You are currently viewing Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου εόρτασε ο ναός του Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου εόρτασε ο ναός του Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα

  • Reading time:3 mins read
Του π. Ηλία Μάκου

Εόρτασε λαμπρά ο ναός του αγίου Προκοπίου στα Τίρανα, συμπροσευχομένου στο Άγιο Βήμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου 

Ιερούργησε, ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ (παρευρέθηκε ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος), πλαισιούμενος από ιερείς των Τιράνων. 

Η λιτανεία της εικόνας του Αγίου Προκοπίου, προς το τέλος της θείας λειτουργίας,  στο προαύλιο χώρο του ναού, ήταν μια ιερή στιγμή για τους πιστούς, που ένιωσαν την ανάγκη, κατά μίμηση του Αγίου Προκοπίου, να συνεχίσουν τον χριστιανικό αγώνα για την ευόδωση της ψυχής τους.

Και τι σημαίνει ευόδωση της ψυχής; Να είναι στολισμένη με τα πνευματικά άνθη των αρετών. Να είναι υγιής. Κάτι, που εξαρτάται από την πνευματική αναγέννηση.

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

 

Ο ναός του αγίου Προκοπίου στα Τίρανα χτίστηκε αρχικά πιθανώς το 1795. Στο εσωτερικό της εκκλησίας αυτής οι τοίχοι ήταν βαμμένοι με ασβέστη, η οροφή ήταν κατασκευασμένη από σανίδες και το δάπεδο ήταν πλακόστρωτο. Γύρω από την εκκλησία υπήρχε χριστιανικό νεκροταφείο.

Το 1938 κατεδαφίστηκε και άρχισε να ανεγείρεται πάλι το 1940 για να ολοκληρωθεί το 1945 και εγκαινιάστηκε στις 20 Μαΐου από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόφορο Κίσι.

Η εκκλησία ήταν βυζαντινού ρυθμού, σκαλισμένη με πέτρες λαξευμένες σε ύψος δύο μέτρων και συνεχιζόταν ο τοίχος με τούβλα. Είχε μήκος 23,5 μέτρα και πλάτος 18 μέτρα.

Το δάπεδο της εκκλησίας ήταν πλακόστρωτο με λευκά μαρμάρινα πλακάκια. Το τέμπλο ήταν επίσης κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο και το πλαίσιο από μαύρο μάρμαρο.

Και πάλι κατεδαφίστηκε το 1960 για να κατασκευαστεί στη θέση της πάρκο κ.λπ.

Ο σημερινός ναός, προσωρινά κατασκευασμένος είναι δημιούργημα των χρόνων της ανασύστασης της Εκκλησίας της Αλβανίας από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Όταν το 1992, πριν 29 χρόνια έγινε η πρώτη Θεία Λειτουργία εκεί ο χώρος ήταν ένα εστιατόριο. Ήταν πολύ δύσκολο να επιστρέψει και πάλι αυτός ο αγιασμένος χώρος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναζητούσε να γίνει κάποιο θαύμα. Και ο δικός μας Θεός, είναι ο Θεός των εκπλήξεων και των θαυμάτων. Ο ναός  παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση. Και συμφωνήθηκε και με το Δήμο Τιράνων και με αρμόδιους κυβερνητικούς  να χτιστεί ο ναός εκ νέου. 

Καταρτίζεται ένα σύγχρονο σχέδιο, που ταιριάζει στο χώρο και στην παράδοση. Ήδη συγκεντρώνονται χρήματα για την ανέγερση του ναού.

 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

Ο Άγιος Προκόπιος από ειδωλολάτρης και διώκτης των Χριστιανών, ασπάστηκε, μετά από προσωπικό θαύμα, με την εμφάνιση, ενώ κατεδίωκε Χριστιανούς, μπροστά του του ίδιου του Εσταυρωμένου με τη μορφή Σταυρού, την Ορθόδοξη πίστη.

Τον πρόδωσε στους άρχοντες η ίδια η μητέρα του και μετά από βασανιστήρια τον αποκεφάλισαν.

Ανάμεσα στους δύο δρόμους, της πίστης και της αμαρτίας, διάλεξε αυτόν της πίστης. Στενός, ανηφορικός και δύσκολος ο δρόμος της πίστης.

Ευρύχωρος, ξεκούραστος και εύκολος ο δρόμος της αμαρτίας. Τον απαρνήθηκε, οδηγήθηκε στο μαρτύριο, βρίσκοντας την παντοτινή ευτυχία του κοντά στο Θεό.

Εμείς ποιον δρόμο ακολουθούμε; Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Γιατί, αυτό το μεγάλο δίλημμα ανάμεσα στους δύο δρόμους δεν είναι μια επιλογή, που ξεκαθαρίζουμε μια για πάντα στη ζωή μας.

Προβάλλει μπροστά μας κάθε στιγμή και ώρα. Κάθε στιγμή και ώρα καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, τα μικρά και τα μεγάλα, τα καθημερινά και τα έκτακτα, τα προσωρινά και τα αιώνια.