ΒΟΣΤΩΝΗ. Η περιοχή και η Επαρχία της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων επλήγη πολύ έντονα από τις καταστροφικές πλημμύρες. Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος ο οποίος βρίσκεται συνεχώς επί ποδός και εν πορεία επισκεπτόμενος και συμπαραστεκόμενος παντοιοτρόπως στους άτυχους ανθρώπους, που έχασαν τα πάντα συμπεριλαμβανομένων και των σπιτιών τους, περιέγραψε στον «Εθνικό Κήρυκα» την κατάσταση.
Είπε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι τα σπίτια των ανθρώπων σε πάρα πολλά χωριά. Στη Μεταμόρφωση δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά, μέχρι εχθές ήταν δυόμισι μέτρα. Μεγάλη καταστροφή στα χωριά, χτες ήμουν στον Αγιο Δημήτριο και νομίζεις πως είσαι στη δεκαετία του 1950 μετά τον πόλεμο, δεν βλέπεις άσφαλτο, ούτε τσιμέντο παρά μονάχα χώμα, λάσπη».
Ανέφερε ακόμα πως «οι άνθρωποι προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια, έχουμε και σπίτια τα οποία έπεσαν, ιδιαίτερα τα παλιά σπίτια που ήταν μέσα στον κάμπο και ήταν κατασκευασμένα από πλίνθους, λόγω της πλημμύρας έπεσαν πάρα πολλά σπίτια».
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος επί τόπου στις πληγείσες περιοχές συνομιλεί με τις αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ
Τόνισε πως «ήδη έχω πει και διαμηνύσει πως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ένα οικιστικό πρόγραμμα, να φτιάξει σπίτια στους ανθρώπους. Δεν είναι μόνο αυτά που υπάρχουν και μπορούν να καθαριστούν και να εγκατασταθούν ξανά μέσα οι άνθρωποι, αλλά πρέπει να γίνει κι ένα οικιστικό πρόγραμμα γιατί έχουν πέσει σπίτια όπως σας είπα τα οποία ήταν τα σπίτια των ανθρώπων, η ζωή τους, η περιουσία τους. Επίσης, χάθηκαν πολλές μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και βέβαια αυτό καθ’ εαυτό ο κάμπος ο οποίος έχει αλλοιωθεί, έχει αλλάξει όψη από αυτή την κατάσταση. Ολα τα βαμβάκια και το καλαμπόκι έχουν καταστραφεί. Ο κάμπος θέλει χρόνο για να αποδώσει και καταλαβαίνετε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για αρκετό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό πρέπει να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Σήμερα διάβαζα ότι το 25% του ΑΕΠ ήταν από τη Θεσσαλία, αυτό χάθηκε και δεν θα μπορέσει ούτε του χρόνου να αποδώσει αυτό το οποίο απαιτείται και για να ζήσουν οι άνθρωποι, αλλά και για την πατρίδα μας. Ο νομός Καρδίτσας ήταν ο πρώτος σε ποσότητα βαμβακιού».
Ενοριακό κέντρο ο οποίο έχει μετατραπεί σε κοιτώνα στον οποίον έχουν βρει κατάλυμα πλημμυροπαθείς που έχασαν τα σπίτια τους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ
Οταν τον ρωτήσαμε αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετοικήσουν οι πληγέντες είτε σε άλλες περιοχές, είτε στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, ο Σεβασμιότατος είπε πως «αυτός είναι ο φόβος μας γι’ αυτό πρέπει η κυβέρνηση να καταρτίσει ένα οικιστικό πρόγραμμα. Υπάρχουν νέοι αγρότες που καταστράφηκαν και οι οποίοι είχαν κάνει μία προσπάθεια για να εγκατασταθούν και να εργασθούν, να προσφέρουν και να ζήσουν οι άνθρωποι. Ξεκίνησαν από το μηδέν όταν ήλθαν και πήγαν πάλι ξανά στο μηδέν κι αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ. Τα είπα και στους βουλευτές μας και στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας που μας επισκέφθηκε και να τα διαβιβάσει και στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, ότι πρέπει να τα σκεφθούν αυτά πολύ σοβαρά».
