You are currently viewing Οδοιπορικό στο Βατικανό Απο την Δωριλένια Λιαρουγοπούλου

Οδοιπορικό στο Βατικανό Απο την Δωριλένια Λιαρουγοπούλου

  • Reading time:8 mins read

Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι αναγνωρισμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO και εμπεριέχεται μέσα σε αυτήν το κράτος-πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας, το Βατικανό.

Γράφει η Δωριλένια Λιαγουροπούλου

Υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία καθιστούν τη Ρώμη έναν ιδιαίτερο προορισμό. Η έκφραση «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη» δικαιολογεί την άποψη αυτή. Αποτελεί την αιώνια πόλη , το ιστορικό της κέντρο είναι αναγνωρισμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO και τέλος εμπεριέχεται μέσα σε αυτήν το κράτος –  πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησιάς , το Βατικανό.

 Στελέχη της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Κ.Ε.Σ.Ο.) , με επικεφαλής τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο και την κα. Μαίρη Πίνη αντίστοιχα, πραγματοποίησαν  τριήμερη επίσκεψη στη Ρώμη η οποία δεν εμπεριείχε το τουριστικό στοιχείο , αλλά το αυτό που περιγράφει η γαλλική γλώσσα με τον όρο pelerinage –δηλαδή θρησκευτικό προσκύνημα , αλλά και ενημέρωση για τα προγράμματα συνεργασίας μεταξύ της Αποστολικής Διακονίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησιάς.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2019 , την πρώτη ημέρα της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην ιερά μονή της Αγίας Μάρτυρος Καικιλίας, προστάτιδα των μουσικών κατά την Καθολική Εκκλησία, στην περιοχή Τρανστέβερε όπου φυλάσσεται το ιερό της σκήνωμα. Τα μέλη της αποστολής ξεναγήθηκαν στην εντυπωσιακή κρύπτη της μονής όπου βρίσκεται το λείψανο της Αγίας, ενώ είχαν την ευκαιρία να επισπευτούν και τον χώρο όπου οι μοναχές της μονής προσεύχονται. Στο τμήμα αυτό, βρίσκεται ένα ξεχωριστής αισθητικής fresco του Pietro Cavallini.

Την επόμενη ημέρα 25 Φεβρουάριου 2019,  τα μέλη της αποστολής μεταφέρθηκαν στο κράτος του Βατικανό όπου ξεναγήθηκαν από τον υπογραμματέα του Ποντιφικού Συμβουλίου π. Ανδρέα Παλμιέρι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η επίσκεψη στο κράτος του Βατικανού συμπληρώθηκε με την συνάντηση με τον ΑΑ Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος δέχτηκε τα μέλη της αποστολής εκφωνώντας λόγο στα ιταλικά. Ένα σημείο του λόγου του που ξεχωρίζουμε είναι η αναφορά του στο ότι είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Η συνάντηση αποτέλεσε μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμπειρία.

Σε συνέχεια της επίσκεψης στη Ρώμη , το πρόγραμμα περιελάμβανε συνάντηση με τους καθηγητές και τους φοιτητές του Ανατολικού Ποντιφικού Ινστιτούτου. Εκεί τα μέλη της αποστολής εν παρουσία και του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για την Εκκλησιαστική, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διπλωματία κ. Μάρκου Μπόλαρη, του πρέσβη της Ελλάδας στο Βατικανό κ. Αλέξανδρου Κουγιού και του Διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Παναγιώτη Πάρτσου , ενημερώθηκαν για τα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος , απεύθυνε μια ομιλία με ενωτικό αίσθημα και τόνισε ιδιαίτερα ότι η ελληνική γλώσσα εκφράζει έναν μεγάλο πολιτισμό ο οποίος στην αρχή της μακράς διάρκειάς του διαμόρφωσε και κωδικοποίησε την πρώτη και καταστατική στρώση του ανώτερου λεξιλογίου και του εννοιολογικού του δυτικού πολιτισμού. Τόνισε την σημαντικότητα αυτού του προγράμματος συνεργασίας καθότι είναι μια «άσκηση στην αγάπη». Καλλιεργείται η αγάπη, η διάκριση, η ευγένεια, η καταλλαγή και το ειρηνικό ήθος.

