Κτισμένο την 7η δεκαετία του 14ου αιώνα πάνω σε τοιχοποιίες αρχαιότερου
Με τους δειγματοληπτικούς
Σχεδόν δυο δεκαετίες μετά από τους πρώτους εκείνους διερευνητικούς καθαρισμούς προχώρησε ο συστηματικός καθαρισμός του συνόλου των τοιχογραφιών (2016-2020). Αναδείχθηκε έτσι η μοναδική σε ποιότητα και τεχνική εντοίχια ζωγραφική του καθολικού του 14ου αιώνα, η οποία αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο που διερευνά τα όρια του προϊόντος κλασικισμού στη δομή και στη φόρμα συνθέσεων και μορφών. Η ζωγραφική αυτή, αναζητά ένα νέο πνευματικό περιεχόμενο και, κυρίως, αποτελεί ένα μη «τυπικό» ιδίωμα, καθώς δεν μπορεί να ενταχθεί σε καμία γνωστή τεχνοτροπική κατηγορία, τείνοντας τελικά προς έναν εκρηκτικό ρεαλισμό. Και αποτελεί προϊόν ίσως πειραματισμού ενός ιδιοφυούς, αινιγματικού, καλλιτέχνη που αμφιταλαντεύεται ή και διχάζεται ανάμεσα στην προσωπική του ανάγκη έκφρασης και στον κλασικισμό, τον οποίο και επιλέγει απολύτως συνειδητά να εγκαταλείψει, αναζητώντας νέες φόρμες και ανανεώνοντας τελικά το ίδιο το περιεχόμενο της Βυζαντινής τέχνης.
O τόμος «Όψις Ένθεος» με τον εύγλωττο υπότιτλο «Η υπέρβαση του κλασικισμού στις παλαιολόγειες τοιχογραφίες της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους», περιλαμβάνει:
– Εκτεταμένη κριτική παρουσίαση της εντοίχιας ζωγραφικής του καθολικού της Μονής που υπογράφει ο κ. Αθανάσιος Σέμογλου, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ)·
– Εισαγωγική παρουσίαση από τον αρχιτέκτονα-αναστηλωτή κ. Φαίδ
Των δύο κυρίως κειμένων προηγείται Χαιρετισμός της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου, Πρόλογος του καθηγουμένου της Μονής Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ και Εισαγωγή του επιμελητή της έκδοσης Προχόρου μοναχού Παντοκρατορινού.
Ο τόμος, έκδοση της Μονής Παντοκράτορος, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Άρχοντος Μεγάλου Χαρτουλαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και ζωγράφου κ. Βασιλείου Θεοχαράκη.
Στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του τόμου έγινε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4 – Αίθουσα Εκδηλώσεων 1ου ορόφου) την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00. Η παρουσίαση θα γίνει από τον κ. Μιλτιάδη Πολυβίου, δρ. αρχιτέκτονα-ιστορικό· την κα Μελίνα Παϊσίδου,καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.· και τον ζωγράφο Ιερομόναχο Λουκά Ξενοφωντινό. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Γεώργιος Σκιαδαρέσης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.
Στην Αθήνα η παρουσίαση του τόμου θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών της Αρχαιολογικής Εταιρείας(Πα