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος σε χώρο ιερού ναού όπου γίνεται η παράδοση φαρμάκων σε πλημμυροπαθείς συνανθρώπους μας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ
Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος συμπαραστέκεται παντοιοτρόπως στους πληγέντες ανθρώπους μεταβαίνοντας αυτοπροσώπως σε όλες τις περιοχές και τα χωριά συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Είπε πως «με όλους τους συνεργάτες μας, τους κληρικούς αλλά και τους εθελοντές μας, κάνουμε αυτή την προσπάθεια. Στο γηροκομείο της Μητροπόλεώς μας φιλοξενούμε σαράντα πρόσωπα, δύο δομές φτιάχτηκαν στην Καρδίτσα και ήμασταν αυθημερόν σε συνεργασία με τον Δήμο για οτιδήποτε χρειαστεί. Εχουμε πενήντα ανθρώπους σ’ ένα ξενοδοχείο και τους προσφέρουμε φαγητό μεσημέρι και βράδυ. Στην περιοχή του Αγναντερού στο χώρο του ναού μαγειρεύομε 1.400 μερίδες ημερησίως, βεβαίως μας βοηθάει ο Δήμος Μουζακίου σε όλο αυτό το εγχείρημα, αλλά όταν σας λέγω για 1.400 μερίδες καταλαβαίνετε. Μέσα στην πόλη της Καρδίτσας συνεχώς μαγειρεύουν και διανέμουν φαγητό διότι οι άνθρωποι δεν έχουν οικοσκευές, δεν μπορούν να μαγειρέψουν, αλλά και ασχολούνται περισσότερο να καθαρίσουν τα σπίτια τους για να μπορέσουν να εγκατασταθούν. Με τη βοήθεια του Ομίλου ιατρικών ειδών περιμένω κρεβάτια, στρώματα και μαξιλάρια για διανομή στους ανθρώπους από των οποίων τα σπίτια χάθηκαν αυτά και βέβαια οικονομική ενίσχυση από το Φιλόπτωχο Ταμείο για τα προσωπικά τους έξοδα. Ηδη αυτές οι έξι χιλιάδες ευρώ από την κυβέρνηση για όσους μπήκαν στην πλατφόρμα και έκαναν τις δηλώσεις πληροφορήθηκα σήμερα ότι άρχισαν και εκταμιεύονται χρήματα για τα πρώτα τους έξοδα για τις οικοσκευές τους κι αυτό είναι πάρα πολύ καλό και ενθαρρυντικό. Πιστεύω να προχωρήσουν όλα διότι βρισκόμαστε και στον Σεπτέμβριο βροχές, άλλα θέματα, καταλαβαίνετε».
Ενας από τους πλημμυρισμένους και λασπώδεις ναούς της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ
Οταν τον ρωτήσαμε αν θα μπορούσε όλο αυτό το κακό να είχε προληφθεί ή μετριασθεί, ο Σεβασμιότατος απάντησε «δεν μπορώ να σας απαντήσω. Είναι σε εξέλιξη πάρα πολλά αντιπλημμυρικά έργα μετά από αυτό το φαινόμενο, τον ‘Ιανό’, που είχε συμβεί εδώ. Η αλήθεια είναι ότι φάνηκε παντού ότι αυτό το φαινόμενο που το ονόμασαν ‘Ντάνιελ’ ήταν πολύ πιο ισχυρό, έζησα και την κατάσταση με τον ‘Ιανό’, έζησα και ζω και τούτη. Το να αξιολογήσω εγώ όλα αυτά τα οποία έγιναν και πώς τα διαχειρίστηκαν είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να το κάνω».
Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος εκφράσθηκε με τα πλέον θερμά λόγια και πολύ σεβασμό για την Ομογένεια της Αμερικής.
Επισημαίνεται ότι η Μητρόπολη έχει ανοίξει τον ακόλουθο λογαριασμό για όσους επιθυμούν να συνδράμουν:
Τραπεζικός Λογαριασμός του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος:
GR4801103680000036800179909. Εθνική Τράπεζα Ελλάδος. SWIFT BIC:ETHNGRAA .[email protected]