You are currently viewing Παγκόσμιος θρήνος στα αποκαΐδια της Παναγίας των Παρισίων: Δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού – Πού στρέφονται οι έρευνες

Παγκόσμιος θρήνος στα αποκαΐδια της Παναγίας των Παρισίων: Δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού – Πού στρέφονται οι έρευνες

  • Reading time:1 mins read

Μέσα σε περίπου εννιά ώρες, ιστορία 850 και πλέον ετών έγινε εν μέρει στάχτες και αποκαΐδια. Στο μικροσκόπιο η εταιρεία που έκανε εργασίες συντήρησης στη Notre Dame.

Δάκρυσε ολόκληρος ο πλανήτης με την εικόνα της εμβληματικής Παναγίας των Παρισίων να παραδίδεται στις φλόγες. Μπορεί από τη μεγάλη πυρκαγιά να κατέρρευσε σημαντικό μέρος της οροφής του κορυφαίου πολιτιστικού και θρησκευτικού μνημείο της Γαλλίας, ωστόσο μετά από πολύωρη μάχη οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια. Σήμερα, αφού η φωτιά έσβησε εντελώς, οι Γάλλοι προσπαθούν να κάνουν τον απολογισμό της τεράστιας καταστροφής, ενώ νέα δεδομένα βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το πώς ξεκίνησε η φωτιά.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας (Μεγάλη Δευτέρα για τους Καθολικούς) κατασβέστηκε πλήρως στις έντεκα το πρωί ώρα Ελλάδος έπειτα από σχεδόν 9 ώρες μάχη με τις φλόγες και όπως όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η πυρκαγιά οφείλεται σε ατύχημα, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια, δηλαδή εμπρησμό.

«Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα», δήλωσε χαρακτηριτικά ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο Χέιτζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται σε μια «μακρά» και «πολύπλοκη» έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως οι ερευνητές δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού μέχρι οι ειδικοί να σιγουρευτούν ότι οι πέτρινοι τοίχοι του άντεξαν τη θερμότητα και το κτίριο είναι δομικά στερεό.

Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι υπήρξε «ένας πρώτος συναγερμός στις 18:20 τον οποίο ακολούθησε μια διαδικασία αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία έναρξη πυρκαγιάς». «Υπήρξε ένας δεύτερος συναγερμός στις 18:43, και εκεί διαπιστώθηκε φωτιά στο επίπεδο της σκαλωσιάς. Εν τω μεταξύ, η εκκλησία εκκενώθηκε καθώς λίγο πριν είχε ξεκινήσει μια λειτουργία», συνέχισε ο Ετζ.

Η στιγμή κατάρρευσης του βέλους του ναού

 

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνές δήλωσε ότι τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά και πως οι έρευνες συνεχίζονται.

Ωστόσο, η έρευνα περιπλέκεται, αφού σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ζαν Κλοντ Γκαλέ, οι εργάτες είχαν ολοκληρώσει τη δουλειά τους στις 17.30 μ.μ, ώρα Γαλλίας, περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά προτού ξεσπάσει η φωτιά, δηλαδή στις 18.50 ώρα Γαλλίας.

Από χθες το βράδυ, πάντως, οι εργάτες που συμμετείχαν στις εργασίες συντήρησης του καθεδρικού ναού δίνουν καταθέσεις.

«Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στη Notre Dame, ήχησαν οι συναγερμοί του καθεδρικού ναού και οι επισκέπτες στη Notre-Dame άρχισαν γρήγορα να εκκενώνουν το κτίριο… Οι εργάτες είχαν σταματήσει τις εργασίες από τις 17:00 έως τις 17:30 ώρα Γαλλίας», επεσήμανε ο Αντρέ Φινό, υπεύθυνος επικοινωνίας του καθεδρικού ναού.

