Μια αποκαλυπτική ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Οι αριθμοί έχουν τη δική τους γλώσσα και σίγουρα τη δική τους δυναμική επειδή ορίζουν με ακρίβεια γεγονότα και καταστάσεις και μάλιστα κατά τρόπο αμείλικτο που δεν χωρά κανενός είδους αμφισβήτηση. Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα από τα Χριστούγεννα και εντεύθεν, διακινούντο ποικίλες πληροφορίες τόσο εκ των έσω του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, αλλά και της ίδιας της Αρχιεπισκοπής αναφορικά με τον αριθμό των φοιτητών αμφοτέρων των Σχολείων, δηλαδή Ελληνικού Κολεγίου και Σχολής, καθώς επίσης και τον αριθμό του προσωπικού αλλά και του ετήσιου κόστους λειτουργίας τους.
Εν τω μεταξύ, ουδείς, ούτε εκ των ιεραρχών, ούτε εκ του κλήρου, ούτε εκ των μελών ακόμα της ίδιας της Εφορείας, αλλά και της Ηγεσίας των 100 που χρηματοδοτεί τη Σχολή με χορηγίες που ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια, γνώριζαν τα ακριβή στοιχεία.
Απευθυνθήκαμε γραπτώς με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο στον πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Γεώργιο Καντώνη και ο οποίος με καθυστέρηση κάποιων ημερών απάντησε. Παραθέτουμε ατόφιο το ερωτηματολόγιο και τις απαντήσεις του κ. Καντώνη:
1) «Ε.Κ.»: Πόσοι φοιτητές είναι σήμερα εγγεγραμμένοι στο Ελληνικό Κολέγιο;
Καντώνης: 40. 2) «Ε.Κ.»: Πόσοι από αυτούς θα εισέλθουν στη Θεολογική Σχολή; Καντώνης: 7. 3) «Ε.Κ.»: Πόσοι φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στη Θεολογική Σχολή; Καντώνης: 83 4) Πόσοι εξ’ αυτών είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα Master of Divinity το οποίο οδηγεί στην ιεροσύνη; Καντώνης: 36 5) Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών αμφοτέρων των Σχολείων Ελληνικού Κολεγίου και Θεολογικής Σχολής, διευθυντές, γραμματείς, κοσμήτορες, όλοι όσοι είναι έμμισθοι; Καντώνης: 56 6) Πόσο είναι το ετήσιο κόστος των λειτουργικών εξόδων του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής; Καντώνης: 8.978.892 δολάριαΣημειώνεται ότι ο κ. Καντώνης έγραψε μακροσκελές σημείωμα προσπαθώντας να εξηγήσει τους αριθμούς, κάνοντας αναφορά στην πανδημία, στη μείωση του ελλείμματος, στον διορισμό του νέου κοσμήτορα της Σχολής, χωρίς να του είχαμε υποβάλλει σχετικό ερώτημα, όπως του καταστήσαμε διευκρινιστικά γνωστό στην απάντησή μας.
Επειδή η πλήθουσα Εκκλησία και η Ομογένειά μας, που στηρίζουν και υποστηρίζουν παντοιοτρόπως το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή, έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν ακριβώς τα γενόμενα εν αυτοίς, νομίζω ότι όταν οι αριθμοί ομιλούν περιττεύει κάθε περαιτέρω σχόλιο ή επεξηγηματικός στροβιλισμός, ή spinning όπως λέγεται στην ορολογία του δημόσιου λόγου, από οιονδήποτε συμπεριλαμβανομένου και του κ. Καντώνη.
Κι ακόμα κάθε νουνεχής και σκεπτόμενος άνθρωπος βλέποντας αυτούς τους αριθμούς και συγκεκριμένα ότι το Ελληνικό Κολέγιο έχει μόνο 40 φοιτητές, δηλαδή ίσα-ίσα μία τάξη, κατανοεί ότι είναι αστείο να γίνεται λόγος για Κολέγιο. Για λόγους ακριβοδικίας να πω ότι το Ελληνικό Κολέγιο ήταν μία προβληματική κατάσταση παλαιόθεν, δεν μπόρεσε ποτέ να ορθοποδήσει από τα χρόνια του μακαριστού Ιακώβου και επί προεδρίας Λέλον παρ’ όλο τον πακτωλό των εκατομμυρίων που ξοδεύτηκαν και τα μεγαλόπνοα προγράμματα που επιχειρήθηκαν, αλλά επί τέλους μπορούσε να λεχθεί ότι αγκομαχούσε να επιβιώσει, αλλά σήμερα πια μιλούμε για επιθανάτιο ρόγχο. Μ’ άλλα λόγια, είναι ουτοπικό να περιμένει και να προσδοκά κανείς θαύμα νεκρανάστασης. Τελευταίο θαύμα νεκρανάστασης ήταν του Λαζάρου ο οποίος όμως πέθανε και πάλι.
Όχι βέβαια ότι οι αριθμοί της Θεολογικής Σχολής είναι περισσότεροι, ευοίωνοι και ελπιστικοί, κάθε άλλο, διότι ουσιαστικά μιλούμε μόνο για 36 φοιτητές οι οποίοι προορίζονται για ιερείς, εάν βέβαια γίνουν όλοι. Αλλωστε αυτό είναι το ουσιώδες θέμα, αυτό ενδιαφέρει την Εκκλησία εδώ και την Ομογένεια και γι’ αυτό δίνουν τα χρήματα, για να βγαίνουν ιερείς, τόσο απλά.
Οσον αφορά τους 56 υπαλλήλους που έχει και πληρώνει η Σχολή είναι πράγματι εντυπωσιακός αριθμός αναφορικά με το σύνολο των φοιτητών και βασικά υπερβαίνει το υπαλληλικό προσωπικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μ’ άλλα λόγια, μιλούμε για περίεργες καταστάσεις όσο κι αν προσπαθεί ο Καντώνης να μας πει ότι ήταν προτροπή των Ακαδημαϊκών Αρχών για την αναγνώριση.
Και κάτι άλλο ακόμα, ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει όχι μόνο την ατελεσφορία πολλών μελών του προσωπικού, αλλά και τη γενική σύγχυση που επικρατεί σε σημείο που ακόμα και γραμματείς να αποφαίνονται για θέματα μέγιστης σημασίας για τη ζωή και τη νοοτροπία της Σχολής.
Άφησα τελευταίο το ετήσιο κόστος των λειτουργικών εξόδων, το ανερχόμενο στο ποσό των $8.978.892. Για πέντε χρόνια λειτουργίας της Σχολής τα έξοδα λειτουργίας της φτάνουν τα $45 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα χρειάζεται δυναμική και ρηξικέλευθη ηγεσία από μέρους της Αρχιεπισκοπής για να γίνουν τολμηρές τομές σε δομές και αναζήτηση ικανών ανθρώπων, πλην όμως η θεσμική ηγεσία της Αρχιεπισκοπής μεριμνά και τυρβάζει για άλλα και απέδειξε από τις μέχρι τώρα επιλογές της πως αρέσκεται σε εξέχουσες μετριότητες. Οπότε η μεσσιανική ελπίδα που είχε δημιουργηθεί εξαντλήθηκε μεταξύ Facebook και Twitter. Τόσο μόνο.