You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

  • Reading time:1 mins read
Η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε την εξαιρετική τιμή και χαρά να υποδεχθεί σήμερα τον νεοενθρονισθέντα Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεο, στην πρώτη επίσημη, ποιμαντική του επίσκεψη. Τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη υποδέχθηκαν ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος και οι Αντιπρυτάνεις, Καθηγητές Χαράλαμπος Φείδας και Στράτος Στυλιανίδης, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, από κοινού με τους Προέδρους των Τμημάτων Θεολογίας, Καθηγητή Νικόλαο Μαγγιώρο, και Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, Καθηγητή Απόστολο Κραλίδη, Κοσμήτορες άλλων Σχολών, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές της Σχολής.
Προς τιμήν της επίσκεψης του νέου Μητροπολίτη αρχικά εψάλη πανηγυρική Δοξολογία στο παρεκκλήσιο της Σχολής. Ακολούθησε η επίσημη τελετή υποδοχής στο Αμφιθέατρο Α ́, όπου ο Πρύτανης, ο Κοσμήτορας και οι Πρόεδροι των Τμημάτων με τις προσφωνήσεις τους εξέφρασαν την χαρά και την ευγνωμοσύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας και, ιδιαιτέρως, της Θεολογικής Σχολής για την επίσκεψη του και, παράλληλα, του ευχήθηκαν μια πνευματικά καρποφόρα εκκλησιαστική διακονία. Συγκεκριμένα, ο Κοσμήτορας της Σχολής ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Κάποτε κάποιος φίλος αναφερόμενος στον δάσκαλό μας, Νίκο Ματσούκα, μου είπε με αγανάκτηση πως θεολογία δεν γίνεται με τα τραγούδια. Τον κοίταξα απορημένος, δεν απάντησα, πικράθηκα και έφυγα. Για πολύ καιρό δεν μπορούσα να χωνέψω γιατί να γίνεται ζωή και θάνατος με τα τραγούδια και όχι θεολογία. Και να, ο Παναγιώτατος μάς απέδειξε προχθές πως όχι μόνο γίνεται θεολογία και με τα τραγούδια, αλλά αυτά μπορούν να κοσμούν και τον ενθρονιστήριο λόγο ενός Μητροπολίτη. Η αγάπη ξεχείλιζε από τον λόγο του με τον οποίο μας συστήθηκε εδώ στη Θεσσαλονίκη. Παναγιώτατε η σημερινή μέρα είναι για τη Θεολογική Σχολή και το ΑΠΘ στο σύνολό του, μέρα γιορτής, μέρα ελπίδας και μέρα προσδοκίας. Υποδεχόμαστε τον νέο μας επίσκοπο με αισθήματα χαράς και ελπίδας. Ελπίζουμε σε μια νέα σχέση με τη Μητρόπολή μας, σε μια νέα σχέση μαζί σας, ουσιαστική και γόνιμη. Η επιλογή σας να ξεκινήσετε τις επισκέψεις σας από τη Θεολογική Σχολή μάς γεμίζει ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουμε ότι η θεολογία μπορεί να αποτελεί και σήμερα την προφητική και κριτική φωνή της εκκλησίας. Μια φωνή, κραυγή αγωνίας κατά τον Μακαριστό Μητροπολίτη Νιγηρίας και μια προσπάθεια αφύπνισης της ορθόδοξης συνείδησής μας για να μην είναι οι Χριστιανοί εκείνοι που δεν σέβονται την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του άλλου, αλλά εκείνοι που εγείρονται από τους τάφους της κοινωνικής αδικίας, που βλέπουν τους ανθρώπους αναστάσιμα, δηλαδή ως ευκαιρία και όχι ως απειλή, ως συνοδοιπόρους. Παναγιώτατε να χαμογελάτε πάντα, να είστε πάντα δημιουργικός για χάρη της εκκλησίας, των ανθρώπων και ο Θεός να σας δίνει δύναμη εδώ στη Θεσσαλονίκη μας, στην οποία θα συναντιόμαστε και θα μοιραζόμαστε καημούς, αγωνίες, όνειρα και ελπίδες».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου στην προσφώνησή του είπε: «Σήμερα, με την εξαιρετική τιμή που επιφυλάσσετε στους διδάσκοντες, διδασκόμενους, παντοιοτρόπως εργαζόμενους της Θεολογικής Σχολής, συλλέγετε τις ευλογίες και τις ευχές όλων για τη συνέχιση του ακαδημαϊκού τους έτους, το οποίο καθίσταται πόλος έλξης για πολλούς αλλοδαπούς φοιτητές, ίσως τους περισσότερους από κάθε άλλη Σχολή του Πανεπιστημίου μας». Σε αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναστήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται. Σε αυτή την προσπάθεια, η δική σας παρουσία στην πόλη είναι πολύ σημαντική».
Χαιρετισμό απηύθυναν και οι 2 Πρόεδροι των Τμημάτων, οι οποίοι επεσήμαναν την ανάγκη μεταφοράς του θεολογικού λόγου σε μια σύγχρονη μορφή, μακριά από την αποξένωση, την απομόνωση και τον κλειστό τρόπο σκέψης.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Παναγιώτατος, ο οποίος στον εμπνευσμένο λόγο του εξέφρασε την προσωπική του χαρά και ικανοποίηση, καθώς στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης λειτουργεί και μεγαλουργεί το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Χώρας. Τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη καλλιέργειας των επιστημών, των τεχνών και του θεολογικού λόγου και δεσμεύθηκε να αναπτύξει στενή συνεργασία με τις καθηγήτριες και τους καθηγητές, στις φοιτήτριες και τους φοιτητές τόσο της Θεολογικής Σχολής όσο και της υπόλοιπης πανεπιστημιακής κοινότητας, προς όφελος της εκκλησίας και της ευρύτερης κοινωνίας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ομολογώ την έντονη συγκίνηση μου που είμαι μπροστά σας και επιτρέψτε μου να πω πώς βλέπω τη σημερινή μου παρουσία εδώ. Μοιάζει σαν μια δεύτερη τελετή ενθρόνισης και αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και σημαντικό για εμένα. Σας είμαι ευγνώμων. Η σημερινή επίσκεψη που είναι η πρώτη στη Θεσσαλονίκη μετά την ενθρόνιση οφείλεται στην ομάδα των 20 φοιτητών που μαζί με τον κοσμήτορα κ. Σταμούλη και άλλους καθηγητές ήρθαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος για την επέτειο των 100 χρόνων της κυκλοφορίας του περιοδικού “Θεολογία”. Εκείνη η γνωριμία με τα παιδιά ήταν και η αφορμή της σημερινής μου επίσκεψης εδώ».
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Κοσμήτορας εκ μέρους όλης της Σχολής προσέφερε στον Μητροπολίτη ένα στεφάνι ελιάς, δύο τόμους της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και το επετειακό μπουκάλι κρασί για τα 80 χρόνια της Θεολογικής Σχολής, παραγωγής και εμφιάλωσης της Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.
Ακολούθησε δεξίωση, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν προσωπικά τον Παναγιώτατο και να συνομιλήσουν μαζί του.