You are currently viewing Όταν τα Βυζαντινά τροπάρια συνδέονται με δημοτικά τραγούδια- Εκδήλωση από την μητρόπολη Γλυφάδος

Όταν τα Βυζαντινά τροπάρια συνδέονται με δημοτικά τραγούδια- Εκδήλωση από την μητρόπολη Γλυφάδος

  • Reading time:1 mins read

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016 και ώρα 8.00 μ.μ., στον κατάμεστο από κόσμο Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Γλυφάδας, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Μουσικολογική Εκδήλωση (Θ΄ κατά σειρά), της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Σχολής της Ι.Μ. Γλυφάδας Ε. Β. Β. και Β.

Το κεντρικό θέμα της φετινής Εκδηλώσεως ήταν «Βυζαντινό Τροπάριο και Δημοτικό Τραγούδι», προβάλλοντας τον πλούτο, την ποικιλία και την άρρηκτη μεταξύ τους καθώς και την κοινή προέλευση. Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου, του Δημάρχου Γλυφάδας κ. Γεώργιου Παπανικολάου, του Πρωτοσυγγέλου της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη π. Αλέξιου Ψωΐνου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Κωνσταντίνου Βαρθολομαίου, όλων των Κληρικών της Μητροπόλεως, αρκετών Ιεροψαλτών οι οποίοι διακονούν στα Αναλόγια των Ενοριών, καθώς και σπουδαστών της Σχολής της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου από το πλήρωμα και όχι μόνο, της τοπικής Εκκλησίας.

Στην Εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι ιδιαιτέρως, δύο μουσικολογιώτατοι και καλλίφωνοι κληρικοί, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Κηφισίας π. Χρήστος Κυριακόπουλος και ο Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου π. Λάμπρος Ανδρεάκης, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά και τιμήθηκαν στο τέλος για την προσφορά τους, από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχου μας.

Την γενική παρουσία της Εκδηλώσεως είχε ο π. Γεώργιος Γαντζός, Εφημέριος του Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Γλυφάδας. Στην αρχή αντί προσευχής ακούστηκαν από την Χορωδία της Σχολής της Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του Διευθυντή της κ. Διονύσιου Ηλιόπουλου τρεις Εισαγωγικοί ύμνοι : Χριστός Ἀνέστη, Ἄξιον ἐστί (Ήχος Β΄ Γρηγορίου Πρωτοψάλτου) και το Εὐλογητός εἶ Χριστέ (Ήχος πλ. Δ΄ κατά Τριφωνία).

Στη συνέχεια ο Διευθυντής της Σχολής κ. Ηλιόπουλος έκανε μία εισαγωγική ομιλία για την ιστορία της Σχολής και τις προηγούμενες μουσικολογικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.

Στην συνέχεια ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην φετινή εκδήλωση και κάλεσε στο βήμα τον βασικό ομιλητή της φετινής Εκδηλώσεως τον π. Χρήστο Κυριακόπουλο, αφού αναγνώστηκε το πλούσιο βιογραφικό του. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν : «Βυζαντινό Τροπάριο και Δημοτικό Τραγούδι – Η Εκκλησία μας ως Κιβωτός της Εθνικής παραδόσεως».

Ο π. Χρήστος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ρίζες και τις καταβολές της Εκκλησιαστικής Μουσικής που αφορούν την λατρεία, αλλά και το Δημοτικό Τραγούδι το οποίο αντλεί και είναι προέκταση της Εκκλησιαστικής Μουσικής. Ο λαός μας πάντοτε είχε δύο πόλους της πνευματικής τράπεζα την Θ. Λειτουργία και Ευχαριστία και την προέκτασή της την υλική, μετά την Θ. Λειτουργία δηλαδή κατά τις πανηγύρεις, τα γλέντια, με τα αμέτρητα ψαλτοτράγουδα και τα τραγούδια και τους χορούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας μας, με μπροστάρηδες τους Κληρικούς και τους Ιεροψάλτες.

