Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής π. Θωμάς Φιτζέραλντ επιδόθηκε σε παρασκηνιακές ενέργειες επιδιώκοντας τον διορισμό μονίμως στην Προεδρία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου.
Ο τελευταίος, ως γνωστόν, εκτελεί χρέη αναπληρωτή προέδρου, έπειτα από την αποπομπή του π. Χριστόφορου Μητρόπουλου από την ηγεσία της Σχολής τον Απρίλιο.
Συγκεκριμένα, ο π. Φιτζέραλντ έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, μέσω e-mail, με την οποία ζητούσε από τον Αρχιεπίσκοπο να διακοπεί το έργο της επιτροπής εξεύρεσης νέου προέδρου και να παραμείνει μόνιμα στην Προεδρία της ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, πλέκοντας συνάμα το εγκώμιό του και απαριθμώντας τα προσόντα του. Ο π. Φιτζέραλντ επικαλέσθηκε την ανάγκη να υπάρξει «σταθερότητα» (stability) στη Σχολή.
Πηγές εκ των έσω της Θεολογικής Σχολής είπαν στον «Ε.Κ.» ότι ο π. Φιτζέραλντ απηχώντας, προφανώς, τη γνώμη ενός κυκλώματος του συλλόγου των καθηγητών και άλλων στελεχών, οι οποίοι δρουν ως μυστικοσύμβουλοι του κ. Μεθόδιου, μίλησε και προσωπικά κατ’ ιδίαν στον Αρχιεπίσκοπο σε μία από τις επισκέψεις του στη Σχολή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Μεθόδιος διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, πλην όμως τον απέπεμψε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος κατόπιν παρέμβασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τώρα επανήλθε στη διοίκηση της Σχολής ως αναπληρωτής πρόεδρος προσωρινά έπειτα από τη φυγή του π. Μητρόπουλου, ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει στην οικία της Σχολής.
Ο «Εθνικός Κήρυκας» προσπάθησε επί δύο ημέρες να επικοινωνήσει με τον π. Φιτζέραλντ ανεπιτυχώς. Συγκεκριμένα, δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικά μηνύματα τόσο στο γραφείο του στη Θεολογική Σχολή, όσο και στο προσωπικό του κινητό τηλέφωνο.
Ο π. Φιτζέραλντ διετέλεσε κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής επί πενταετία, αναγκάσθηκε να φύγει από τη θέση διότι ο πρώην πρόεδρος της Σχολής π. Νικόλαος Τριανταφύλλου δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο. Τον αντικατέστησε ο κ. Δημήτριος Σκέδρος, ο οποίος όμως λόγω της κρίσης στην οποία περιήλθε η Σχολή επί προεδρίας π. Μητρόπουλου παραιτήθηκε και τη θέση του ανακατέλαβε ως αναπληρωτής-προσωρινός κοσμήτορας ο π. Φιτζέραλντ, ο οποίος διδάσκει στη Σχολή από τη δεκαετία του 1970.
Τόσο ο αναπληρωτής πρόεδρος, Μητροπολίτης Μεθόδιος, όσο και ο αναπληρωτής κοσμήτωρ π. Φιτζέραλντ, ήταν όλα αυτά τα χρόνια στα πράγματα της Σχολής συμπεριλαμβανομένης και της Εφορείας, της οποίας πρόεδρος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος και αντιπρόεδρος ο Τόμας Λέλον. Αυτό ισχύει και για τους υπόλοιπους καθηγητές, εκ των οποίων μερικοί μάλιστα δρούσαν παρασκηνιακά προσπαθώντας, όπως προκύπτει από σχετική αλληλογραφία που έχει στην διάθεση του ο «Ε.Κ.», να διατηρηθεί στην Αρχιεπισκοπία ο Δημήτριος και συνάμα κακολογώντας τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο σε συναδέλφους του καθηγητές στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα στην Αθήνα.
Ακόμα, πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν πως ανάμεσα σ’ εκείνους που έχουν υποβάλλει αιτήσεις και δικαιολογητικά και έχουν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Σχολής είναι ο καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας Αριστοτέλης Μιχόπουλος και ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βρέιμ, Διευθυντής του Τμήματος Κατηχητικής Παιδείας. Ακόμα υποψηφιότητα έχει θέσει και ο π. Φραγκίσκος Μαραγκός, πρώην Διευθυντής Κατηχητικής Παιδείας και πρώην ιερατικός προϊστάμενος του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, κι ακόμα πρώην Διευθυντής του Τομέα Επικοινωνιών της Αρχιεπισκοπής.
Υπενθυμίζεται ότι στην κεντρική του ομιλία κατά την πρώτη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έκανε αναφορά στη Θεολογική Σχολή, λέγοντας τα εξής: «Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: Η Σχολή μας βυθίζεται επί πολύ καιρό. Το είδα προσωπικώς όταν δίδαξα εκεί πριν από δέκα πέντε χρόνια» και κατέπληξε τους πάντες όταν αποκάλυψε πως «δεν μπορώ να σας περιγράψω τον συγκλονισμό που ένιωσα όταν πληροφορήθηκα πόσο κοντά είχαμε φτάσει να χάσουμε την ακαδημαϊκή αναγνώριση και την δυνατότητα μας ακόμα και να παρέχουμε πτυχία».
Συμπλήρωσε πως «δεν τα λέγω αυτά κατά απαισιόδοξο τρόπο, αλλά εν πνεύματι αληθείας, ενδιαφέροντος, αγάπης και με πολλή ελπίδα για το μέλλον της Σχολής μας».
Οπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», αριθμός των φοιτητών αμφοτέρων των Σχολείων φέτος, Ελληνικού Κολεγίου και Θεολογικής Σχολής ανέρχεται στους 126 και είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων ετών.