Παρουσία εκατοντάδων Χιωτών της Αμερικής και άλλων ομογενών, που ξεκίνησαν από διαφορετικές περιοχές, διοργανώθηκε και φέτος με επιτυχία το ετήσιο πανηγύρι στο Προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας, στα Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης, από τον Σύλλογο Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελίναιον – Αγία Μαρκέλλα».
Φέτος, οι εκκλησιαστικοί εορτασμοί είχαν ακόμη πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς ταξίδεψε από τη Χίο ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος, ο οποίος και χοροστάτησε στον εσπερινό του Σαββάτου αλλά και την αρτοκλασία της Κυριακής.
Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, στον εσπερινό του Σαββάτου παραβρέθηκαν περίπου 300 άτομα, ενώ συνολικά στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 800 άνθρωποι, οι οποίοι κατέφταναν στην περιοχή.
«Κατέφτασαν λεωφορεία από το Μπρούκλιν, το Κουίνς και την Πενσυλβάνια. Αλλοι φίλοι μας ήρθαν με τα αυτοκίνητά τους, από τη Νέα Ιερσέη και άλλες περιοχές. Να σκεφτείτε ότι κλείσαμε το μουσικό πρόγραμμα, με παραδοσιακή χιώτικη μουσική, στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου, αλλά εμείς δεν πήγαμε για ύπνο, γιατί μετά από τρεις ώρες άρχιζε το πρόγραμμα της Κυριακής», δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Μουτάφης.
Στην αρτοκλασία της Κυριακής, υπό τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο συμμετείχε και ο π. Βασίλειος Λούρος, από τον Αγιο Δημήτριο της Αστόριας, ο οποίος κατάγεται από την Χίο και είναι ιερατικός προϊστάμενος της εκκλησίας της Αγίας Μαρκέλλας. Παράλληλα, τελέστηκαν δυο μνημόσυνα: ένα στη μνήμη του Γεώργιου Λεονάρδου, ενός ενεργού μέλους του Συλλόγου Δαφνουσίων, κι ένα δεύτερο, αφιερωμένο σε όλους τους απόδημους Χιώτες που έφυγαν από την ζωή τα τελευταία χρόνια.
«Θα ήθελα, εκ μέρους όλων, να ευχαριστήσω τόσο τον Μητροπολίτη μας, τον κ. Μάρκο, όσο και τον Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού με την σύζυγό του, οι οποίοι δέχθηκαν με χαρά την πρόσκλησή μας και ήταν εδώ. Θέλω να σταθώ στους δυο λόγους που έβγαλε ο Μητροπολίτης, έναν το Σάββατο το βράδυ κι έναν την Κυριακή το πρωί. Οπως έγινε αντιληπτό, μας άγγιξαν όλους. Ο κόσμος έκλαιγε από συγκίνηση. Ηταν κάτι απίστευτο», είπε ο κ. Μουτάφης.
Ο Μητροπολίτης Χίου τίμησε με την εικόνα της Αγίας Μαρκέλλας τον Νίκο Κατσάπη και τον Κωνσταντίνο Ράλλη, όπως επίσης και τον πρόεδρο του Συλλόγου, Δημήτρη Μουτάφη.
Παράλληλα, μοίρασε μικρές εικόνες της Αγίας Μαρκέλλας σε όλο το εκκλησίασμα, ενώ δώρισε στην εκκλησία ένα κομμάτι πέτρας από το αγίασμα της Αγίας Μαρκέλλας, από το σημείο που μαρτύρησε στη Χίο.
Παράλληλα, ο κ. Μουτάφης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλους όσοι συνεισέφεραν στην επιτυχία των εκδηλώσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στον Στηβ Ζερβούδη αλλά και τον Γεώργιο Σιαμπούλη, ο οποίος ενήργησε για λογαριασμό του Πανγκριγκόριαν (Pangregorian).
Μητροπολίτης Χίου: Η θρησκεία είναι ο συνεκτικός κρίκος
Ιδιαίτερα συγκινημένος για την επαφή του με τους Χιώτες της Αμερικής ήταν ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ευχαρίστησε τον Σύλλογο Βορειοχωριτών «Το Πελίναιον – Αγία Μαρκέλλα», με το οποίο έχει συνδεθεί η ποιμαντορική διακονία του.
«Ευχαριστώ τους Χιώτες που μας προσκάλεσαν, κυρίως τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των Βορειοχωριτών ‘Το Πελίναιον – Αγία Μαρκέλλα’. Θα ήθελα να πω ότι εκεί, στη Σπαρτούντα, τέλεσα την πρώτη θεία λειτουργία Χριστουγέννων ως επίσκοπος», είπε ο κ. Μάρκος, που έδωσε το μήνυμα για τον ισχυρό ρόλο της Ορθοδοξίας στη διατήρηση των ηθών και των εθίμων της Ομογένειας.
«Θέλαμε να δώσουμε την ευλογία της Αγίας Μαρκέλλας ως απόδειξη ότι η θρησκεία είναι ο βασικότερος συνεκτικός κρίκος που κράτησε το γένος μας ενωμένο από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι τις ημέρες μας, σε ολόκληρη τη Γη. Για να μπορέσει το δέντρο να απλώσει τα κλαδιά του μακριά και να μην συντριβεί στις ριπές οποιουδήποτε ανέμου, πρέπει να είναι βαθιές οι ρίζες του. Οι ρίζες μας είναι η πίστη μας στον Χριστό, η διατήρηση της εθνικής μας συνειδήσεως, η παράδοσή μας, η γλώσσα μας. Η παρουσία μας εδώ αυτό το μήνυμα μεταφέρει», κατέληξε ο κ. Μάρκος.
ΠΗΓΗ· ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