Μετά το ευαγγελικό ανάγνωσμα, ανεγνώσθη από άμβωνος η απόφασις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη του αγίου Καλλινίκου.
Στην συνέχεια κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου. Τόνισε ότι η Παναγία μας παρέδωσε τον τρόπο που φθάνει ο άνθρωπος από το κατ᾿ εικόνα στο καθ᾿ ομοίωσιν, ενώ ο άγιος Καλλίνικος μας δίδαξε πως γίνεται κάποιος άγιος. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σπουδαίο, επειδή όλοι μιλούν για την αγιότητα, αλλά σημασία έχει το πως αποκτά κανείς την αγιότητα. Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και ευχαριστίες στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και σε όλους όσους συνετέλεσαν στην αγιοκατάταξη του αγίου Καλλινίκου, ιδιαίτερα δε στον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ για την άριστη συνεργασία στην διαδικασία αυτή. Κυρίως όμως τόνισε ότι ευχαριστίες οφείλονται στον λαό του Θεού, που έδωσε την μαρτυρία της πίστεώς του και την μαρτυρία της αγιότητος του αγίου Καλλινίκου, ο οποίος πράγματι έχει όλα γνωρίσματα και τα τεκμήριά της.
Προκειμένου να επιλέξει κάποια σημεία από την προσωπικότητα του Αγίου χρησιμοποίησε, όπως είπε, δύο στίχους από τους Χαιρετισμούς στον άγιο Καλλίνικο, τους οποίους -όπως άλλωστε και την πλήρη ακολουθία του- συνέθεσε ο υμνογράφος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ. Ο πρώτος στίχος λέγει: «Χαῖρε ἰσότιμε Ἀποστόλων». Για την Εκκλησία η αποστολική διαδοχή των επισκόπων εκλαμβάνεται ως αποστολική ζωή, δηλαδή ζωή αφιερώσεως στον Θεό και αποστολική παράδοση, δηλαδή προφητεία και διδασκαλία. Αυτά τα γνωρίσματα της αποστολικής διακονίας έφερε ο άγιος Καλλίνικος ως «τρόπων μέτοχος καὶ θρόνων διάδοχος» των Αποστόλων. «Τοιούτος απόστολος, τοιούτος επίσκοπος ήταν ο άγιος Καλλίνικος» τόνισε χαρακτηριστικά. «Είχε όλα τα γνωρίσματα των αγίων Αποστόλων». Ο δεύτερος στίχος των Χαιρετισμών του Αγίου λέγει: «Χαῖρε ὁμόηθε τῶν ἀγγέλων». Σύμφωνα με την διδασκαλία των πατέρων της Εκκλησίας μας οι Απόστολοι δεν είναι ανώτεροι των επισκόπων ως προς την ιερωσύνη, αλλά ως προς την αρετή. Επίσης ο βαθμός του επισκόπου είναι ο εγγύτερα στους αγγέλους βαθμός της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, γι᾿ αυτό και οφείλει να ζει αγγελική ζωή, να λάμπει, να ακτινοβολεί, να έχει αγία ζωή. Πράγματι, η εμπειρία αυτών που τον γνώρισαν έδειξε, ότι -σε αντίθεση με τους άλλους ανθρώπους- όσο τον πλησίαζε κάποιος τόσο περισσότερο καταλάβαινε την έκπαγλη ωραιότητα της αρετής του. Κατά τον άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ υπήρξε μοναχός και ασκητής μέχρι το βάθος της καρδιάς του. Το σταυρικό φρόνημα της όλης αναστροφής του άλλωστε εξέφραζε και ο λόγος του κατά την ημέρα της ενθρονίσεως του «ο κλήρος του επισκόπου είναι όχι ο θρόνος, αλλά ο Σταυρός».
Ένας μακαριστός πλέον επίσκοπος, που γνώρισε τον άγιο Καλλίνικο, έλεγε: «Είμαι βέβαιος ότι κάποτε θα λαλήσει ο ουρανός γι᾿ αυτόν». Και ο ίδιος ο Άγιος συνήθιζε να λέγει στις περιόδους των πειρασμών, τους οποίους υπέμενε σιωπών: «θα λαλήσει ο ουρανός». Και ο ουρανός λάλησε δια στόματος του Οικουμενικού Πατριάρχου.
Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της αγιοκατατάξεως του αγίου Καλλινίκου και ιδιαίτερα τους παρισταμένους Αρχιερείς, οι οποίοι όπως τόνισε γνώρισαν και έζησαν από κοντά τον Άγιο, καθώς και τον πιστό λαό που με την μαρτυρία του ανέδειξε την αγιότητά του και με την παρουσία του τίμησε την ιερά μνήμη του.
Στην Θεία Λειτουργία μετείχαν κληρικοί της συνοδείας των προσκεκλημένων αρχιερέων, της Ιεράς Μητροπόλεως και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Δήμαρχος Αριδαίας κ. Χ. Μπάτσης, εκπρόσωποι του Στρατού και των δυνάμεων Ασφαλείας καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.
Στις ιερές ακολουθίες έψαλε χορός καθηγητών και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας με επικεφαλής τον Διευθυντή της κ. Αριστοτέλη Βογιατζόγλου καθώς και οι ιεροψάλτες του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σκέπης.