Το παρόν βιβλίο αποτελεί καρπό της Διαδικτυακής Ημερίδας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με θέμα: «Μελετώντας τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου: Προβληματισμοί για την κοινωνική κρίση και την πανδημία του Covid-19», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και με έμφαση τη συμβολή της διδασκαλίας της στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού.
Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς της, αλλά και σε παγκόσμιο θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η Σύνοδος προώθησε την ενότητα και την κοινωνία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αντιμετώπισε
χρονίζοντα ποιμαντικά ζητήματα και απάντησε σε προκλήσεις, οι οποίες αφορούν ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο. Οι Αποφάσεις της Συνόδου αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όλον τον ορθόδοξο κόσμο, αλλά και για «κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως», για το παρόν και για το μέλλον.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και στο σχετικό Μήνυμά του στο βιβλίο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ «ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος ἀνέδειξεν, ὁμοῦ μετά τῆς ἀκλονήτου πιστότητος τῆς Ἐκκλησίας εἰς τήν Παράδοσιν τῶν Πατέρων, καί τήν ἀνοικτοσύνην αὐτῆς πρός τήν ἱστορίαν, τό ἐνδιαφέρον της διά τήν ἀντιμετώπισιν τῶν μεγάλων προκλήσεων καί τῶν σημεῖων τῶν καιρῶν, καθώς καί τήν εὐαισθησίαν καί τήν στοργήν αὐτῆς πρός τόν ἄνθρωπον, ἀναιρέσασα ἀμετακλήτως ὅσους, ἡμετέρους καί ξένους, ἐπιρρίπτουν εἰς αὐτήν ἀκοσμικήν πνευματικότητα καί ἀδιαφορίαν διά τόν πολιτισμόν».
Το βιβλίο συγγράφουν αξιόλογοι επιστήμονες, όπως οι: Δρ Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz, ο οποίος αναπτύσσει το θέμα: «Η αντιμετώπιση των σύγχρονων ποιμαντικών προβλημάτων, μετά την εμπειρία της πανδημίας του Κορωνοϊού (Covid-19), με βάση τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κρήτης», όπου εξαίρει τον ρόλο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης ως τόπου διαλόγου με μεγάλη προσφορά, π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου – Θεολόγος, ο οποίος αναλύει το θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, Νέος Κορωνοϊός και Κοινωνική Διδασκαλία της Εκκλησίας: Ένα νέο κείμενο από Θεολόγους του Οικουμενικού Πατριαρχείου», τονίζοντας πως η Covid-19 εξέφρασε την καλύτερη πλευρά της ανθρώπινης φύσης, αλλά εξέθεσε και τη χειρότερη πλευρά της ανθρώπινης αδιαφορίας, καθιστώντας την κρίση της πανδημίας σε κρίση της αδικίας, όπως συμβαίνει στη σημερινή Αμερική, Δρ Στυλιανός Τσομπανίδης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος συγγράφει για το θέμα: «Η Εκκλησία δεν ζει για τον εαυτό της: Τα μηνύματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ως οδοδείκτες σε περιόδους κρίσεως», τονίζοντας πως η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας συνδέθηκε με τις ωδίνες της Ιστορίας, αλλά και τις οδύνες του ανθρώπου, εκφράζοντας μία θεολογία σαρκούμενη μέσα στον χρόνο και τον χώρο και κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κρήτης, ο οποίος παρουσιάζει εκτενώς τις «Αναφορές για την Παιδεία και τους νέους στα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των κειμένων της Συνόδου στο Μάθημα των Θρησκευτικών και τη μαρτυρία που εκείνο καλείται να δώσει στον σύγχρονο κόσμο.
Σύντομο Χαιρετισμό απευθύνει και ο Σεβ. Μητρ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Δρ. Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος περιγράφει τα θεολογικά και κοινωνικά θέματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Covid-19) και μπορούν να αναζητηθούν λύσεις με οδηγό την Κοινωνική Διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με παράλληλο τονισμό της κατανόησης των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου, έχοντας ως θεμελιώδη αρχή την αξία του ανθρωπίνου προσώπου και τον σεβασμό σε κάθε άνθρωπο ως «εικόνα Θεού».
Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ και πωλείται στα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.
Περιεχόμενα
ΜΗΝΥΜΑ τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ 9
Λόγος Eπισκόπου, τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου καὶ Σελίνου
κ. Ἀμφιλοχίου 15
Aντί Προλόγου, τοῦ Δρος Κωνσταντίνου Β. Ζορμπᾶ, Γενικοῦ Διευθυντοῦ τῆς
Ὀρθοδόξου Ἀκαδημίας Κρήτης, Ἄρχοντος Ἱερομνήμονος τῆς Ἁ.τ.Χ.Μ.Ἐ. 21
Ἡ ἀντιμετώπιση τῶν σύγχρονων ποιμαντικῶν προβλημάτων, μετὰ τὴν ἐμπειρία τῆς πανδημίας τοῦ Κορωνοϊοῦ (Covid-19), μὲ βάση τὰ Κείμενα τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας στὴν Κρήτη, τοῦ Γρηγορίου Λαρεντζάκη, Καθηγητοῦ Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου τοῦ Graz 45
Ἡ Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος, Νέος Κορωνοϊὸς καὶ Κοινωνικὴ Διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας: Ἕνα νέο κείμενο ἀπὸ θεολόγους τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τοῦ π. Ἰωάννου Χρυσαυγῆ, Ἀρχιδιακόνου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου καὶ κληρικοῦ τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, Θεολογικοῦ Συμβούλου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου
σὲ περιβαλλοντικὰ θέματα 67
«Ἡ Ἐκκλησία δὲν ζεῖ γιὰ τὸν ἑαυτό της»: Τὰ Μηνύματα τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συ-
νόδου ὡς ὁδοδεῖκτες σὲ περιόδους κρίσεως, τοῦ Στυλιανοῦ Χ. Τσομπανίδη, Καθηγητοῦ
Τμήματος Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 79
Ἀναφορὲς γιὰ τὴν παιδεία καὶ τοὺς νέους στὰ Κείμενα τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου, τοῦ Γεωργίου Στριλιγκᾶ, Συντονιστοῦ Ἐκπαιδευτικοῦ Ἔργου Θεολόγων στὸ Περιφερειακὸ Κέντρο Ἐκπαιδευτικοῦ Σχεδιασμοῦ Κρήτης 111
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟ Υ, τοῦ Καθηγητοῦ Γρηγορίου Λαρεντζάκη 121