Μετά πολλής της Εκκλησιαστικής ευπρέπειας εν μέσω δε μεγάλης συρροής ευσεβούς Εκκλησιάσματος, παρά τις δυσκολίες ένεκα των υγειονομικών μέτρων προστασίας κατά της Covid-19, ετελέσθη την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, και την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου, η Ιερά Πανήγυρις του Ιερού Ναού Παναγίας Γιάτρισσας στο Λουτράκι Κορινθίας, όπου ευρίσκεται αποτεθησαυρισμένο και το θαυματουργό Εικόνισμά Της.
Το εσπέρας της εορτής της πολιούχου του Λουτρακίου, 7 Σεπτεμβρίου 2021, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Τρισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών και Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Αγαπίου και συγχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου, Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά, και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, με την συμμετοχή δε πλειάδος Πρεσβυτέρων και των Διακόνων της Ι. Μητροπόλεως μας.
Τα Ιεροψαλτικά αναλόγια εκόσμησαν μέλη της χορωδίας «Καλλικέλαδος Σάλπιγγα» υπό την διεύθυνση του χοράρχη κ. Λεωνίδα Δούκα.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας, κατ’ εντολή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, εξεφώνησε ο άγιος Κεγχρεών, ο οποίος αναφερόμενος στον Ιερό Δαμασκηνό και τον Άγιο Νικόλαο τον Καβάσιλα φανέρωσε το μυστήριο της Ιεράς Ιστορίας και απεκάλυψε το ορθόδοξο μεγαλείο της Παναγίας, τονίζοντας ότι με την Παρθένο Μαρία ευδόκησε ο Θεός να γίνη Αυτή προσωπικά και μέσα σ᾿ Αυτή η ανθρώπινη φύση «θεοτόκος», «μόνη και μόνον εισάγουσα Χριστόν εις την οικουμένην», και δι’ Αυτής όχι μόνον η ανθρώπινη φύση αλλά η κτίση άπασα, δυνάμει, αγιάσθηκε, αφού η εντολή του Αναστάντος Χριστού στους Μαθητές Του ήταν: «Πορευθέντες εις τον κόσμον άπαντα, κηρύξατε το Ευαγγέλιον πάση τη κτίσει»!
Δεν παρέλειψε να ομιλήσει για την μεσιτεία της Θεοτόκου «υπέρ του σύμπαντος κόσμου», αφού Αυτή αναπαύεται στην υπέρ των τέκνων Της κόπωση γι’ αυτό και ποτέ δεν χαμηλώνει τα δεόμενα χέρια Της, όπως ακριβώς ιστορείται υπό των αγιογράφων στην κόγχη του Ιερού Βήματος των Ορθοδόξων Ι. Ναών, αλλά και το ότι Αυτή δεν διεδραμάτισε μόνον σωτήριο ρόλο υπέρ των ανθρώπων και της οικουμένης για το χρονικό διάστημα της επί γης ζωής Της αλλά και μετά την Κοίμησή Της επανέρχεται στην ανθρώπινη ιστορία κυρίως ως μητέρα. Και μια καλή μητέρα ξέρει ν’ ακούει, να πονά και ν᾿ αγαπά. «… Δια τούτο και μόνο έφερε (ο Χριστός) την μητέρα Του και μας την εχάρισε, για να την έχουμε μέσον προς σωτηρίαν» κατά τον μακαριστό Θεόκλητο Διονυσιάτη.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρευρέθησαν οι κ. Υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς ως και Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, Βουλευτές του Νομού, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο κ. Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γεώργιος Γκιώνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών του τόπου μας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας κ. Χαράλαμπος Τετράδης και πλήθος Λαού, τους οποίους μαζί με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τα τοπικά Μ.Μ.Ε., τους εθελοντές διακονητές και όλους όσους συνέργησαν στην άψογη διεξαγωγή της Ιεράς Πανήγυρης ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος όταν στο τέλος του Εσπερινού έλαβε τον λόγο για να παρουσιάσει και να ευχαριστήσει τον άγιο Κεράμων κ. Βαρθολομαίο, να ευχαριστήσει τον εκ Λουτρακίου καταγόμενο Σεβ. Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριο, τον οποίον προσεκάλεσε στην Πανήγυρη της «Γιάτρισσας», αλλά ανειλημμένες υποχρεώσεις τον εμπόδισαν να παραστεί επιφυλασσόμενος να έλθει σύντομα σε κάποια άλλη Πανήγυρη, ως και τον Βοηθό Επίσκοπο της Ι. Μητροπόλεώς μας άγιο Κεγχρέων κ. Αγάπιο για την αξιόλογη και εμπνευσμένη ομιλία του. Στην συνέχεια ακολούθησε Ι. Αγρυπνία έως της 1ης πρωινής.
