ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής είναι ο πλέον νεότερος ηλικιακά υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου, προερχόμενος από τη Μονή του Κύκκου.
Η συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» έχει ως εξής:«Εθνικός Κήρυκας»: Πανιερώτατε, πώς εξελίσσεται το προεκλογικό κλίμα στην Κύπρο για την Αρχιεπισκοπία;
Μητρ. Ησαΐας: Εξελίσσεται πάρα πολύ ομαλά, υπάρχει ένα ειρηνικό κλίμα, δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν συναγωνιστές. Ο καθένας από τους έξι υποψήφιους επικοινωνεί με τον κόσμο, δέχεται ερωτήσεις, εξηγεί το όραμά του για την Εκκλησία και συν Θεώ σε λίγες μέρες θα γίνει η ψηφοφορία του κόσμου και μετά οι πρώτοι τρεις θα πάμε στη Σύνοδο.
«Ε.Κ.»: Πότε αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα;
Μητρ. Ησαΐας: Πριν από περίπου πέντε μήνες ξεκαθάρισε μέσα μου το τι ήθελα.
Ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαϊας προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας σε ιερό ναό της Μητροπόλεως του.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΑΜΑΣΣΟΥ)«Ε.Κ.»: Οντας αδελφός της Ιεράς Μονής Κύκκου πόσο σας επηρέασε η Μονή γενικότερα και ο ηγούμενός της, ο Μητροπολίτης Νικηφόρος;Μητρ. Ησαΐας: Καταλυτικά θα έλεγα. Κατ’ αρχάς διάλεξα να πάω σ’ ένα ιεραποστολικό μοναστήρι που θα μπορούσα να εκφρασθώ ιεραποστολικά. Για το ότι μπήκα στην Εκκλησία, ήθελα πάντοτε να υπηρετήσω την ιεραποστολή, να στηρίξω τον συνάνθρωπό μου με όλα τα μέσα, γνώσεις που διέθετα και διάλεξα να πάω στην ιερά μονή Κύκκου που δεν ήταν ένα εσώκλειστο μοναστήρι αλλά είχε μία τεράστια, πολιτιστική, κοινωνική και εθνική δραστηριότητα κι εκεί μυήθηκα σε όλα αυτά τα οποία σας ανέφερα.
«Ε.Κ.»: Καθότι η σύνθεση του τριπροσώπου εξαρτάται από την ψήφο του λαού τι εισπράττετε αυτές τις μέρες;
Μητρ. Ησαΐας: Εναν ενθουσιασμό για να φέρουμε τη μεγάλη αλλαγή στα της Εκκλησίας. Η Εκκλησία καθώς ξέρετε έχει ένα διαχρονικό μήνυμα του Ιησού Χριστού το οποίο δεν αλλάζει ποτέ, είναι πάντοτε σύγχρονο. Είναι ανανεωτικός ρόλος του ευαγγελίου και ο λόγος του Χριστού είναι πάντοτε σύγχρονος στις καρδιές όλων. Όμως δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχαμε αποσυντονιστεί από το Κυπριακό γίγνεσθαι. Η Εκκλησία ως θεσμός έχει απομακρυνθεί από τον κόσμο. Θα σας εκπλήξει αλλά σήμερα μόνο το επτά τοις εκατό εκκλησιάζεται κι αυτό όχι τόσο τακτικά, το ενενήντα τρία τοις εκατό πού είναι; Πού πήγαμε λάθος; Γιατί απουσιάζει η Εκκλησία από τη ζωή του κόσμου; Γιατί δεν έχουμε προγράμματα επαφής; Τι είναι αυτό που απομακρύνει τους νέους; Μεγαλώνουν άνθρωποι απάτριδες, χωρίς να αγαπούν πατρίδα και συνάνθρωπο. Θεωρώ ότι το μήνυμα του Χριστού της αγάπης να το μεταφέρουμε με σύγχρονους τρόπους στον κόσμο.
