Ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, ο οποίος σήμερα είναι πρώτος τη τάξει στην ιεραρχία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι βλάστημα της Ομογένειας της Αμερικής. Κι ακόμα είναι «σαρξ εκ της σαρκός και οστούν εκ των οστέων» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής μαθητεύσας και υπηρετήσας δίπλα στον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, ως Αρχιδιάκονος του, ως Πρεσβύτερος, ως Βοηθός Επίσκοπος και ως Μητροπολίτης Βοστώνης.
Μιλώντας στον «Ε.Κ.» για την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής τόνισε πως «η εκατοστή επέτειος της Αρχιεπισκοπής μας είναι ένα ιστορικό ορόσημο το οποίο θα εορτασθεί στην επικείμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Νέα Υόρκη.
Εμείς εδώ στη Μητρόπολη Βοστώνης θα εορτάσουμε ιδιαίτερα την ίδρυση τριάντα κοινοτήτων οι οποίες συστάθηκαν πριν από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής το 1922.
Από την εις Διάκονο χειροτονία του Γεωργίου Τουρνά, από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο ο οποίος τον μετονόμασε σε Μεθόδιο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
Θα αναπέμψουμε προσευχές και ευχαριστήριες δεήσεις ανά την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής για τους ιδρυτές των κοινοτήτων μας οι οποίοι ήλθαν σε τούτη τη χώρα από την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο και έσπειραν τον σπόρο της Ελληνορθόδοξης Πίστης στο γόνιμο έδαφος της αμερικανικής ζωής».
Στην ερώτηση «ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, μερικά ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της;», ο Μητροπολίτης Μεθόδιος απάντησε: «Υπάρχουν πολλές ιστορικές στιγμές στη ζωή της Αρχιεπισκοπής μας. Μία τέτοια ιστορική στιγμή ήταν η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα και μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχη. Μία άλλη ήταν η εκλογή του διαδόχου του Αρχιεπισκόπου Μιχαήλ το 1949 ο οποίος ίδρυσε τον Οργανισμό Νεολαίας, γνωστό ως GOYA, και ο οποίος συνδέθηκε με την ίδρυση της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου στην πόλη Garrison της Νέας Υόρκης όπου και ενταφιάσθηκε. Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου την 1η Απριλίου του 1959, ο οποίος διαδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Μιχαήλ, άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην Αρχιεπισκοπή μας στη διάρκεια της Αρχιεπισκοπίας του. Ποίος μπορεί να λησμονήσει την πεζοπορία του στη Σέλμα της Αλαμπάμα με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον νεότερο. Οι αρχιερατείες του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα το 1996 και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου το 1999 ευλογήθηκαν επίσης από μεγάλες επιτεύξεις. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ήταν ακαδημαϊκός και βαθιά πνευματικός άνθρωπος του Θεού ο οποίος κόμισε ειρήνη και σταθερότητα στην Αρχιεπισκοπή. Η εκλογή και ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στις 22 Ιουνίου του 2019 είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την Αρχιεπισκοπή μας. Προσευχόμαστε όλοι όπως το Αγιο Πνεύμα τον καθοδηγεί καθώς θα ηγείται της Αρχιεπισκοπής στα επόμενα χρόνια».
Είπε ακόμα πως «μία σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής μας ήταν η 18η Ιανουαρίου του 2003, κατά την οποία δόθηκε το παρόν Καταστατικό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Αρχιεπισκοπή μας. Το Καταστατικό αυτό επικύρωσε την ενότητα της Εκκλησίας μας στην Αμερική. Τίμησε την Αρχιεπισκοπή με την ανύψωση των Επισκοπών σε Μητροπόλεις και διεύρυνε τη συμμετοχή αμφοτέρων κληρικών και λαϊκών στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών».
Από την εις Πρεσβύτερο χειροτονία του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Διακρίνεται ο Γεράσιμος Μιχαλέας σημερινός Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» πως «η ζωή σας, κατά το πλείστο μέρος της, είναι ταυτισμένη με τη ζωή της Αρχιεπισκοπής. Όταν ήσασταν μικρό παιδί, ιεροπαίδι στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, είχατε φαντασθεί ποτέ ότι σήμερα θα είσαστε ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο πρώτος τη τάξει των ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής;», είπε πως «η ζωή μου από μικρή ηλικία ήταν πάντοτε ταυτισμένη με την Αρχιεπισκοπή. Μαθήτευσα στο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης και υπηρέτησα από πολύ μικρός ως ιερόπαις. Την 1η Απριλίου του 1959 ήμουν παρών στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου ο οποίος χρόνια αργότερα με ενεθάρρυνε να σπουδάσω στη Θεολογική Σχολή και να αφιερώσω τη ζωή μου στην Εκκλησία».