Το πρωΐ της Τετάρτης, 8 Σεπτεμβρίου 2021, ετελέσθη Πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου και Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του αυτού Θεοφιλεστάτου Επισκόπου, συνιερουργούντων δε του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου μεθ᾿ ικανού αριθμού Κληρικών της Ι. Μητροπόλεώς μας ως και άλλων Ι. Μητροπόλεων.
Τον θείο λόγο εκήρυξε, κατά παράκληση του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, ο Θεοφ. Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος με την χαρακτηριστική πραότητά του και την βαθυστόχαστη θεολογική του σκέψη και πίστη ανέφερε, μέσα από Αγιογραφικά και Πατερικά χωρία ότι η Παναγία μας έχει κεντρική θέση στην Θεία Λατρεία, καθώς το Εκκλησιαστικό έτος εξελίσσεται από Θεομητορικές εορτές ξεκινώντας με το Γενέθλιο της Θεοτόκου και ολοκληρώνεται με την Κατάθεση της Τιμίας Της Ζώνης. Η Θεοτόκος στέκεται μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, καθώς Αυτή ενέπνεε τους Προφήτες, ενώ στην Καινή Διαθήκη αποτελεί με την παρουσία Της το καύχημα των ανθρώπων. Στην συνέχεια ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο ιστορικό του εορτασμού τόσο του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου όσο και για τις Θεομητορικές Εορτές γενικώς, καταλήγοντας ότι η Εκκλησία μας υπενθυμίζει αδιάκοπα ότι είμαστε πλασμένοι για την θέωση και οφείλουμε να την επιζητούμε, ομοιάζοντες στην Παναγία μας, κάτι που ευχήθηκε σε όλους τους πανηγυριστές.
Πριν την απόλυση ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, λαμβάνοντας τον λόγο, απευθύνθηκε προς τους Πιστούς τονίζοντας ότι μέσα από την πάνδημη συμμετοχή τους στην Εορτή λαμβάνουν χάρη, έλεος, ευλογία και αγιασμό από τον Θεό και δίνουν κουράγιο σ’ όλους τους Κληρικούς, κάθε βαθμίδας, προκειμένου να τους διακονούν και κατά την ρήση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, να στέκονται, ως ενδιάμεσοι ουρανού και γης, προσφέροντας θυσίες και αναπέμποντας προσευχές, ικεσίες και ευχαριστίες στον Θεό εξ ονόματος του λαού Του. Επίσης, να καταρτίζουν το ποίμνιο στην κατά Θεόν ζωή, ώστε να απολαύσει αυτό όχι μόνο την πρόσκαιρη αλλά την αιώνια και Παραδείσια ζωή.
Στην συνέχεια επεσήμανε τον διχασμό, στον οποίο μας έχει οδηγήσει η πανδημία, καθώς άλλοι λένε ότι για να σωθούμε δεν πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών και άλλοι ότι πρέπει να ακούμε την επιστήμη. Το πρωτεύον ερώτημα όμως είναι άλλο και είναι καθαρά Θεολογικό. Όσο και αν παραταθεί η ζωή μας, μετά τι θα γίνει; Σ’ αυτό το ερώτημα κανείς δεν μπορεί να μας απαντήσει γιατί όσο μεγάλος επιστήμονας κι αν είναι δεν μπορεί να υπερβεί τον θάνατο. Εμείς όμως, μιμούμενοι την Παναγία μας, έχουμε τη λύση γιατί στηρίζουμε όλες τις ελπίδες μας στην πίστη στον Αναστάντα Κύριο μας!
Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεράμων κ. Βαρθολομαίο και τον παρεκάλεσε να μεταβιβάσει τις ευχαριστίες του στον Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο, συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Νικόλαο Βασιλόπουλο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους όσοι συνετέλεσαν στην άρτια διεξαγωγή της Πανηγύρεως, όπως την Δημοτική Αρχή και όλες τις Αρχές του τόπου για την παρουσία τους. Τέλος, ευχήθηκε προς όλους η Παναγία η «Γιάτρισσα» να τους παρέχει έτη πολλά με υγεία, προσέφερε δε στον άγιο Κεράμων μια Εικόνα της Παναγίας της «Γιάτρισσας» σε ανάμνηση της παρουσίας του στην Ι. Πανήγυρη.