Παραιτήθηκε από την προϊσταμενία της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Τσουρλής, έπειτα από έξι μήνες ιερατείας σ’ αυτήν «για λόγους προσωπικούς και οικογενειακούς» όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει περαιτέρω.
Ο π. Βασίλειος ανέλαβε τα καθήκοντά του, την 1η Μαρτίου του 2022, ενώ μέχρι τότε υπηρετούσε επί πεντέμισι έτη στην προϊσταμενία του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, καθώς επίσης ήταν και Αρχιερατικός Επίτροπος στη Νοτιοανατολική Περιφέρεια της Μητρόπολης Ατλάντας.
Ο π. Βασίλειος δεν ανταποκρίθηκε στα τηλεφωνήματα του «Ε.Κ.». Ο πρωτοσύγκελος της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνους, Ηλίας Βίλλης, δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «αυτό που μπορώ να σας πω είναι αυτό που είπε ο π. Βασίλειος στην κοινότητά του, για λόγους υγείας, δεν μπορούσε να μετακομίσει την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη και καθίστατο δύσκολο να πηγαινοέρχεται».
Σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας, κ. Στέφανος Θωμάτος και απαντητικά στην ερώτηση τι γίνεται με την παραίτηση του π. Βασιλείου Τσουρλή, είπε, πως «η παραίτησή του ήταν για προσωπικά θέματα. Στην αρχή είχε υπολογίσει ότι θα έλθει η οικογένειά του επάνω, τελικά δεν ήλθαν και δεν μπορούσε να συνεχίσει έτσι μ’ αυτό το πήγαινε έλα στη Βόρεια Καρολίνα, πηγαινοερχόταν. Στην αρχή εμείς υπολογίσαμε ότι λόγω του ότι η κόρη του ήταν δέκα χρονών πήγαινε στην Πέμπτη τάξη Δημοτικού, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει εδώ, αλλά τελικά για δικούς του λόγους, δεν μας εξήγησε ακριβώς, η οικογένεια θα καθόταν εκεί οπότε και ο π. Βασίλειος αποφάσισε να γυρίσει πίσω».
Στην ερώτηση πότε σας το είπε στο συμβούλιο ότι θα φύγει, ο κ. πρόεδρος απάντησε, πως «δεν ήταν κάτι που μας το είπε σε εμάς, το συζητούσε και με την Αρχιεπισκοπή, δεν ξέρω ακριβώς. Απλά είχε δημιουργηθεί λίγο θέμα και με εμάς».
Όταν τον ρωτήσαμε να πει περισσότερα, ανέφερε πως «δεν θέλω να κακολογήσω, τα γεγονότα σας λέγω: Στην αρχή έφευγε μετά τη Λειτουργία και γυρνούσε πίσω την Τρίτη το βράδυ, καμιά φορά κάτι συνέβαινε γυρνούσε πίσω Τετάρτη, μια φορά είχε γυρίσει Πέμπτη κι όλος ο φόρτος εργασίας έπεφτε στους άλλους παπάδες και τα παράπονα άρχισαν να μαζεύονται, οπότε κάποια στιγμή το συζητήσαμε αυτό με τον π. Βασίλειο, γιατί στην αρχή μας είχε πει ότι θα έλθει η οικογένεια αλλά δεν μας είχε δώσει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ότι θα έλθουν την τάδε ημέρα, μας είχε πει θα έλθουν μελλοντικά. Καθίσαμε κάτω και συζητήσαμε και είπαμε πότε θα έλθει τελικά η οικογένεια ή πότε να περιμένουμε να σταματήσει αυτό το πήγαινε – έλα, και μας είπε ότι δεν θα έλθει η οικογένεια, κι εμάς κάπως δεν μας άρεσε αυτό και συζητήσαμε ότι ίσως θα πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Να κάνει κι εκείνος κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμά του, να πηγαίνει ίσως μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, προσπαθήσαμε να βρούμε μία λύση τέλος πάντων. Τελικά η απόφαση του π. Βασιλείου ήταν αυτή ότι δεν μπορούσε άλλη λύση».
