Του Κώστα Μιμίδη, Διδασκάλου
Τη μνήμη του Αγίου Ισιδώρου που μαρτύρησε στην Χίο τιμά στις 14 Μαΐου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Ισίδωρος ήταν ναύτης του βασιλικού στόλου, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια.
Το 250 μ.Χ. το νησί της Χίου βρίσκεται υπό Ρωμαϊκή κατοχή και στο λιμάνι του νησιού είναι αγκυροβολημένο ένα τμήμα του Ρωμαϊκού στόλου.
Ανάμεσα στους αξιωματικούς των πληρωμάτων είναι κι ένα νεαρό αγόρι μόλις 22 ετών, ο Ισίδωρος, γιος πλούσιου εμπόρου της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με καταγωγή όμως από τη Χίο.
Ο Ισίδωρος έχει ασπασθεί κρυφά τον Χριστιανισμό. Προδίδεται στον Ρωμαίο Ναύαρχο, συλλαμβάνεται, τον βασανίζουν και ομολογεί την πίστη του στη νέα θρησκεία.
Έρχεται ο πατέρας του από την Αλεξάνδρεια και προσπαθεί να μεταπείσει τον νεαρό Ισίδωρο να επιστρέψει στη θρησκεία τους το δόγμα των Εθνικών.
Ο Ισίδωρος μ’ όλο το νεανικό του ενθουσιασμό ναι μεν χαίρεται που βλέπει τον πατέρα του αλλά αρνείται να επιστρέψει στην ειδωλολατρία επιβεβαιώνοντας τα λόγια του Κυρίου: «Παραδώσει εις θάνατον πατήρ τέκνον» Ο Ισίδωρος θα δεχτεί άγρια επίθεση από τον φανατικό ειδωλολάτρη πατέρα του, είναι δε τόσο βάρβαρα τα χτυπήματα στον νεαρό Ισίδωρο που ο σκληρός θάμνος κάτω απ’ τον οποίο τον χτυπάει ο πατέρας του θα λυγίσει από τη βία που αντικρίζει και θα πονέσει και θα δακρύσει για τα μαρτύρια που βλέπει να υποφέρει ο νεαρός Ισίδωρος.
Κι έσταξε το μυρωδάτο δάκρυ του, αντίδωρο στη μαχαιριά που λάβωσε το κορμί του.
Άγιος Ισίδωρος και η Μαστίχα Χίου
Αν και δεν αναφέρεται στο συναξάριο του Αγίου Ισιδώρου, υπάρχει μια παράδοση στη Χίο που συνδέει τον σχίνο και τη Μαστίχα της Χίου με τον Άγιο Ισίδωρο. Στον τόπο που βασάνιζαν τον Άγιο Ισίδωρο οι σχίνοι – τα Μαστιχόδεντρα δηλαδή- έβγαλαν ευωδιαστά δάκρυα, την Μαστίχα, κλαίγοντας για το μαρτύριο του Αγίου Ισιδώρου. Μια παραλλαγή της ίδιας παράδοσης αναφέρει ότι Μαστίχα βγάζουν μόνο οι σχίνοι στις περιοχές που ο Άγιος Ισίδωρος δάκρυσε ή μάτωσε από τα βασανιστήρια που του έκαναν. Λέγεται ότι δοκίμασαν πολλοί να μεταφέρουν και να καλλιεργήσουν σε αλλά μέρη, μαστιχόδεντρα φυτεμένα μέσα σε γλάστρες, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να παράγουν απλό ρετσίνι και όχι μαστίχα. Όπως κι αν έχει, η Μαστίχα είναι πραγματικά ένα θείο δώρο, μια ευλογία για το νησί της Χίου.
Από τότε οι ευσεβείς Χιώτες αναγνωρίζουν ως πολιούχο τους τον Άγιο Ισίδωρο και προστάτη των Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Επίσης τον έχουν προστάτη τους και οι αρτοποιοί της Χίου.
Τμήμα του ιερού λειψάνου του πρωτομάρτυρος της νήσου Αγίου Ισιδώρου φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, όπου και εκτίθεται προς προσκύνηση και κάθε χρόνο λιτανεύεται στην πόλη της Χίου. . Το είχε φέρει με ενέργειές του που ξεκίνησαν το 1962 και τελεσφόρησαν επιτυχώς το 1965, απο την Βενετία( όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου) ο αείμνηστος Σεβ. Μυτιλήνης Ιάκωβος ο Β ´ ο Κλεομβρότου ο οποίος είχε διατελέσει Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως Χίου κατά τα έτη 1962-1965 και 1966-1967 και 1978-1979.
φωτογραφίες :
Εικόνα του Αγίου στη Μητρόπολη Χίου, Τεμάχιο Λειψάνου του Αγίου στο Μητροπολιτικό Ναό Χίου, ο αείμνηστος Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο Μητροπολιτικός Ναός Χίου επίκεντρο του εορτασμού του Αγίου Ισιδώρου, προσκυνητάρι του Αγίου στο λιμανάκι της Αγίας Παρασκευής Καστέλλου και ένα μαστιχόδεντρο συμβολικά