You are currently viewing Παραλειπόμενα από το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ι. Μητρόπολη Ιωαννίνων

Παραλειπόμενα από το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ι. Μητρόπολη Ιωαννίνων

  • Reading time:10 mins read
Του π. Ηλία Μάκου    

Σταθμό για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή,  αποτέλεσε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου,  από τις 12 έως και τις 15 Ιουλίου, η οποία είχε  θετική αποτίμηση και απήχηση απ’ όλες τις πλευρές. Άλλωστε κάθε επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη σ’ έναν τόπο είναι ένα πολυσήμαντο γεγονός. 

 
***
 

Ο  ίδιος ο Παναγιώτατος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, που βρέθηκε στα Γιάννινα, όπου δέχθηκε μεγάλο σεβασμό και αγάπη. Από το λαό, την εκκλησιαστική ηγεσία, το ιερατείο, τους τοπικούς άρχοντες, τους πολιτικούς. Δίπλα του ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος (σε μέρος του προγράμματος) και ο επιχώριος Μητροπολίτης Μάξιμος, που τον προσκάλεσε, στους οποίους συχνά αναφέρθηκε επαινετικά κατά τις ομιλίες του.

 
***
Κατά τις ημέρες της παραμονής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαθρολομαίου στα Γιάννινα ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, από την κεντρική πολιτική σκηνή ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κων/νος Τασούλας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κων/νος Σκούμας κ. ά. Με εξαίρεση την κ. Μενδώνη, οι υπόλοιποι κατάγονται από την Ήπειρο.
 
***
Αφορμή της τιμητικής παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχου στα Γιάννινα  ήταν τα θυρανοίξια, τα οποία τελέστηκαν λαμπρά, του ναού του οσίου Παϊσίου, που είναι ο πρώτος στην Ήπειρο προς τιμήν του οσίου, ωστόσο υπήρξε και μια σειρά από άλλες δράσεις. Εγκαίνια της Σχολής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανακύκλωσης Ιωαννίνων, αλλά και του Κέντρου Προστασίας  και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Προσκύνημα σε ναούς της πόλης, στη Μονή Βελλάς και σε Μονές του Νησιού. Αναγόρευση σε Επίτιμο Δημότη της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και σε επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ακόμη ο κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε ανάμεσα στα παιδιά του ΚΔΑΠ της Μητροπόλεως Ιωαννίνων και της “Αποστολής” της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και στους γέροντες του Γηροκομείου της Μητροπόλεως.
 
***
 
Ιδιαίτερα θερμή υπήρξε η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη  Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. Μάλιστα, κατά την είσοδό του στην Περιφέρεια και ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια, γυναίκες ενδεδυμένες με παραδοσιακές Μετσοβίτικες στολές τον έραναν με τριαντάφυλλα. Απόδειξη της αναγνώρισης του αξιώματος, του προσώπου και του έργου του.
***
Ένα κόκκινο χαλί, χειροποίητο, Μετσοβίτικο, προσέφερε ο Αλέκος Καχριμάνης, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαθρολομαίο, εκτός από τα βιβλία και τα λευκώματα για την ιστορία και παράδοση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.

 

Έχει παρελθόν στην υφαντική η περιοχή, ωστόσο και η τέχνη αυτή επηρεάστηκε από τις εξελίξεις στην τεχνολογία. 

 

***

 

 

Συγκινημένος εμφανίστηκε ο Πατριάρχης, που η πλατεία του ναού του οσίου Παϊσίου θα φέρει, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών, το όνομά του.  Κατά την τελετή ονοματοδοσίας από τον ίδιο και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο επεσήμανε: «Με βαθιά συγκίνηση αποδέχθηκα την τιμή αυτή, τιμή όχι στο πρόσωπό μου αλλά στον ύψιστο θεσμό του Γένους που εκπροσωπώ. Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τον Δήμαρχο για την τιμητική απόφαση και παρακαλώ να μην λησμονάτε την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης…». Να σημειωθεί ότι η οδός πήρε το όνομα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Β΄.

 

***

 

 

Την όντως πολύ καλή και χρήσιμη πρωτοβουλία για την ίδρυση Εκκλησιαστικού Μουσείου υπό την επωνυμία Κέντρο Προστασίας  και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, προκειμένου να διασωθούν τα θρησκευτικά κειμήλια του τόπου, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να τα θαυμάζουν, υπογράμμισε ο Παναγιώτατος κατά τα εγκαίνια του χώρου. Και έμεινε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα, το δήλωσε δημόσια άλλωστε. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν και αντικείμενα της εβραϊκής κοινότητας, ενδεικτικά της αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Εβραίων στα Γιάννινα. Και έχει τη σημασία του ότι το Μουσείο στεγάζεται σ’ ένα παλαιό αρχοντικό της πόλης, που ανήκει στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και ανακαινίστηκε εκ βάθρων. 

***

 

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ είναι και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας των Ιωαννίνων. Έτσι, ξενάγησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Συναγωγή, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κοιτώντας τις μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματά τους, για τους Εβραίους θύματα στα Γιάννινα  της ναζιστικής θηριωδίας. Μάλιστα στο βιβλίο επισκεπτών κατέγραψε ο ίδιος τη θύμηση της επίσκεψής του ως ένα μήνυμα ειρήνης.

 
***

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης εξήρε το διδακτικό υπόβαθρο των λόγων και των πράξεων του, κατά την αναγόρευσή του  σε επίτιμο καθηγητή των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εν τω συνόλω. Είπε χαρακτηριστικά: “Η σημερινή τιμή αφορά τα στοιχεία στη διαδρομή της ζωής σας, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά σας, ώστε η επόμενη γενιά να οραματιστεί και να παραδειγματιστεί από αυτά”. Όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, την χαρακτήρισαν λαμπρή.

 
***

Στις  εκδηλώσεις παρέστησαν, εκτός από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και το δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, σύσσωμοι οι βουλευτές της Ν.Δ. στα Γιάννινα. Εκτός  από τον Κ. Τασούλα, που είναι πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και τον Γ. Αμυρά, που είναι υφυπουργός Περιβάλλοντος, ήταν ανελλιπώς παρών και οι άλλοι δύο βουλευτές του νομού. Ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης και η Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.     

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης χάρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, του οποίου, όπως υποστήριξε, τον εμπνέει η φιλαλληλία, βιβλία του. Έχουν ως θέματα τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, για την προστασία του εδάφους, την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου στη βάση της αειφορίας. 

***

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την περιήγησή του στο Νησί των Ιωαννίνων, δεν λησμόνησε τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας αείμνηστο Κάρολο Παπούλια, που είναι θαμμένος εκεί. Και θεώρησε χρέος του να τελέσει τρισάγιο στον τάφο του, ενθυμούμενος τη συνεργασία μαζί του στα 10 χρόνια, που διετέλεσε ανώτατος άρχοντας της Ελληνικής Πολιτείας. 

 

***

Λίγο πριν αναχωρήσει από τα Ιωάννινα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαθρολομαίος επισκέφθηκε το Μέτσοβο, όπου, παρ’ ότι δεν είχε επίσημο χαρακτήρα η μετάβασή του στην ορεινή βλάχικη κωμόπλολη, τόπο καταγωγής του αείμνηστου ευπατρίδη πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα, έγινε δεκτός αυθόρμητα με επευφημίες και πανηγυρισμούς. Ήταν πολύ φιλόξενο και πολύ χαρούμενο το κλίμα, που εκφράστηκε και με τις μελωδίες κλαρίνων. Στο ναό του Μετσόβου τιμήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ο Μετσοβίτης ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και επιστημονικό κύρος.