Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης οι εργασίες της Σύναξης των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών.
Κατά τη διάρκεια της έκδοσης του ανακοινωθέντος, μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, και ενώ όλοι είχαν συμφωνήσει, παρουσιάστηκε εμπλοκή από την άρνηση του Πατριαρχείου Γεωργίας να δεχτεί το τελικό κείμενο για το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματά του. Κατά τη σύνταξη του τελικού κειμένου το Πατριαρχείο Γεωργίας αρνήθηκε να υπογράψει δημιουργώντας πρόβλημα ομοφωνίας η οποία είναι απαραίτητη για τα τελικά κείμενα που θα συζητηθούν στην Παναρθόδοξη Σύνοδο, που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Γεωργιανή αντιπροσωπεία ζητούσε να συμπληρωθούν, στην αναφορά για τους μικούς γάμους, σκληρά μέτρα για τους ορθοδόξους που τελούν γάμους με ετεροδόξους, δηλαδή ρωμαιοκαθολικούς, προτεστάντες και μονοφυσίτες. Η στάση του Πατριαρχείου Γεωργίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς μητροπολίτες σημειώνουν ότι «ζητούσαν επί τις ουσίας να εξομοιωθούν οι άλλες χριστιανικές ομολογίες με τους μουσουλμάνους».
Το ανακοινωθέν ενώ είχε μοιραστεί σε όλες τις αντιπροσωπείες και είχε εγκριθεί από τις περισσότερες τελικά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης δεν δημοσιοποιήθηκε λόγω έλλειψης ομοφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων και Μόσχας ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις ενώ είχαν επιστρέψει στις χώρες που ποιμένουν. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η μεσολάβηση του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου καθώς το Πατριαρχείο Γεωργίας αποτελεί έναν από τους «δορυφόρους» τη Εκκλησίας της Ρωσίας. Αυτό που απεύχονται όλοι είναι η στάση του Πατριαρχείου Γεωργίας να μην αποτελέσει την αφορμή για πρόκληση νέων προβλημάτων στον δρόμο προς την Πανορθόδοξη Σύνοδο καθώς το χάσμα μεταξύ των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αντιοχείας παραμένει αγεφύρωτο.
Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που είχε ετοιμαστεί «μέσα σε κλίμα Αδελφοσύνης, αληθείας, ομονοίας και κατανόησης», επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης, από 16 έως 27 Ιουνίου 2016. Και για την πραγμάτωσης αυτής της μεγάλης στιγμής για τους χριστιανούς οι προκαθήμενοι επικαλούνται «τη χάρη και την ευλογία του Τριαδικού Θεού και ζητούν τις θερμές προσευχές του πληρώματος της Εκκλησίας, κλήρου και λαού, τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών».
«Η αποστολή της Ορθοδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο. Η Ορθόδοξη διασπορά. Η αυτονομία και ο τρόπος χορηγίας της. Το μυστήριο του Γάμου και οι δυσκολίες του. Η σημασία της νηστείας και η τήρηση της σήμερα. Οι σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών με το σύνολο του χριστιανικού κόσμου», είναι τα θέματα που αποφασίσθηκαν να συζητηθούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο:
Οι Πατριάρχες και οι Αρχιεπίσκοποι αποφάσισαν να ιδρύσουν γραμματεία για την οργάνωση της Συνόδου καθώς και την συμμετοχή ετεροδόξων κατά τη διάρκεια της έναρξης αλλά και της ολοκλήρωσης της Αγιας και Μεγάλης Συνόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι εξέφρασαν σε όλους τους τόνους την υποστήριξή τους στους «καταδιωκόμενους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής» και εξέφρασαν την διαρκή τους ανησυχία «για την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών Παύλου του Πατριαρχείου Αντιοχείας και του Γιοχάνα Ιμπραχήμ της Εκκλησίας των Συροικωβιτών».
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ |Μαρία Αντωνιάδου