You are currently viewing Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος για το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας: « μόνο στην Αμερική οι μετανάστες από όπου κι αν προέρχονται, μπορούν να ανθίσουν»
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόσεφ Μπάιντεν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΛΟΥΤΣΟΣ

Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος για το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας: « μόνο στην Αμερική οι μετανάστες από όπου κι αν προέρχονται, μπορούν να ανθίσουν»

  • Reading time:1 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την Πέμπτη 7 Ιουλίου ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος, θα είναι ο τρίτος στην Ομογένεια της Αμερικής ο οποίος θα τιμηθεί με το υψηλό βραβείο, γνωστό ως Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας. Οι έτεροι δύο προ αυτού ήταν ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος επί προεδρίας του Τζίμι Κάρτερ και ο πρώην Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, γνωστής ως CIA, Τζορτζ Τένετ (Τενεδιός) από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο.

Ο π. Αλέξανδρος μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» αποκαλύπτοντας ολόκληρη την τηλεφωνική στιχομυθία με τον ίδιον τον πρόεδρο Τζόσεφ Μπάιντεν. Είπε πως «είναι ευλογία για μένα. Δεν είμαι άξιος μιας τέτοιας τιμής. Είναι η Εκκλησία, η Ομογένεια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο άξια και το μόνο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι αυτό είναι μία μεγάλη ευλογία από τον Θεό μέσω του Προέδρου της Αμερικής για την υπηρεσία μου των πενήντα ετών στην Αρχιεπισκοπή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια, την Ελλάδα».

Ο π. Αλέξανδρος αποκάλυψε ότι του τηλεφώνησε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν στις 23 Ιουνίου. Είπε πως «έπαιρνα την εγγονή μου την μικρή Ξάνθη στο σπίτι της φίλης της όταν χτύπησε το τηλέφωνο κι ο Πρόεδρος είπε ‘π. Αλεξ, είμαι ο Τζο Μπάιντεν’. Του είπα ‘πώς είσθε κύριε Πρόεδρε;’. Ρώτησε ‘πώς είναι η Ξάνθη’ και του είπα ‘πηγαίνει καλύτερα, ήταν άρρωστη με τον κορωνοϊό, αλλά γίνεται όλο και καλύτερα, όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά’. Τον ρώτησα ‘πώς το ξέρετε’ και απάντησε ‘παρακολουθώ την οικογένειά σας γιατί σε αγαπώ’. Του είπα, ‘σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε’.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος με τον Πρόεδρο της Αμερικής Τζόσεφ Μπάιντεν, στην κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σάουθχαμπτον Νέας Υόρκης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΛΟΥΤΣΟΣΕίπε ‘με την ευκαιρία θέλω να βεβαιωθώ ότι η Ξάνθη θα έλθει μαζί σας στις 7 Ιουλίου. Η Τζιλ και εγώ σας προσκαλούμε στον Λευκό Οίκο’. Του απάντησα ‘σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε’. Και είπε ‘θέλω να σου δώσω το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας για ό,τι έχετε κάνει για την Εκκλησία σας, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και για ό,τι έχετε κάνει για την Αμερική, θέλω να σας τιμήσω με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας’».

Όταν ρωτήσαμε τον π. Αλέξανδρο ποια ήταν η αρχική του αντίδραση, είπε «συγκλονισμός, συναισθηματισμός, κατάπληξη, δάκρυα, γιατί θυμήθηκα τη μητέρα μου και τον πατέρα μου που είχαν έλθει εδώ ως μετανάστες και μετά αυτό που είπε ο Πρόεδρος πως πρόκειται για δυνατότητες, είναι όλα υπόσχεση της Αμερικής. Θυμάμαι μία από τις ξεχωριστές φράσεις του Καζαντζάκη στο βιβλίο ‘Αναφορά στον Γκρέκο’ όταν είπε ‘ρώτησα την αδελφή μου να μου μιλήσει για τον Θεό και είπε η αμυγδαλιά άνθισε’».

Ο π. Αλέξανδρος πρόσθεσε πως «μόνο στην Αμερική οι μετανάστες από όπου κι αν προέρχονται, μπορούν να ανθίσουν κι αυτό ακριβώς είναι το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, πρόκειται για τις δυνατότητες. Δεν έχει σημασία από πού καταγόμαστε, ποιοι είμαστε, τι χρώμα είναι το δέρμα μας, από ποια φυλή ή θρησκεία είμαστε, μας επιτρέπεται να είμαστε Αμερικανοί. Κι έτσι αυτή είναι η γιορτή της Αμερικής γι’ αυτό και η απονομή του Προεδρικού Μεταλλίου Ελευθερίας απονέμεται γύρω από την 4η Ιουλίου. Είμαστε ελεύθεροι να γίνουμε ό,τι μπορούμε».

Μιλώντας για ένα άλλο θέμα, τα εγκαίνια του Ναού του Αγίου Νικολάου, για την ανοικοδόμηση και αποπεράτωση του οποίου  έπαιξε καθοριστικό ρόλο, είπε, ότι «πράγματι συγκινήθηκα με τον τρόπο που με αγκάλιασε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για την υπηρεσία μου στην Εκκλησία. Δεν περίμενα τον χρυσό σταυρό της Αγίας Σοφίας που μου έδωσε. Με τίμησε με την απονομή της εικόνας του Σπορέως Χριστού. Αλλά εκείνο όμως που με άγγιξε ήταν όταν ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσουν μία εικόνα του Αγίου Αλεξάνδρου στον Νάρθηκα του Αγίου Νικολάου, η οποία να αναφέρεται στην ιστορία μου. Οχι ότι χρειαζόταν να έχω την εικόνα στον Νάρθηκα, αλλά συγκινήθηκα επειδή προσπάθησα να είμαι πιστός στη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως. Βαφτίστηκα με το όνομα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αλεξάνδρου, ο οποίος προέδρευσε της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου όντας Πρεσβύτερος, επί Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Και επίσης πρέπει να σας πω ότι με συγκίνησαν τα λόγια του Μιχάλη Ψαρού, η αγάπη του εκ μέρους των Φίλων του Αγίου Νικολάου. Οι λαϊκοί άνθρωποι στην Αμερική με έχουν συγκινήσει διότι οι λαϊκοί έχουν ανυψώσει την Εκκλησία μας και στην πορεία έχουν ανυψώσει και εμένα. Εάν έκανα την Ηγεσία των 100, εάν πήγα στο Ταμείο Πίστη, εάν έκανα τον Αγιο Νικόλαο, εάν έκανα την εκκλησία μου στο Σαουθάμπτον, το Παρεκκλήσιο στο Καμπ Ντέιβιντ, όλα αυτά έγιναν επειδή οι λαϊκοί με εμπιστεύθηκαν».