«Αλλά δεν είμαστε σίγουροι εάν είχε απομείνει κάποιος. Δύο εταιρείες από την Ανατολική Γαλλία (η Meuse και Meurthe-et-Moselle) είχαν αναλάβει αυτό το έργο αποκατάστασης», πρόσθεσε.

Βέβαια, από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος του Νοιγί, Φιλίπ Καρσεντί, έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση Μακρόν ότι προβάλλει λανθασμένα το επιχείρημα του ατυχήματος.

 

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, o Φιλίπ Καρσεντί συνέκρινε την 11η Σεπτεμβρίου με την καταστροφή του ιστορικού κτιρίου: «Ακόμη και αν δεν έχασε κανείς τη ζωή του, είναι σαν την 11η Σεπτεμβρίου της Γαλλίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι συγκλονιστικό (…) Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εκκλησίες δέχονται βανδαλισμούς κάθε εβδομάδα. Φυσικά, οι πολιτικοί μας θέλουν να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ατύχημα», τόνισε.

Και αξιωματούχος της ακροδεξιάς της Γερμανίας κατήγγειλε σήμερα τη βία εναντίον των χριστιανών συνδέοντάς την με την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. «Στη διάρκεια της πασχαλινής εβδομάδας η #NotreDame καίγεται. Τον Μάρτιο: η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία ο Άγιος Σουλπίκιος καίγεται. Τον Φεβρουάριο: 47 επιθέσεις στη Γαλλία. Το Παρατηρητήριο Μισαλλοδοξίας και Διακρίσεων κατά των Χριστιανών στην Ευρώπη καταγγέλλει σημαντική αύξηση», έγραψε η Αλίτσε Βάιντελ, επικεφαλής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), στο Twitter.

Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών

Η προσοχή των ερευνητών στρέφεται στα αίτια της φωτιάς, που ξέσπασε ενώ εκτελούνταν εργασίες ανακατασκευής του ναού, ύψους 6 εκατ. ευρώ, που βρίσκονταν σε εξέλιξη από το περασμένο καλοκαίρι.

«Ο σκοπός είναι διπλός: να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά και να κατανοήσουμε τον τρόπο που εξελίχθηκε», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Πεζρόν, διευθυντής του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η εταιρεία εργολάβων Le Bras Freres, με έδρα το Jarny, στη βορειοανατολική Γαλλία. Περισσότεροι από 200 εξειδικευμένοι εργάτες εργάζονταν το τελευταίο διάστημα στη σκαλωσιά στη σκεπή της Παναγίας των Παρισίων, η οποία κατέρρευσε από τη φωτιά στις 8 το βράδυ (ώρα Γαλλίας).

Οι εισαγγελείς επικεντρώνονται στον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για τις εργασίες στον 850 ετών καθεδρικό ναό, όπου το φως αλλά και οι άλλες πηγές ενέργειας είναι περιορισμένες. Χιλιάδες καλώδια συνδέονταν με δεκάδες γεννήτριες και κάπως έτσι το ρεύμα έφθανε στην οροφή του ναού όπου γίνονταν οι εργασίες.

Η Le Bras Freres είναι μία από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες του κλάδου στη Γαλλία, ενώ το περασμένο έτος ολοκλήρωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης του καθεδρικού ναού Reims στην ανατολική Γαλλία.

Η εταιρεία συμμετείχε σε διαγωνισμό, όπου και προτιμήθηκε, και έτσι ανέλαβε τις εργασίες του πυλώνα της Notre Dame που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc και ανεγέρθηκε το 1859.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εργασίες αποκατάστασης θα κρατούσαν έως και τέσσερα χρόνια. Στο έργο συμμετείχε και η εταιρεία Europe Scaffolding, η οποία είχε τοποθετήσει σκαλωσιές στην Παναγία των Παρισίων, συνολικού βάρους 250 τόνων αλλά και έναν ανελκυστήρα που ανέβαινε σε ύψος 300 ποδών.

Ο Julie Le Bras, διευθύνων σύμβουλος των Bras Brothers, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την έρευνα.

