ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Σε ευθεία παρέμβαση για το θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας προχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και μάλιστα σε μία εποχή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου για το θέμα αυτό.
Στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή του μετά το πρώτο βήμα για την ανακήρυξη της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία ο Πούτιν προειδοποίησε κατά «των σοβαρότατων συνεπειών» των διαιρέσεων ανάμεσα στις ορθόδοξες Εκκλησίες, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο σαφείς αιχμές και.. ευθεία απειλή κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου:
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα πράγμα: η πολιτικοποίηση ενός τόσο ευαίσθητου τομέα καταλήγει πάντα να έχει τις πιο σοβαρές συνέπειες, πρώτα απ’ όλα γι’ αυτούς που την κάνουν», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια φόρουμ στη Μόσχα με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της ρωσικής διασποράς.Δηλαδή οι άλλοι πολιτικοποιούν. Εκείνος με αυτή την παρέμβαση και τις απειλές απλά εκφράζει άποψη.
«Το κοινό καθήκον μας -πρώτα απ’ όλα ενώπιον των ανθρώπων- είναι να διαφυλαχθεί η πνευματική και ιστορική ενότητα» των ορθοδόξων, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Είναι σαφές πως με τις αποστροφές του περί «πολιτικοποίησης» και «συνεπειών», ο κ. Πούτιν στέφει τα βέλη του τόσο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών –είχαν προηγηθεί σαφέστατες δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ- όσο και κατά του Φαναρίου, σε βάρος του οποίου έχουν διατυπωθεί επικρίσεις τόσο από κοσμικούς, όσο και από εκκλησιαστικούς κύκλους στη Μόσχα, αλλά και στην Ελλάδα για την εν λόγω απόφαση.
Επιστολή της Ρωσικής Εκκλησίας στην ελληνική κυβέρνηση
Είχε προηγηθεί νωρίτερα σήμερα, η απαράδεκτη ανάμιξη της Ρωσικής κυβέρνησης να απευθύνει έκκληση προς την Αθήνα για να πάρει θέση κατά(!!!) του Φαναρίου για τις αποφάσεις του στο θέμα της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα , ο Αντρέι Μασλόφ επέδωσε επιστολή της …ρωσικής εκκλησίας στον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, η οποία σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση αφορούσε στις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.
Μάλιστα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας, ζήτησε από την Αθήνα να κατανοήσει τις ανησυχίες της Μόσχας «περί επικίνδυνων συνεπειών στην Ουκρανία». Με άλλα λόγια, η Μόσχα ζητεί από την Αθήνα να πάρει θέση υπέρ της ρωσικής εκκλησίας στη διαμάχη με το Φανάρι και να συνετίσει το Φανάρι.
Εκκλησιαστική διαμάχη με γεωπολιτικές προεκτάσεις
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Οκτωβρίου, το Φανάρι ανακοίνωσε επίσημα οτι προχωρεί στην παραχώρηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανική Εκκλησία. Πρόκειται πράγματι για τη μεγαλύτερη αλλαγή στην Ορθόδοξη Εκκλησία από το Σχίσμα του 1504, με το οποίο διαχωρίστηκε από την Καθολική Εκκλησία.
Το Κίεβο επιθυμούσε διακαώς την ανεξαρτητοποίηση από το πατριαρχείο της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η παραχώρηση «Τόμου Αυτοκεφαλίας» ήταν εξάλλου ο βασικό στόχος της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο τον Απρίλιο στο Φανάρι. Σύμφωνα με το Associated Press, χάκερ που δρούσαν για λογαριασμό της Μόσχας επιχείρησαν μετά την επίσκεψη να υποκλέψουν πληροφορίες από συνεργάτες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η εν λόγω απόφαση για ανακήρυξη της Εκκλησίας της Ουκρανίας ως Αυτοκέφαλης πυροδότησε τις οργισμένες αντιδράσεις της ρωσικής εκκλησίας, η οποία αποφάσισε να σταματήσει να μνημονεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και έβαλε στον πάγο τις σχέσεις με το Φανάρι.
Ωστόσο οι πολιτικές προεκτάσεις του ζητήματος είναι βαθύτερες, με τη ρωσική κυβέρνηση να βλέπει «αμερικανική παρέμβαση» πίσω από την απόφαση, κάτι που κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεγκέι Λαβρόφ. «Το ουκρανικό Πατριαρχείο δεν γύρισε την πλάτη του στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία γιατί η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας αντιτίθεται στις προκλήσεις που προχωρά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης με την ευθεία δημόσια υποστήριξη της Ουάσιγκτον», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά προ ημερών ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Τις καταγγελίες αυτές είχε απορρίψει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υποστήριξε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τη θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας όλων των μελών των ομάδων να διοικούν τη θρησκεία τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και να ασκούν την πίστη τους ελεύθερα χωρίς κρατική παρέμβαση. Οι ΗΠΑ σέβονται την ικανότητα των Ορθόδοξων θρησκευτικών ηγετών της Ουκρανίας και των πιστών να επιδιώξουν την αυτοκέφαλη λειτουργία σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Σεβόμαστε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως φωνή της θρησκευτικής ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν την σθεναρή στήριξη τους στην Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία και στην ρωσική κατοχή της Κριμαίας. Υποστηρίζουμε επίσης την Ουκρανία, καθώς χαράζει τη δική της πορεία και λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις και συνεργασίες, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».
Αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν έμεινε σιωπηλός. Πρόσφατα είχε διαμηνύσει στην αντίπερα όχθη πως «είτε αρέσει στους αδελφούς μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά η γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο διότι δεν έχουν άλλη επιλογή».