You are currently viewing ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ από τις εορτές Σουλίου

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ από τις εορτές Σουλίου

  • Reading time:3 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

Με πολύ ενδιαφέρον, αν και καλά ενημερωμένη ιστορικά η ίδια, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, άκουσε τις πληροφορίες για τον αγώνα των Σουλιωτών, αλλά και είδε τους βασικούς χώρους της ζωής και της δράσης τους κατά την ξενάγησή της στο Κούγκι, στο Βουλευτήριο και στα Πηγάδια, με την ευκαιρία της παρουσίας της στις φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της θυσίας των Σουλιωτών και την ανατίναξη του Κουγκίου από τον καλόγηρο Σαμουήλ.
Πραγματικά ένιωθε συγκινημένη στον βραχώδη αυτό τόπο, τον ποτισμένο από το αίμα γενναίων. Όπως είπε με μεστό λόγο “επισκέφθηκα με αισθήματα συγκίνησης το Σούλι για να παραστώ στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του, σε μια ελάχιστη αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς τους. Υπήρξαν συνεχιστές και διαμορφωτές του αντιστασιακού χαρακτήρα του ελληνισμού, εκείνοι που μετέπλασαν το «Μολών λαβέ» του Λεωνίδα στην περίφημη φράση του Μάρκου Μπότσαρη προς τους πολιορκητές του Μεσολογγίου, το 1822: «Τα κλειδιά της πόλης μας είναι κρεμασμένα στις μπούκες των κανονιών μας! Ελάτε να τα πάρετε!». Η γενναιότητά τους και η αυτοθυσία τους θα μας εμπνέουν πάντα”.
Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον ήρωα Σουλιώτη Λάμπρο Κουτσονίκα: “Κρατώ τον συγκλονιστικό σχολιασμό του τέλους της δεκαοκτάχρονης άνισης πάλης των Σουλιωτών με τον «τρομερότερον των τυράννων Αλή Πασά», από τον Λάμπρο Κουτσονίκα, εγγονό του συμπολεμιστή των Μποτσαραίων γέρο Κουτσονίκα. Ο Λάμπρος Κουτσονίκας που έχασε παππού, πατέρα και θείο στη μάχη του Σέλτσου (1804) όταν ο ίδιος ήταν παιδί, θα αγωνιστεί αργότερα ως επικεφαλής μιας ένοπλης μονάδας στην Επανάσταση του 1821 και θα συγγράψει την «Γενική Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως». Από τις σελίδες της Ιστορίας του αντλώ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Ο Αλή Πασάς, τον οποίον η κακή μοίρα αυτών έφερε εν τη γειτονία των, μη έχων ουδέν όσιονουδ’ ιερόν εν εαυτώ, μετεχειρίσθη άπαντα τα μέσα των απιστιών, δολιοτήτων και πάσης μοχθηρίας, μαχόμενος και δολιευόμενος επί δεκαοεκτατείαν τους ελευθέρους αυτούς πατριώτας της Ηπείρου. Δια των μοχθηροτέρων μέσων, απεξένωσε μεν της πατρίδος αυτών, αλλά δεν ηδυνήθη να υποδουλώση, διότι οι ήρωες ούτοι Έλληνες επρόκριναν οι μεν με τα όπλα εις τας χείρας να αποθάνουν, ως οι εν Θερμοπύλαις Σπαρτιάται, οι δε δυνάμενοι, πατώντες επί των εχθρικών πτωμάτων, να διέλθουν και μεταναστεύσουν εις ελεύθερον κράτος, ουχί όμως και ποτέ να υποκύψωσι και να γίνωσι δούλοι των βαρβάρων τυράννων»”.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου για τα έργα, που έγιναν και όσα θα γίνουν στον ιστορικό χώρο του Σουλίου, αλλά και για τη σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό, που αναμένεται να τον αναδείξει τουριστικά.
Η πρόεδρος βρέθηκε και στο σπίτι των Τζαβελλαίων, όπου μάλιστα πρόσφατα ο απόγονος της φάρας Κώστας Τζαβέλλας τέλεσε αγιασμό. Είναι από τα λίγα σπίτια των Σουλιώτικων οικογενειών, που σώζονται, όπως και η οικία Μπούση, που ανακαινίστηκε πριν λίγο καιρό.
Προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση σε όλους η σεμνότητα της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία συνομιλούσε άνετα και οικεία με όλους. Η συμπεριφορά της πάντα αποπνέει ένα άρωμα αγνότητας και ειλικρίνειας. Επιπλέον η ευγένειά της είναι χαρακτηριστική.
Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Γιώργος Ρήγινος είχε αναλάβει την ευθύνη, και ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά, να παρουσιάζει στην κ. Σακελλαροπούλου μνημεία του Σουλίου. Και το έκανε με πολύ κατατοπιστικό τρόπο, ώστε να κατορθώσει να “ταξιδέψει” την Πρόεδρο στα χρόνια εκείνα τα γενναία.

Φωτ.: Fecebook/ Γιάννης Καραγιάννης

Υπόμνημα με παρεμβάσεις, που χρειάζεται να γίνουν στο Σούλι, παρέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη ο δήμαρχος Σουλίου.  Προσφωνώντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι  “οι Σουλιώτες σήμερα, ως υπερήφανοι απόγονοι των αθάνατων ηρώων μας, που έχουν παραμείνει σε τούτο τον ιερό τόπο, ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τον πρωτογενή τομέα, δίνοντας καθημερινά τον δικό τους αγώνα επιβίωσης. Εμείς ως Δημοτική Αρχή, με όσα μέσα διαθέτουμε, προσπαθούμε να διευκολύνουμε την υφιστάμενη κατάσταση προτάσσοντας τις αναγκαίες παρεμβάσεις, τις οποίες καταγράψαμε στο υπόμνημα, που σας παραθέσαμε, και ευελπιστούμε να υλοποιηθούν”. Ακόμη, προσέφερε αναμνηστικά δώρα  στην κ. Σακελλαροπούλου και γενικά  ήταν άριστος οικοδεσπότης.
Λίγες χαλαρές στιγμές στον πανέμορφο ξενώνα του Σουλίου, όπου της προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα, πέρασε η κ. Σακελλαροπούλου.
Ο ξενώνας αυτός είναι δημοτικός, επί πολλά χρόνια δεν λειτουργούσε, αλλά τα τελευταία έτη ξανάνοιξε, αφού νοικιάστηκε από δύο νέους ανθρώπους, που ζούσαν στο εξωτερικό.
Καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε και η παρουσία στις εορτές της προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία κινούνταν με άνεση και απλότητα. Και φαινόταν να ρουφά κάθε στιγμή της παρουσίας της στο Σούλι και να εισπνέει τον ηρωικό αέρα του.
Τηρήθηκαν και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τους άλλους παρισταμένους τα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Και η τήρησή τους ήταν σχολαστική τόσο στις μάσκες, που δεν έλειπαν από τα πρόσωπα, όσο και στους χαιρετισμούς, που δεν γινόταν δια χειραψίας.
Ένα ξεχωριστό τόνο στις εκδηλώσεις έδωσαν τα μέλη του “Σώματος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης των Σουλιωτών”, τα οποία με παραδοσιακές στολές και αρματωμένα ζωντάνεψαν  στιγμές από το ένδοξο παρελθόν.