Έγιναν στάχτη 1.000 τετραγωνικά μέτρα

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ και κατέστρεψε ένα μέρος του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων έχει «σβήσει» πλήρως, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, η «σφοδρή πυρκαγιά» «διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη τη στέγη» σε «περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα».

«Το θέμα για τους πυροσβέστες του Παρισιού ήταν μέχρι το πρωί να διαφυλάξουν τα δύο κωδωνοστάσια, το Βόρειο και το Νότιο, για να εξασφαλίσουν ότι οι πύργοι δεν θα πληγούν. Και αυτό συνέβη», υπογράμμισε εκφράζοντας επίσης τη χαρά του για τη διάσωση «των δύο κωδωνοστασίων, των δύο πύργων και έργων».

Το ερώτημα πλέον είναι να μάθουμε «πώς θα συμπεριφερθεί το κτίριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με ειδικούς, με αρχιτέκτονες κτιρίων στη Γαλλία για να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε αν η δομή είναι σταθερή και αν οι πυροσβέστες μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό για να συνεχίσουν το έργο τους», δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνές.

«Μια τόσο μεγάλη φωτιά έχει επιπτώσεις στις δομές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθούν να είναι σταθερές ώστε να επιτρέψουμε στους άνδρες μας να ξαναμπούν στο εσωτερικό. Το έκαναν στη διάρκεια αυτής της νύχτας με πολλή γενναιότητα στα κωδωνοστάσια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά από το εσωτερικό και να αποτρέψουν την κατάρρευσή τους», εξήγησε ο ίδιος.

«Χωρίς την επέμβασή τους (των πυροσβεστών), η οποία έγινε με κίνδυνο τη ζωή τους, είναι βέβαιο ότι θα είχαν καταρρεύσει», τόνισε ο Νουνές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ένα τμήμα του θόλου κατέρρευσε στο κεντρικό κλίτος» και πως 100 πυροσβέστες «εξακολουθούν να βρίσκονται επιτόπου και θα παραμείνουν όλη την ημέρα».

Κινδυνεύει με κατάρρευση ο ναός;

Πέρα από τις καταστροφικές φλόγες, ο γοτθικός ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει να αντιμετωπίσει πλέον και έναν άλλον κίνδυνο, το ίδιο το μέσο που καλείται να τη σώσει από τη φωτιά: Το νερό.

Αυτό επεσήμανε από την πρώτη στιγμή της είδησης για την πυρκαγιά στη «Νοτρ Νταμ» ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο, επικαλούμενος το προηγούμενο παράδειγμα του καθεδρικού ναού της Λιόν, ο αντίστοιχος ναός στη Νότιο Γαλλία σώθηκε το 1966 επειδή αποφεύχθηκε να κατασβεστεί η πυρκαγιά με τη χρήση νερού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της Παναγίας των Παρισίων να καούν παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, διότι αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου τού συνόλου. «Στη Λιόν συνέβη το ίδιο πριν πενήντα χρόνια. Οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, αποφεύχθηκε να βρέξουμε τις πέτρες και ο Καθεδρικός σώθηκε».

Αναστέλλεται η εκστρατεία του κόμματος Μακρόν για τις ευρωεκλογές

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν σταμάτησε μέχρι νεωτέρας την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό, η οποία πρόσφατα παραιτήθηκε από την κυβέρνηση για να ηγηθεί του κεντρώου ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές.

«Ζούμε μια στιγμή βαθιάς θλίψης. Η λίστα ‘Αναγέννηση’ (Σ.τ.Σ.: η ονομασία του ψηφοδελτίου του κόμματος του Μακρόν στις ευρωεκλογές) φυσικά και συμμετέχει σε αυτή τη στιγμή εθνικής ενότητας. Αναστέλλουμε την εκστρατεία μέχρι νεωτέρας», έγραψε η Ναταλί Λουαζό, σε μήνυμά της στο Twitter.