάσπαρτοι από τα κουφάρια των Ελλήνων ναυτικών. Θυσίασαν τη ζωή τους για το μεγαλείο της πατρίδας, για να φέρουν την Ελευθερία».

Ο γλύπτης κ. Γεώργιος Ρούσσης, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων : «Είμαι γεννημένος στον Πειραιά, τρεις γενεές, έχω επιστρέψει στον τόπο μου και έχω μεγάλη διάθεση και αγάπη να δημιουργήσω στον τόπο που γεννήθηκα. Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα που ο κ. Μαρινάκης δέχθηκε να συνεργαστώ γι΄ αυτό το έργο. Νομίζω ότι κατάφερα να κάνω αυτό που εκφράζει τον αφανή ναυτικό».

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης.

Ο δωρητής του μνημείου κ. Ευάγγελος Μαρινάκης.

Εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Βενιάμης.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλειος Κορκίδης.

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συνταξιούχων Αξιωματικών Ε.Ν., ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Γαγάνης.

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Ε.Ν., ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Μηνδρινός.

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Μηχανικών Ε.Ν., ο Πρόεδρος κ. Αντώνιος Ευγένιος.

Εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. και Πρόεδρος της Ένωσης κ. Βασίλειος Μανωλάκος.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Πειραιά, ο Αντιπρόεδρος κ. Σπύρος Σπυρίδων.

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Εκ μέρους της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας.

Εκ μέρους της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», ο Αντιπρόεδρος, πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Χρήστος Τζανουδάκης.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Αιγαίου, η Πρόεδρος κα Μάτα Κορναράκη.

Εκ μέρους της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων Πειραιά, ο κ. Άγγελος Γαβιώτης.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ερμήνευσε δημοτικά τραγούδια για τη θάλασσα η κα Βασιλική Καρακώστα.

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου παιάνιζε η μπάντα του Λιμενικού Σώματος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΠΗΓΗ: protothema.gr