Στην ερώτηση «διατελέσατε επί σειρά ετών Αρχιδιάκονος του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Τι έλεγε ο Ιάκωβος στους συνεργάτες του για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής;», ο Μητροπολίτης Μεθόδιος απάντησε: «Επειτα από την αποφοίτησή μου από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University) χειροτονήθηκα Διάκονος και αργότερα σπούδασα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είχα την ευλογία να διατελέσω Αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου για περισσότερα από εξίμισι χρόνια. Ήταν μία μεγάλη εμπειρία για μένα διότι υπηρέτησα δίπλα σε μία γιγαντιαία προσωπικότητα που μπορούσε να είναι πιστός στις παραδόσεις μας και ταυτόχρονα να αγκαλιάζει τις πραγματικότητες της αμερικανικής μας κουλτούρας. Τον συνόδευσα σε πολλές κοινότητες ανά τη Βόρειο και Νότιο Αμερική και έμαθα πάρα πολλά από εκείνες τις εμπειρίες».
Απαντώντας στην ερώτηση: «Εσείς ως ο πρώτος τη τάξει ιεράρχης της Αρχιεπισκοπής πώς οραματίζεστε το μέλλον της;», είπε πως «ελπίζω πως η Αρχιεπισκοπή μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να υπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες του ποιμνίου το οποίο έχει ανατεθεί στη φροντίδα μας. Θέλω η Αρχιεπισκοπή μας να αγκαλιάσει και είναι ανοιχτή στους συμπολίτες μας Αμερικανούς οι οποίοι αναζητούν ως σημερινοί πνευματικά διψώντες να ξεδιψάσουν από το φρέαρ του Ιακώβ των κοινοτήτων μας».
Από την εις Επίσκοπο χειροτονία του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Διακρίνεται ο αείμνηστος Επίσκοπος Ντιτρόιτ Τιμόθεος Νεγρεπόντης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ
Περί Μητροπολίτη Μεθοδίου
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος (Τουρνάς) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1946. Μετά την εγκύκλιο μόρφωσή του στο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος και το Mc Burney High School της Νέας Υόρκης, ενεγράφη στο Ελληνικό Κολλέγιο Βοστώνης, λαβών το δίπλωμα Βachelor of Arts. Εν συνεχεία σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης από το οποίο έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο Μaster of Sacred Theology. Στις 22 Ιουλίου του 1973 χειροτονήθηκε Διάκονος, υπηρετήσας ως Αρχιδιάκονος του τότε Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου. Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος την 25ην Δεκεμβρίου του 1979, αναλαβών τα καθήκοντα του Ιερατικού Προϊσταμένου της Κοινότητος Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Υόρκης. Την 25ην Μαΐου 1982 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος Σκοπέλου. Επίσκοπος Βοστώνης εξελέγη την 13ην Μαρτίου 1984. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού (1989-1995). Το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, απένειμε εις αυτόν, την 12ην Μαΐου 1985, τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορος της Θεολογίας. Το δε Αμερικανικό Διεθνές Κολέγιο το 1995 του απένειμε τον τίτλο του Διδάκτορος των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Το 2001 το Ελληνικό Κολλέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού του απένειμε τον τίτλο του Διδάκτορος της Θεολογίας. Κατά την συνεδρίαν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 24ης Νοεμβρίου 1997 εξελέγη Μητροπολίτης Ανέων, και εποίμανε την Ιερά Επισκοπή Βοστώνης προεδρικώς έως του Δεκεμβρίου 2002, ενώ με την ανύψωση της Επαρχίας σε Μητρόπολη εξελέγη Μητροπολίτης Βοστώνης.
Από την Επίσκεψη του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου στον Πάπα Φραγκίσκο της Ρώμης ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Θρονική Γιορτή της Εκκλησίας της Ρώμης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