Κάποιοι εκκλησιαστικοί κύκλοι είναι αντίθετοι με το Δημοτικό τραγούδι, αναφέροντας μάλιστα πατερικούς λόγους για να στηρίξουν αντίθεσή τους. Πράγματι πολύ πατέρες έχουν μιλήσει και εναντιώνονται προς το κοσμικό τραγούδι, αλλά ξεχνούν ότι οι πατερικές ρύσεις αφορούν τα παγανιστικά έθιμα και τους ανατολικούς χορούς που συνόδευαν κάποια τραγούδια και όχι το λαϊκό τραγούδι καθ’ αυτό, στο σύνολό του. Ο ίδιος ο Χριστός μας βρέθηκε στο γάμο της Κανά και ευλόγησε το κρασί για να γλεντήσουν οι άνθρωποι και έχουμε σύγχρονα παραδείγματα και σύγχρονων Αγίων, όπως του Αγίου Νεκταρίου, να υπάρχουν φωτογραφίες δίπλα από οργανοπαίχτες. Η Εκκλησία προάγει το Δημοτικό τραγούδι, αρκεί να είναι στα ευπρεπή πλαίσια.

Κλείνοντας ο π. Χρήστος ανακεφαλαίωσε συνοπτικά αυτά που ανέπτυξε στο κύριος μέρος, τόνισε την ανάγκη για διατήρηση της παράδοσης. Έκανε προσωπική αναφορά στον Σεβασμιώτατο και την σχέση του με την ιδιαίτερη πατρίδα του π. Χρήστου την Δημητσάνα και χαρακτήρισε «τόλμη» όσοι ασχολούνται σήμερα (μεταξύ αυτών και η Ι. Μ. Γλυφάδας με την Σχολή της), συστηματικά με την παράδοση της Εκκλησίας και του λαού μας και έδωσε συγχαρητήρια για αυτή την εκδήλωση και την προσπάθεια όλων προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια ακολούθησε το κυρίως ακουστικό μέρος της Εκδηλώσεως.
Οι ύμνοι που αποδόθηκαν από την χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας ήταν :
1. Ἀναστάσεως ἡμέρα… (Δοξαστικόν Ἦχος πλ. Α΄)
2. Μεθ’ ἡμέρας ὀκτώ… (Δοξαστικόν Ἦχος πλ. Β΄)
3. Ἐτέχθης ὡς αὐτός ἠθέλησας… (Δοξαστικόν Ἦχος Β΄)
4. Πάντα χορηγεῖ τό Πνεῦμα τό Ἅγιον..(Στιχηρόν Ἦχος Α΄)
5. Βασιλεῦ Οὐράνιε… (Δοξαστικόν Ἦχος πλ. Β΄)

Στην συνέχεια ακούστηκαν δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Πατρίδος μας, από την χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου «Ελληνορθόδοξη Παράδοση», υπό την Διεύθυνση του π. Λάμπρου Ανδρεάκη.

Τα περισσότερα τραγούδια είχαν αναφορά στη πτώση της Βασιλεύουσας, λόγω της πρόσφατης επετείου της 29 Μαΐου. Μεταξύ των τραγουδιών που ακούστηκαν ήταν : Σαν τα μάρμαρα της πόλης, Έχε γεια Παναγιά κ.α.

Με το κλείσιμο του προγράμματος της χορωδίας μέσα σε χειροκροτήματα και ενθουσιασμό, ανέβηκε στη σκηνή ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος ο οποίος απέδωσε το τραγούδι των Κολοκοτρωναίων αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.

Στο τέλος της Εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος και ευχαρίστησε τους δύο φιλοξενούμενους κληρικούς, τις χορωδίες, τους οργανοπαίκτες και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την εκδήλωση. Υπογράμμισε τη ρύση του Ψαλμωδού Δαβίδ «ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω.» για την εκκλησιαστική μουσική, αλλά για την ανάγκη διατηρήσεως της μουσικής παράδοσης του έθνους μας, το οποίο είναι καρπός θείας έμπνευσης και πρέπει να τα διατηρήσουμε και στις επόμενες γενεές.

Μετά δόθηκαν τα αναμνηστικά από τον Σεβασμιώτατο προς τους δύο κληρικούς και όλοι αποχώρισαν ικανοποιημένοι για αυτά που αποκόμισαν από τη σημερινή Εκδήλωση.