Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης συμμετείχε στην επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών της 2ης Τακτικής Συνόδου της 4ης περιόδου του Παν-αφρικανικού Κοινοβουλίου, στο Midrand της Νότιας Αφρικής, ως Σύνδεσμος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο) με το Παν-αφρικανικό Κοινοβούλιο.
Με την ιδιότητά του αυτή, μετέφερε από του βήματος ενώπιον του Κοινοβουλευτικού Σώματος τα χαιρετιστήρια μηνύματα της ηγεσίας της Δ.Σ.Ο., του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Sergey Popov, του Γενικού Γραμματέα και Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γιάννη Αμανατίδη και του Επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Συνεργασίας με το Παν-αφρικανικό Κοινοβούλιο κ.Ανδρέα Μιχαηλίδη.
Ο Σεβασμιώτατος κ.Ιωάννης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ικανοποίηση της Δ.Σ.Ο. να παρατηρεί και να καταγράφει κάθε θετική εξέλιξη που ουσιαστικοποιεί τον πολιτικό ρόλο του Παν-αφρικανικού Κοινοβουλίου προς όφελος των Λαών της Αφρικής.
Αναφέρθηκε στην κοινή διαπίστωση των πολιτικών και εκκλησιαστικών ηγετών, ότι ο κόσμος διέρχεται εποχές κρίσης και έντονων δυσκολιών, οι οποίες ωθούν τους πολίτες των ασθενέστερων και ανήμπορων οικονομικών τάξεων στο περιθώριο της ζωής και στην προσφυγιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελληνικό το νησί της Λέσβου, μετέφερε δε μήνυμα αλληλεγγύης της Δ.Σ.Ο. προς όλους τους δοκιμαζόμενους πολίτες της γης.
Ο κ. Ιωάννης, στη συνέχεια, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Εξοχ. Πρόεδρο του Παν-αφρικανικού Κοινοβουλίου κ.Roger Nkodo Dang, όπου σε αυτή του μετέφερε τις Αναστάσιμες ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β΄.
Στην συνάντηση αυτή συζήτησαν σχετικά με την πρωτοβουλία του Εξοχ. Προέδρου, η οποία έχει αναληφθεί κατά την επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.Θεοδώρου τον περασμένο Οκτώβριο στην έδρα του Παν-αφρικανικού Κοινοβουλίου, σχετικά με την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των μονοθεϊστικών θρησκειών, ο οποίος θα συμβάλει στην δημιουργία κλίματος θρησκευτικής ανεκτικότητας στην Αφρικανική ήπειρο.
Ο κ.Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να έχει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ως η αρχαιότερη χριστιανική εκκλησία της Αφρικής, με την βαρύτατη χριστιανική κληρονομιά είκοσι και πλέον αιώνων που έχει.
Τόνισε δε, ότι Προκαθήμενος του Πατριάρχης κ.Θεόδωρος, μπορεί να γίνει μπροστάρης στην πρωτοβουλία αυτή και να ηγηθεί επάξια και αποτελεσματικά στην επίτευξη του σκοπού αυτού.
Επεσήμανε, τέλος, ότι οι συνθήκες για την επίσπευση της πρωτοβουλίας αυτής έχουν πλέον ωριμάσει και αυτό διαφαίνεται στις ραγδαίες πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις στην Αφρική και τον κόσμο γενικότερα.
Από την πλευρά του ο κ.Ιωάννης ευχαρίστησε θερμά τον Εξοχ. Πρόεδρο για τον σεβασμό του στον Θεσμό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και στον Προκαθήμενό του κ. Θεόδωρο, ενώ του επέδωσε πρόσκληση της ηγεσίας της Δ.Σ.Ο. για την έλευσή του στην Ελλάδα και την επίσημη συμμετοχή του στην Γενική Συνέλευσή της, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στην Θεσσαλονίκη.
Εκεί, συμφωνήθηκε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις που θα αναδεικνύουν κατά τρόπο θετικό, θέματα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στον πολιτικό και θρησκευτικό χώρο της Αφρικής.