ΖΑΕΦ: Μακεδονική αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία ονειρεύεται ο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ζόραν Ζάεφ.
Παρά το γενονός οτι τα Σκόπια η “μακεδονική Εκκλησία” είναι σχισματική από το 1967 ο τότε αρχιεπίσκοπος ανακήρυξε την αυτοκεφαλία αγνοώντας την σερβική Εκκλησία στην οποία υπάγονταν, σήμερα με την ευκαιρία της εκλογής του νέου Πατριάρχη Σερβίας ο κ.Ζάεφ επαναφέρει το θέμα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι N1 αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Σερβίας για να τον συγχαρεί για την ενθρόνισή του και να του ευχηθεί για τα νέα του καθήκοντα.
Επίσης ο κ. Ζάεφ στην επιστολή του ζήτησε από τον Πατριάρχη Σερβίας, στα πλαίσια των αδελφικών σχέσεων των δύο λαών, να βρεθεί μία λύση στο εκκλησιαστικό ζήτημα των Σκοπίων.
“Μπορούμε να βρούμε μία λύση μεταξύ των Εκκλησιών. Είμαστε Ορθόδοξοι, είμαστε αδελφικοί λαοί και μπορούμε να βρούμε μία λύση” – δήλωσε ο κ. Ζάεφ.
Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε: “Απευθυνθήκαμε και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά μέσω του διαλόγου βλέπουμε την ελπίδα και τη λύση μεταξύ της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με απώτερο στόχο την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”.
Ο κ. Ζαέφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μία λύση μέσω διαλόγου των δύο Εκκλησιών μπορεί να επιτευχθεί λόγω των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών.
“Γνωρίζετε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υφίσταται και λειτουργεί στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Έχουμε πολλούς πολίτες από την σερβική κοινότητα, Ορθόδοξους Χριστιανούς που εκκλησιάζονται σε σερβικούς Ναούς. Είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε πλήρως την θρησκευτική ελευθερία, αλλά ταυτόχρονα σεβόμενος τον κοσμικό χαρακτήρα της Μακεδονίας και της Σερβία, εμείς οι πολιτικοί μπορούμε μόνο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να συζητήσουν οι δύο Εκκλησίες μας και οι Επίσκοποί μας να βρουν μία λύση” – πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.
Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων υπογράμμισε: “Μέσω της επιστολής μου ήθελα να ζητήσω από τον Πατριάρχη Σερβίας να αφιερώσει μέρος του χρόνου του και της προσοχής του ώστε να βρεθεί μία λύση μέσω του διαλόγου. Είμαστε πολύ κοντινά έθνη, αδελφικά έθνη και αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί”.