You are currently viewing ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ από τον εορτασμό του “ΟΧΙ” στο Καλπάκι
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ από τον εορτασμό του “ΟΧΙ” στο Καλπάκι

  • Reading time:4 mins read
🔺Του π. Ηλία Μάκου
Ο εορτασμός της επετείου του «Όχι» στο Καλπάκι, που επανήλθε, τρία χρόνια μετά τον κορωνοϊό, έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Τα “Καλπάκια” έχουν γίνει πλέον θεσμός, θυμίζοντας πως το “ΟΧΙ”, που ακούστηκε τότε και δεν είχε την ξαστεριά του λογικού στοχασμού, ήταν μια λέξη, που υπαγορεύονταν από την πιο απροσμέτρητη δύναμη της ελληνικής ψυχής, την εθνική συνείδηση.

 
***

Ζεύγος μαχητικών αεροπλάνων διέσχισε τον ουρανό πάνω από το Μνημείο του Μαχητή και προκλήθηκαν ρίγη συγκίνησης. Ο Έλληνας απαντά στις προκλήσεις της εποχής με τη διδαχή της μακραίωνης ιστορίας του, με τη γλώσσα των θυσιών και τη γενναία πράξη, στην οποία οδηγούν μόνο η γνώση του παρελθόντος και η επίγνωση του μέλλοντος, που θερμαίνουν την προσδοκία.

***

Έγινε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο  και προσκλητήριο νεκρών. 

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, και εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και φορέων κ. ά. 

***

Πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου, όπου την ατμόσφαιρα γέμισαν πυροτεχνήματα, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει τη συγκίνησή του, που βρέθηκε στην περιοχή, όπου συντελέστηκε ένα “θαύμα”. Το σύνθημα το εθνικού ξεσηκωμού εκείνη την εποχή ήταν “νυν υπέρ πάντων ο αγών” και του έδωσε η φωνή του αίματος στην Ήπειρο, κοντά στα σύνορα, γιατί εκεί αναμετρήθηκαν με τον επιδρομέα ηπειρωτικά κορμιά, παράτολμα και γενναία, αναμετρήθηκαν γυναίκες και παιδιά, που προστάτευσαν την ελληνική τιμή. 

***

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πωγωνίου ξαναδιατύπωσε το αίτημα το Καλπάκι να αποτελέσει το επίκεντρο των εθνικών εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου. Είναι μια πρόταση χρόνων, καθώς στην ευρύτερη περιοχή αναπτύχθηκε η αμυντική ζώνη των Ελλήνων και έγιναν οι πρώτες νικηφόρες μάχες. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι  εκεί κρίθηκε η αντίσταση κατά των Ιταλών εισβολέων.

***

Ακόμη έκανε λόγο τους  για τη δημιουργία του Πάρκου Ιστορίας και του Μαυσωλείου για τους 14.000 νεκρούς, που έπεσαν νεκροί στο πεδίο της μάχης, λαμβάνοντας την υπόσχεση της υλοποίησης από τα πρωθυπουργικά χείλη.  Η ανέγερση του Μαυσωλείου, όπου θα αναγράφονται σε επιτύμβιες στήλες, τα ονόματα των ηρώων που έπεσαν στις μάχες του 1940 και για το οποίο έχει υπογραφεί σύμβαση  μεταξύ της Ελληνικού Κοινοβουλίου και του δήμου Πωγωνίου για την χρηματοδότησή του από τη Βουλή με 600.000 ευρώ, εντάσσεται  και σε μία ευρύτερη ενότητα έργου, και συγκεκριμένα στο Πάρκο Ιστορίας του Καλπακίου, που  περιλαμβάνει την ανάδειξη των θέσεων μάχης (χαρακώματα, πολυβολεία, κρύπτες) και την επέκταση του Πολεμικού Μουσείου. Για το Πάρκο Ιστορίας Ο δήμος Πωγωνίου έχει ήδη λάβει τις σχετικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και βρίσκεται σε συνεργασία με το υπ. Εθνικής Άμυνας, το υπ. Πολιτισμού και την περιφέρεια Ηπείρου για την εξεύρεση πόρων προς υλοποίηση του έργου. 

***

Αξίζει να αναφερθεί ο συμβολισμός από την παρουσία στα “Καλπάκια” του δημάρχου Δρόπολης Πωγωνίου Δημήτρης Τόλης, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι, αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, καθώς προέρχονται από περιοχές, που έζησαν έντονα τα ιστορικά γεγονότα. Μάλιστα στη Θεσπρωτία υπήρξε και η εγκληματική δράση των “Τσάμηδων”.