Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί στο Ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης ή Πορτοκαλούσας στο Άργος, όπου τιμάτε μεγαλοπρεπώς η μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου . Την παραμονή της εορτής Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 το απόγευμα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός Ιερουργούντος του Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αργολίδος αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπουλέση . Το πρωί της εορτής , Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 τελέστηκε ο Όρθρος και συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου .
Το απόγευμα της εορτής τελέστηκε μεθεόρτιος εσπερινός χοροστατούντος του ηγουμένου της Μονή Αιμιαλών αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό και κατόπιν ακολούθησε λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης και των Ιερών λειψάνων που φυλάσσονται στο Μοναστήρι. Μετά το πέρας της λιτανείας , ακολούθησε το καθιερωμένο ετήσιο Κτητορικό μνημόσυνο χοροστατούντος του ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Ύδρας αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Λουμουσιώτη. Το πανέμορφο αυτό μοναστήρι που βρίσκεται κάτω από το κάστρο Λάρισα του Άργους και είναι ένα από τα ομορφότερα προσκυνήματα της περιοχής του Άργους αλλά και ολόκληρης της Αργολίδας. Η Κατακεκρυμένη, είναι κολλημένη στην ανατολική πλευρά του κάστρου Λάρισας και βρίσκεται σχεδόν στη μέση απ’ όπου ξεκινάει και απλώνεται η όμορφη πολιτεία του Άργους. Η Μονή της Κατακεκρυμένης ανάγεται οπωσδήποτε στον 8ον αιώνα ή και ακόμη παλαιότερα. Πρώτη γραπτή μαρτυρία για το ιστορικό αυτό μοναστήρι, έχουμε από τα 850 μέχρι 900 μ.Χ. Πρόκειται για μια σύντομη αφήγηση του Αγίου Μητροπολίτου Κορίνθου Παύλου, που ήταν αδελφός του Αγίου Πέτρου, Μητροπολίτη του Άργους. Οι δύο αυτοί άγιοι Ιεράρχες και αυτάδελφοι ζήσανε στα 850 με 900 μ.Χ. Όσοι έχουν ασχοληθεί με την ιστορία της Μονής αυτής, συμφωνούν στην άποψη ότι ονομάσθηκε Κατακεκρυμένη, από μια βαθειά κρύπτη, που βρίσκεται μέσα στο βράχο και ακριβώς κάτω από τον Ναό, και μέσα σ’ αυτήν την κρύπτη ευρέθηκε η παλαιά θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, εξ αιτίας της οποίας, φαίνεται, ιδρύθηκε το Μοναστήρι.
Πολλοί υποστηρίζουν, ότι η Κατακεκρυμένη ήταν η Μονή μετανοίας του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Το βέβαιο όμως είναι, ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός χειροτονήθηκε διάκονος στο μοναστήρι της Κατακεκρυμένης και μάλιστα από τον επίσκοπο Αργοναυπλίας Ιάκωβο, που ήταν και θείος του. Τα παλιά χρόνια, συνήθιζαν να εκκλησιάζονται στο πανηγύρι της Κατακεκρυμένης, οι νιόπαντροι και οι αρραβωνιασμένοι με τους οικείους και με τους συγγενείς τους. Στο τέλος της λειτουργίας πετούσαν σ’ αυτούς πορτοκάλια -από τα πλούσια και εκλεκτά του Αργείτικου κάμπου-, για να είναι η ζωή τους ρόδινη. Από το έθιμο αυτό, που ξεχάστηκε βέβαια σιγά-σιγά και δεν γίνεται σήμερα, η Παναγία η Κατακεκρυμένη, λέγεται και “Παναγία Πορτοκαλούσα” και έτσι την ξέρει ο πολύς κόσμος και μάλιστα οι παλαιότεροι.
Στην μονή μονάζουν οι αυτάδελφοι Ιερομόναχοι π. Ιωσήφ και Μακάριος Δρόσσος , οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μονάζουν στην ιστορική μονή.
Από Ευάγγελο Μπουγιώτη