You are currently viewing Πάπας Φραγκίσκος: “Είναι υποκρισία όσοι αντιδρούν στην ευλογία ενός ομοφυλόφιλου”

Πάπας Φραγκίσκος: “Είναι υποκρισία όσοι αντιδρούν στην ευλογία ενός ομοφυλόφιλου”

  • Reading time:1 mins read

Στην απόφασή του υπέρ της ευλογίας των ομόφυλων ζευγαριών από τους καθολικούς ιερείς αναφέρθηκε ξανά σε συνέντευξή του ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σε συνέντευξή του στο ιταλικό καθολικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Credere», ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε, «κανείς δεν αντιδρά αν ευλογήσω, ας πούμε, έναν επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται τον κόσμο, αλλά αντιδρούν αν ευλογήσω έναν ομοφυλόφιλο. Αυτό είναι υποκρισία. Το κεντρικό σημείο της απόφασής μου αυτής, είναι το αίσθημα υποδοχής».

Ο Αργεντινός ποντίφικας συμπλήρωσε ότι, «δεν πρέπει να αρνείται κανείς την ευλογία σε κανέναν» και ότι «ευλογεί δύο ανθρώπους που αγαπιούνται -στους οποίους ζητά να προσευχηθούν και γι’ αυτόν- όχι ένα ομόφυλο γάμο».

Η θέση του πάπα, ουσιαστικά, είναι ότι «η ευλογία πρέπει να δίδεται σε όλους τους ανθρώπους που είναι σε θέση να λάβουν την θεία βάπτιση». «Ο κόσμος υποφέρει, εμείς οι ιερείς, κάποιες φορές, ζούμε με ανέσεις. Πρέπει να νιώσουμε την κούραση, το πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι», συμπλήρωσε ο Φραγκίσκος.

🔺Τι αλλάζει στην καθολική εκκλησία η απόφαση για τα ομόφυλα ζευγάρια

Οι ιερείς θα μπορούσαν να επιλέξουν να ευλογούν κατά περίπτωση, αλλά το Βατικανό θεώρησε ότι τέτοιες ενέργειες θα ήταν «ριψοκίνδυνες» σε χώρες όπου η ομοφυλοφιλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε βασανιστήρια, φυλάκιση ή ακόμα και θάνατο.

Στην πεντασέλιδη δήλωση, το Βατικανό εξήγησε ότι οι «ποιμαντικές ευλογίες» πρέπει να είναι «πολύ σύντομες» και δεν πρέπει να δικαιολογούν οτιδήποτε δεν είναι «ηθικά αποδεκτό».

Η δήλωση περιελάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαν να εκτελεστούν τέτοιες ενέργειες, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός ομαδικού προσκυνήματος εάν δύο διαζευγμένοι που ήταν τώρα ζευγάρι ζητούσαν από τον ιερέα να τους ευλογήσει.

«Σε αυτή την περίπτωση, ο ιερέας μπορεί να ψάλει μια απλή προσευχή και μετά να κάνει έναν σταυρό των δύο προσώπων. Μιλάμε για κάτι που διαρκεί 10 ή 15 δευτερόλεπτα» αναφέρεται. Όταν το μέτρο ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, χαρακτηρίστηκε ως «πιθανότατα η πιο συγκεκριμένη ποιμαντική αλλαγή στη στάση της εκκλησίας απέναντι στα γκέι ζευγάρια στα 2.000 χρόνια ιστορίας της εκκλησίας».

Η απόφαση ακολούθησε μια επιστολή που έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος σε δύο συντηρητικούς καρδινάλιους που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο. Στην επιστολή, ο Φραγκίσκος είπε ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να προσφέρονται σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί να μην συγχέονται με το μυστήριο του γάμου.