You are currently viewing Ο Ρωσοκατευθυνόμενος Ονούφριος επιτέθηκε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Κύπρου Χρυσόστομο

Ο Ρωσοκατευθυνόμενος Ονούφριος επιτέθηκε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Κύπρου Χρυσόστομο

  • Reading time:1 mins read

Την έντονη δυσαρέσκεια του για την  αναγνώριση της Αυτοκέφαλης εκκλησιαστικής δομής στην Ουκρανία  από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, εξέφρασε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ονούφριος, επικεφαλής της Ρωσόφιλης τάσης της Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Ο Ονούφριος άφησε βαρύτατες αιχμές κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη υποστηρίζοντας πως οι “ενέργειες του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία προκάλεσαν μόνο νέες διαμάχες και διασπάσεις στην Παγκόσμια Ορθοδοξία”.Για το γεγονός πτι προ ετών ζητούσε ο ιδιος απεγνωσμένα την Αυτοκεφαλία ούτε λόγος σήμερα!

Χαρακτηριστικά σημείωσε:

“Το μέλλον της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία εξαρτάται από τη σταθερότητα μας στην πίστη, την αφοσίωση μας στην Εκκλησία, την πίστη στο δόγμα της και την κανονική παράδοση” ανέφερε σε ομιλία του προς τους συμμετέχοντες σε επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στην 30η επέτειο της απονομής της Πατριαρχικής Επιστολής Ανεξαρτησίας και Αυτοδιοίκησης στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει περάσει ένα δύσκολο ιστορικό μονοπάτι», σημείωσε ο Ονούφριος. «Αυτά τα 30 χρόνια σημαδεύτηκαν από ορισμένα επιτεύγματα και απογοητευτικές απώλειες. Ήταν μια εποχή πνευματικής αναγέννησης μεγάλης κλίμακας. Χιλιάδες εκκλησίες και εκατοντάδες μοναστήρια αποκαταστάθηκαν. Εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολλές φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις δημιουργήθηκαν από το μηδέν.

Η Εκκλησία μπόρεσε να κυριαρχήσει σε εντελώς νέους τομείς δραστηριότητας: πολλά προγράμματα εμφανίστηκαν στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, εκατοντάδες προγράμματα υλοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο και η εκκλησιαστική αποστολή εκτελείται ενεργά με τη βοήθεια σύγχρονων κοινωνικών δικτύων»…

Παράλληλα, ανέφερε πως, η ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στην ανεξάρτητη Ουκρανία χαρακτηρίστηκε από μια σοβαρή πληγή του εκκλησιαστικού σχίσματος και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τα τελευταία χρόνια έπρεπε να υπερασπιστεί συνεχώς τις κανονικές αρχές της δομής της εκκλησίας σε σχέση με εκείνους που αποχώρησαν από την ενότητα της εκκλησίας.

«Δυστυχώς, οι εκκλησιαστικοί διαχωρισμοί στην Ουκρανία παραμένουν άλυτοι ακόμη και σήμερα», πρόσθεσε. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια επήλθε μόνο μια επιδείνωση της αντιπαράθεσης. Αντιμετωπίζουμε πολλές κατασχέσεις των ναών μας και μια ανοιχτή πολιτική διακρίσεων των κρατικών αρχών σε σχέση με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Σήμερα, η εκκλησιαστική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει γίνει ένα από τα κεντρικά προβλήματα ολόκληρης της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας και οι ενέργειες του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης σε σχέση με την Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα μόνο νέες διαμάχες και διαιρέσεις μεταξύ των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών» πρόσθεσε.

«Κοιτάζοντας το δύσκολο ιστορικό μονοπάτι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μας έχει ανατεθεί μια τεράστια ευθύνη. Το μέλλον της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία εξαρτάται από τη σταθερότητα μας στην πίστη, την αφοσίωση μας στην Εκκλησία, την πίστη στο δόγμα της και την κανονική παράδοση. Πρέπει να προσφέρουμε μια ειλικρινή προσευχή στον Θεό για την Εκκλησία μας και για τη χώρα μας », τόνισε…