Στην ερώτηση «ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τι είπε; τα γνωρίζει αυτά; τον ενημερώσατε;», ο κ. Θωμάτος είπε, ότι «εμείς δεν έχομε συζητήσει απευθείας με τον Αρχιεπίσκοπο, συζητήσαμε με τον π. Ηλία (Βίλλη), ο οποίος μας είπε ότι θα το συζητήσει με τον π. Βασίλειο, η συζήτηση έγινε μεταξύ τους και τελικά μου τηλεφώνησε ο π. Ηλίας και μου είπε ότι ο π. Βασίλειος αποφάσισε να παραιτηθεί στις 15 Αυγούστου. Αυτό συγκεκριμένα έγινε πριν από δυόμισι εβδομάδες».
Στην ερώτηση «έγινε και κάποιος οικονομικός έλεγχος τώρα τελευταία στην κοινότητά σας;», είπε, πως «έγινε όχι εξωτερικός έλεγχος, αλλά μεταξύ μας, εμείς έχομε κάνει έλεγχο, όλα καλά είναι, δεν λείπουν λεφτά, απλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε λεφτά. Είναι λίγο ευαίσθητο αυτό το θέμα, αλλά θα σας το εξηγήσω: Ξεκινήσαμε το έργο απέναντι το κτίριο. Είχαμε ξεκινήσει με μία εταιρεία, δεν πήγε καλά, τα αρχικά νούμερα που είχαν υπολογίσει δεν βγαίνανε, οπότε βρήκαμε μία άλλη εταιρεία, την Manhattan Construction του Νίκου Γαβαλά. Ξεκίνησε η ανοικοδόμηση χωρίς να ξέρουμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ότι για να πάρουμε το δάνειο που χρειαζόμασταν για να χτίσουμε το κτίριο έπρεπε να πάρουμε έγκριση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Δεν το ήξερε κανείς στην κοινότητα, δεν το σκέφθηκε ούτε η Τράπεζα; Τι να πω; Τέλος πάντων μας διέφυγε τελείως. Ξεκινήσαμε όμως την ανοικοδόμηση κι όταν ξεκινήσεις δεν μπορείς να το σταματήσεις. Μας είχαν πει ότι αυτή η διαδικασία με τον Γενικό Εισαγγελέα είναι ότι στέλνουμε ένα γράμμα, μας στέλνουν πίσω μία έγκριση και τελείωσε, αλλά λόγω και της πανδημίας τελικά αυτή η διαδικασία της έγκρισης δεν έχει γίνει. Το χτίσιμο όμως δεν έχει σταματήσει, οπότε έχουμε ρίξει ό,τι λεφτά έχουμε στο κτίριο».
Στην υπενθύμιση του «Ε.Κ.» ότι πριν λίγα χρόνια η κοινότητα απέρριψε τη δωρεά των είκοσι πέντε εκατομμυρίων δολαρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος όταν ήταν ιερεύς εκεί ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, και αν μετάνιωσε η κοινότητα γι’ αυτό, ο κ. Θωμάτος είπε, ότι «εγώ άρχισα να ασχολούμαι με τα κοινά και με την κοινότητα μετά από αυτό ακριβώς γιατί είδα ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος που έγινε. Τα παιδιά μου είναι στο σχολείο, βλέπω τις ανάγκες που έχει το σχολείο, βλέπω τη μελλοντική προοπτική που έχει το σχολείο και ότι αυτό δεν το έχει εκμεταλλευτεί κανείς. Γι’ αυτόν τον λόγο πήρα την απόφαση να ασχοληθώ, παρόλο ότι δεν έχω και πάρα πολύ χρόνο». Συμπλήρωσε πως «το θέμα με το Ιδρυμα Νιάρχου για μένα προσωπικά δεν έχει τελειώσει. Το έχω συζητήσει με ανθρώπους μέσα στο συμβούλιο, θέλουμε να τους ξαναπλησιάσουμε, ίσως όχι για είκοσι πέντε εκατομμύρια, πάντως έχουν αλλάξει τα πρόσωπα μέσα στο συμβούλιο και βλέπουμε τα πράγματα έτσι λίγο πιο προοδευτικά. Να οργανωθούμε λίγο και να ξαναπλησιάσουμε το Ιδρυμα Νιάρχου».
Στην ερώτηση ποιος θα είναι ο καινούργιος προϊστάμενος, απάντησε πως «γίνονται κάποιες συζητήσεις στην Αρχιεπισκοπή. Μας έχουν πει κάποια ονόματα, δεν μας έχουν πει κάτι επίσημα οπότε κι εγώ δεν μπορώ να πω κάτι».