Του π. Ηλία Μάκου
Στα πλαίσιο της ημερίδας με τίτλο «Θρησκευτικές κοινότητες – παράδοση και πολιτισμός στα Τίρανα», που οργάνωσε το ΑΣΕΤ (Κέντρο Εθνικής Κοινωνικής Οικονομικής Διοίκησης), παρουσιάστηκε ο “Θρησκευτικός Τουριστικός Οδηγός Τιράνων” (γραμμένος στα αλβανικά και στα αγγλικά), όπου περιλαμβάνονται οι θρησκευτικοί χώροι της πρωτεύουσας της Αλβανίας, μεταξύ των οποίων και αυτοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Πρόκειται για το συγκρότημα του καθεδρικού ναού “Ανάσταση”, το ναό του Ευαγγελισμού, το ναό της Μεταμόρφωσης, το ναό του Αγίου Προκοπίου, το ναό του Αγίου Γερασίμου και των Αγίων Πάντων, καθώς και το Πνευματικό Κέντρο Θαβώρ.
Σκοπός του τουριστικού οδηγού είναι να αναδειχθούν τα κτίσματα των θρησκευτικών κοινοτήτων και να υπάρξει δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών.
Στην εκδήλωση την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Τιράνων εκπροσώπησαν ο Πρωτοσύγγελος Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Βερνάρντος Τσαρουάνα (Bernard Caruana), ενώ συμμετείχαν ακόμη ο ηγέτης των Μουσουλμάνων της Αλβανίας Μπουγιάρ Σπαχίου, ο επικεφαλής των Μπεκτασί Έντμοντ Μπραχιμάγι, ο πρόεδρος της Ευαγγελικής Αδελφότητας της Αλβανίας Εργκέστ Μπίτι, η αντιδήμαρχος Τιράνων Άντυ Σεφέρη, η πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Αιρέσεων Κλαούντια Μπούλκου κ. ά.
Μιλώντας ο Επίσκοπος Άστιος τόνισε, μεταξύ άλλων ότι “οι ναοί, που εμφανίζονται στον τουριστικό οδηγό, δείχνουν και τη δυναμική ανάκαμψη (όσο είναι εφικτό) των θρησκευτικών κοινοτήτων μετά τον διωγμό του άθεου κομμουνιστικού καθεστώτος”.
Και πρόσθεσε: “Αποτυπώνεται ένα ορατό και χειροπιαστό ψηφιδωτό των καλών και ειρηνικών σχέσεων της διαθρησκευτικής συνύπαρξης”.
Ακόμη τόνισε: “Εδώ και τριάντα χρόνια οι θρησκευτικές κοινότητες με την ανέγερση ή την ανοικοδόμηση ναών, παρακινούν την αλβανική κοινωνία στην ενίσχυση της πίστης και της ελπίδας στον Θεό, την πνευματική και κοινωνική αγάπη, ακόμη και στη δημιουργία ενός αντίδοτου στον υλισμό της καπιταλιστικής εποχής μας”.
Να σημειωθεί ότι από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας γίνεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια ανάδειξης των ναών και των μοναστηριών σ’ όλη τη χώρα.
Και αυτό με γνώμονα, πέρα από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, την προβολή και βίωση μιας νέας ζωής με τη δύναμη του Θεού. Μιας ζωής πνευματικής. Μιας ζωής αναστημένης ηθικά.
Αυτό είναι μια προτροπή για πνευματικές αναβάσεις μα βασική αφετηρία την αρετή.
Και μας δίνουν οι Ορθόδοξοι ναοί το καλό παράδειγμα της αγάπης και της φιλαδελφίας.
Η αγάπη και η φιλαδελφία, μέσα στο πνεύμα του Θεού, βρίσκουν, πραγματικά, το καταλληλότερο έδαφος για να ανθίσουν και καρποφορήσουν.
Ο Χριστιανισμός διδάσκει ότι οι άνθρωποι έχουμε έναν κοινό Πατέρα, τον Θεό, και ότι μεταξύ μας είμαστε αδελφοί, άλλο, που κανείς μας δεν το λογαριάζει, έστω και αν δεν γνωριζόμαστε προσωπικά. Δημιουργείται, λοιπόν, μεταξύ μας μια συγγένεια, ιερή και πνευματική. Σ’ αυτή ο δεσμός, που μας ενώνει, δεν είναι το ίδιο αίμα, αλλά το ίδιο πνεύμα.