Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Το θεμέλιο λίθο του Κέντρου Κειμηλίων και Αρχείου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄ στα Οινόφυτα Βοιωτίας έθεσε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος αμέσως μετά αναφέρθηκε στην δημιουργία του εν λόγω χώρου, ο οποίος, όπως είπε, είναι καρπός της αγάπης του Αρχιεπισκόπου και ευχήθηκε στον Μακαριώτατο «δύναμη και υγεία, να σας έχουμε πολλά χρόνια κοντά μας, να μας στηρίζετε, να μας ενισχύετε, να μας συμβουλεύετε με τη σοφία και διάκρισή σας και πάνω από όλα, κάθε φορά που έρχεστε στην πατρίδα σας θα ανανεώνετε την αγάπη και την ευλογία σας προς εμάς και εμείς την αγάπη μας, το σεβασμό και την αφοσίωσή μας σε εσάς».
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους και σημείωσε ότι «το έργο αυτό είναι ένα κτήριο που θα στεγάσει το αρχείο το δικό μου, όχι ως προσώπου, αλλά ως Αρχιεπισκόπου» και μοιράστηκε συγκινημένος εικόνες από τότε που ήταν παιδί και ζούσε στα Οινόφυτα. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως θυμάται τον συγκεκριμένο δρόμο από τότε που πήγαινε στο δημοτικό σχολείο και εκείνη την εποχή ήταν χωματόδρομος που τον χειμώνα γέμιζε λάσπες. «Δεν ήξερα πού να πατήσω καθώς πήγαινα σχολείο και πολλές φορές και το παπούτσι κινδύνευε να γίνει μέσα στη λάσπη» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε μία ακόμη ανάμνηση που του έρχεται στο μυαλό: «Επειδή δεν είχαμε φωτιά στο σχολείο έπρεπε να πάρουμε ένα ξύλο από το σπίτι και μικρός όπως ήμουν το έπαιρνα και το τράβαγα μέσα στη λάσπη για να το μεταφέρω. Αυτά τώρα ξανά έρχονται στο μυαλό μου και επειδή όλοι μας έχουμε τέτοιες αναμνήσεις πιστεύω να καταλαβαίνετε τι περίπου αισθάνομαι κι εγώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ και πιστεύω ο Θεός να ευλογήσει, και οι άρχοντες να βοηθήσουν, ώστε γρήγορα να κάνουμε και τα εγκαίνια».
Κατόπιν, τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος κι αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και φιλοξενεί έκθεση παραδοσιακών φορεσιών της σχολής ραπτικής.
Στην συνέχεια, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιμανδρίτη Απόστολου Καβαλιώτη, Διευθυντή του Γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο «Χαρούμενα Γενέθλια».
Για το βιβλίο μίλησαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο Σίμος Κεδίκογλου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Δημήτρης Σκάλκος, Γεν. Γραμ. Δημοσίων Επενδύσεων Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Γεώργιος Διδασκάλου, Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού, η Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ και η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Α΄ Αντιπρόεδρος ΕBEA. Επίσης, αποσπάσματα από το παραμύθι διάβασε η ηθοποιός και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών, Κάρμεν Ρουγγέρη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Αδαμαντία Λιάπη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε το έργο και τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην Βιβλιοθήκη.
Παρέστησαν, ακόμη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, Διευθυντές υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, βουλευτές, τοπικές αρχές, κλήρος και λαός.
Μετά την εκδήλωση ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε: «Ήταν μια συγκινητική εκδήλωση. Αποφάσισα να κάνω ένα καινούργιο κτήριο που θα έχει το αρχείο μου, όλης μου της ζωής. Κείμενα, δώρα, ώστε να τα έχουν οι μετά από εμένα. Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο αγαπάει κανείς τα παιδικά χρόνια, την πατρίδα που γεννήθηκε, θυμάται τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσε μαζί και αυτά τα συναισθήματα με πλημμυρίζουν σήμερα και είμαι πολύ έτσι και συγκινημένος αλλά και ευχαριστημένος. Να ευχηθούμε λοιπόν όλα αυτά που θα γίνουν θα είναι προς όφελος του χωριού που δυστυχώς ελαττώνεται και συσφίγγεται από το ξένο στοιχείο το οποίο είναι ξένο από τη συνείδησή μας και την ύπαρξή μας».
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «είναι συγκλονιστικό αυτό που γίνεται. Δεν ξέρουμε ποιο τέλος θα έχει και που σκοπεύει – που στοχεύει. Εμείς δηλώσαμε όχι μόνο τη συμπάθειά μας προς τον Πρέσβη και προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, αλλά τους είπαμε ότι θέσαμε στη διάθεση της πολιτείας όλες τις φιλανθρωπικές δομές που έχουμε, τα ιδρύματα και είμαστε ανοιχτοί αν μας χρειαστούν και αν θέλουν οι άνθρωποι να έρθουν να μείνουν εδώ όσο καιρό χρειάζεται».
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης