ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.
Ανάμεσά τους βρίσκονται είκοσι πέντε ενήλικες νέοι και νέες στο πλαίσιο του προγράμματος «Κόσμος», οι οποίοι αφίχθηκαν από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το πρόγραμμα το οποίο έχει καθιερωθεί από το 2017 ανάμεσα στις δύο Μητροπόλεις Βοστώνης και Νεαπόλεως για ανταλλαγή νέων οι οποίοι διαμένουν στις αντίστοιχες κατασκηνώσεις των Μητροπόλεων. Το πρόγραμμα αυτό θεσπίσθηκε από τους Μητροπολίτες των εκατέρωθεν Μητροπόλεων, Βοστώνης Μεθοδίου και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα εκ Θεσσαλονίκης.
Η εξ’ Ελλάδος ομάδα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, ενώ θα επισκεφθούν και θα φιλοξενηθούν σε κοινότητες ανά τη Νέα Αγγλία, θα περιοδεύσουν την πόλη της Βοστώνης, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και άλλα αξιοθέατά της.
Στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης Βοστώνης μετέβη ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, ο οποίος αυτοπροσώπως καλωσόρισε τα παιδιά εκ Θεσσαλονίκης, συνδείπνησε μαζί τους καθώς και με τα υπόλοιπα παιδιά της Ομογένειας τα οποία συμμετέχουν στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα αυτής της περιόδου, και στη συνέχεια ακολούθησε ελληνικό γλέντι με ελληνική μουσική και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
Το θέμα της φετινής θερινής κατασκηνωτικής περιόδου, είναι «Σοφία, Ορθοί» και οι συμμετέχοντες διδάσκονται για το ιερό ευαγγέλιο και πώς να κάνουν βίωμα στη ζωή τους τις διδαχές του Ευαγγελίου.
Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε, πως «δοξάζω τον Θεό για τα τόσο καλά παιδιά που έχουν οι κοινότητές μας, με ήθος, χαρακτήρα, πίστη και αφοσίωση στην Εκκλησία, αλλά και στην πολιτιστική μας κληρονομιά». Επίσης, «ευχαριστώ τον Θεό, τους ιερείς μας, τους ευεργέτες και όλους τους ενορίτες μας που με την αγάπη και γενναιοδωρία τους έχουν δημιουργήσει αυτή την πνευματική κυψέλη της Μητρόπολής μας, το Κατασκηνωτικό μας Κέντρο».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
Πρόσθεσε πως «χάρηκα για μία ακόμα φορά με τα τόσο καλά παιδιά που μας ήλθαν από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως για πέμπτη χρονιά, ενώ δικά μας παιδιά ετοιμάζονται να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη στη Μητρόπολη Νεαπόλεως κοντά στον άξιο και αγαπητό μου αδελφό τον Μητροπολίτη Βαρνάβα, ο οποίος αποτελεί πραγματικόν αδάμαντα της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Αναφορικά αν ο ίδιος ο Μητροπολίτης Μεθόδιος θα επισκεφθεί την Ελλάδα, είπε πως «ναι, πρώτα ο Θεός προγραμματίζω να πάω πρώτα στην Ιεραρχία του Οικουμενικού Θρόνου στις αρχές Σεπτεμβρίου και από εκεί θα πάω στην Ελλάδα, την οποία καθώς ξέρετε αγαπώ και τιμώ πάρα πολύ, γιατί είναι η κοιτίδα της Ορθοδοξίας και του Πολιτισμού».
Τους νέους και νέες εξ’ Ελλάδος συνοδεύει ο π. Λάζαρος Χατζηαθανασίου, ιερεύς της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και συνεργάτης του Μητροπολίτη Βαρνάβα.
Στο αεροδρόμιο της Βοστώνης τους επισκέπτες υποδέχθηκε εκ μέρους του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Θεόδωρος Μπάρμπας μαζί με άλλους κληρικούς της Μητρόπολης. Επισημαίνεται ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη των παιδιών εξ’ Ελλάδος έπειτα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Εντός των ημερών αναχωρούν είκοσι πέντε παιδιά αμφοτέρων των φύλων από τη Μητρόπολη Βοστώνης για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα τα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Βαρνάβας, θα φιλοξενηθούν στις Κατασκηνώσεις της Μητρόπολης και θα περιηγηθούν τους θρησκευτικούς και ιστορικούς πολιτιστικούς χώρους και μνημεία της συμπρωτεύουσας, καθώς και άλλων πόλεων.
Υπενθυμίζεται ότι το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης Βοστώνης βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, απέχει περί τις δύο ώρες οδικώς από τη Βοστώνη και περίπου μισή ώρα από την πρωτεύουσα του Νιου Χαμσάιρ, την πόλη Concord (Κόνκορντ). Πρόκειται για μία ειδυλλιακή τοποθεσία με μεγάλη λίμνη, με παρεκκλήσιο τιμώμενο επί τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, Οίκημα Φιλοξενίας, τραπεζαρία, τριάντα και πλέον οικήματα για τους κατασκηνωτές, έχοντας τη σκηνογραφία ενός μικρού χωριού.
Το Οίκημα Φιλοξενίας απαρτίζεται από τριάντα πέντε δίκλινα δωμάτια και ιδιωτικό μπάνιο το καθένα, χώρους συνεδριάσεων και τραπεζαρία, χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας.
Υπάρχει και ειδικό πρόγραμμα για παιδιά µε ειδικές ανάγκες, τα οποία έχουν το δικό τους οίκημα, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο οικοδομήθηκε εκ θεμελίων µε όλες τις απαραίτητες προσβάσεις και προδιαγραφές που απαιτούνται για να είναι η κατασκηνωτική παραμονή των παιδιών αυτών όσο το δυνατόν πιο άνετη. Υπάρχουν ειδικοί επιστάτες και σύμβουλοι για τα παιδιά µε ειδικές ανάγκες τόσο για την επικοινωνία, όσο και για την εν γένει παραμονή τους στην κατασκήνωση.
Η ημέρα για όλα τα παιδιά στην κατασκήνωση ξεκινά µε προσευχή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ακολουθεί το πρόγευμα και το πρόγραμμα της ημέρας, το οποίο συμπεριλαμβάνει και κολύμπι στη μεγάλη λίμνη που υπάρχει στο χώρο της κατασκήνωσης, εκμάθηση ελληνικών χορών και εθίμων.
Αν οι οικογένειες δυσκολεύονται οικονομικώς να καταβάλλουν το συμβολικό ποσό για την κατασκηνωτική περίοδο, η Μητρόπολη Βοστώνης φροντίζει να παρέχει υποτροφίες. Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος είπε στον «Ε.Κ.» πως «δεν θέλω κανένα παιδί να μείνει εκτός του προγράμματος της κατασκήνωσης για οικονομικούς λόγους, όλα τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα».
Η απόκτηση του Κατασκηνωτικού Κέντρου έγινε δυνατή από δωρεές ομογενών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων ήταν της οικογένειας Γεωργίου Μπεχράκη.
Αυτήν την εποχή γίνεται ένα ακόμα μεγάλο έργο, το οποίο θα προστεθεί στο υπάρχον κτιριακό συγκρότημα, η ανοικοδόμηση ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου, το οποίο θα εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα της Κατασκήνωσης.