Η ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη στο Ουρβανιανό Κολλέγιο , το οποίο αποτελεί το Πανεπιστήμιο για όλες τις ιεραποστολικές χώρες του κόσμου. Τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την λειτουργιά του εσπερινού ενώ μετά παρατέθηκε δείπνο στην κεντρική αίθουσα του Κολλεγίου. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με τα μέλη της αποστολής και να ανταλλάξουν απόψεις και στοιχεία της κουλτούρας και του πολιτισμού της χώρας καταγωγής τους.

Η επόμενη και τελευταία ημέρα της ενημερωτικής επίσκεψης στη Ρώμη (26 Φεβρουαρίου 2019) , περιελάμβανε ξενάγηση στο μουσείο του Βατικανού, ενός μουσείου με μοναδικές συλλογές και έργα τέχνης, ενώ στεγάζεται και η συλλογή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησιάς. Τα μέλη περιηγήθηκαν στις αίθουσες και στα εκθέματα , θαύμασαν τον διάδρομο των Γεωγραφικών Χαρτών και κατέληξαν στο μεγαλοπρεπές παρεκκλήσι  της Καπέλα Σιξτίνα, η οποία είναι φιλοτεχνημένη σχεδόν εξολοκλήρου από τον Μιχαήλ Άγγελο. Εντός του παρεκκλησίου τελούνται οι διοικητικές και θρησκευτικές δραστηριότητες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησιάς , με σημαντικότερη την εκλογή του νέου Επισκόπου της Ρώμης , γεγονός που διέγειρε το ενδιαφέρον των μελών της αποστολής.

Τελευταίος σταθμός πριν το αεροδρόμιο αποτέλεσε η επίσκεψη στην Βασιλική του Αποστόλου Παύλου εκτός των τοιχών της παλαιάς πόλης της Ρώμης. Περιηγήθηκαν στο εσωτερικό του ναού όπου βρίσκεται θαμμένος ο Απόστολος Παύλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου έκανε επιμνημόσυνη δέηση.

Τα μέλη της αποστολής αναχώρησαν γεμάτα εικόνες , ιδιαίτερες εμπειρίες αλλά και προβληματισμούς για το μέλλον της ένωσης των δυο Εκκλησιών μπροστά στις επεκτατικές κινήσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά τη συγγνώμη και την δημόσια “άρση” του αλάθητου του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ τα πραγματικά βήματα για την ένωση των εκκλησιών χαρακτηρίζονται από ρυθμούς αργούς και μεσογειακούς. Παρά το ενωτικό αίσθημα που διαπνέει τους λόγους των εκπροσώπων των δυο εκκλησιών και των μνημονίων συνεργασίας , ο ρόλος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησιάς αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο μπροστά στα σκάνδαλα που συνεχώς αποκαλύπτονται ενώ η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία μαστίζεται από τα διάφορα ζητήματα που πλήττουν τη χώρα μας σε εθνικό και πολιτικό πεδίο καθώς και τα διάφορα προβλήματα της Ελληνικής ομογένειας στη γείτονα χώρα. Είναι μια κρίσιμη περίοδος που απαιτείται η λήψη δραστικών αποφάσεων που θα αναδείξει το σθένος των ποιμένων των δυο Εκκλησιών. Μέλη της αποστολής: Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, Άρης Μυλωνάς, Μαίρη Πίνη, Ευγενία Τσουμάνη, Έφη Μπέκου – Μπαλντά, Μαρία Τάταρη, Μάρθα Σαμαρά, Σοφία Πέππα και ο Πρωτ. π. Λάμπρος Ξεσφύγγης.

ΠΗΓΗ:Axianews.gr