«Ε.Κ.»: Θα εξακολουθήσετε στην πορεία του αειμνήστου Χρυσοστόμου; Πιο συγκεκριμένα, ο μακαριστός Χρυσόστομος είχε αναγνωρίσει ευχαριστιακώς και κανονικώς στα δίπτυχα την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, εσείς πού στέκεστε σ’ αυτό το θέμα;
Μητρ. Ησαΐας: Νομίζω ότι το έχομε αποδείξει με το συλλείτουργο με τον Παναγιώτατο και με εκπροσώπους του Επιφανίου, αυτό έχει σφραγιστεί πλέον με πράξη.
Ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαϊας υποψήφιος για την Αρχιεπισκοπία της Εκκλησίας της Κύπρου εξήγησε στον “Ε.Κ.” για την αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΑΜΑΣΣΟΥ)«Ε.Κ.»: Σημαίνει ότι δεν θα επαναφέρετε το θέμα στη Σύνοδο;Μητρ. Ησαΐας: Με κανένα τρόπο, δεν υπάρχει λόγος. Επιτρέψτε μου να σας δώσω μία εξήγηση. Οταν προέκυψε αυτό το ζήτημα, με πρόταση που μακαριστού Χρυσοστόμου η Σύνοδος κράτησε μία ουδετερότητα με την εξής δικαιολογία, ότι θέλουμε να κάνουμε το αυτοκέφαλο να λειτουργήσει και για να λειτουργήσει πρέπει να ενωθούν οι Ουκρανοί. Δώστε μας την ευκαιρία να διαμεσολαβήσουμε για να μπορέσουμε να φέρουμε μια ενότητα και πρέπει να δούμε το θέμα των χειροτονιών αυτών των ανθρώπων που έχουν αναγνωριστεί, θέλουμε απαντήσεις. Ο Μακαριότατος χωρίς να ενημερώσει τη Σύνοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα ήλθε και επέβαλε τη δική του απόφαση καταργώντας την απόφαση της Συνόδου ότι εντάξει το ξεχνούμε προχωρούμε με τη μία πλευρά. Χωρίς λοιπόν να υπάρξει καμία εξήγηση κατάργησε τη συνοδικότητα και εκεί αντιδράσαμε. Εκεί ήταν η μεγάλη παρεξήγηση. Δεν αντιδράσαμε για την ουσία του θέματος, αλλά περισσότερο για τον τρόπο που έγινε, οπότε μετά από αυτό συγκρουστήκαμε για το θέμα της συνοδικότητας και είπαμε εμείς θα κρατήσουμε πολλή αγάπη και σεβασμό στο Πατριαρχείο και κατανόηση και προς τους Ρώσους δεν παίρνουμε πλευρά, θα ξαναμιλήσουμε με τους Ουκρανούς να δούμε αν μπορούν να ενωθούν. Και ξαφνικά πόλεμος, κι ο πόλεμος αυτός κατέστρεψε την οποιαδήποτε ενότητα. Ταυτόχρονα, το Πατριαρχείο μας παρουσιάζει και μία μελέτη του Αρχιγραμματέα Γρηγορίου Φραγκάκη η οποία μας δίνει απαντήσεις για τις χειροτονίες και με τον πόλεμο ούτε οι ίδιοι Ουκρανοί δεν ήθελαν πια τη σχέση με τη Μητέρα Εκκλησία της Ρωσίας όπως την αποκαλούσαν αυτοί. Μετά από αυτό ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει καμία ουδετερότητα. Επιστρέψαμε στο Πατριαρχείο, καταθέσαμε πλέον την προσωπική μας άποψη επί του θέματος, συνταχθήκαμε πλήρως, συντονισθήκαμε το καλοκαίρι με τον Πατριάρχη, μας κάλεσε και ο Παναγιώτατος με πολλή καλοσύνη, τώρα πριν λίγες μέρες, στη Θρονική Γιορτή συλλειτουργήσαμε και σφραγίσαμε αυτή την πορεία όπου πήγαν όλα καλά.
«Ε.Κ.»: Συμφιλιωθήκατε με τον Χρυσόστομο;
Μητρ. Ησαΐας: Ενα οκτάμηνο πριν εκδημήσει πήγα και τον βρήκα προσωπικά, τα μιλήσαμε, αλληλοεξομολογηθήκαμε, συμφιλιωθήκαμε, αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα του Εθνους και της Εκκλησίας. Μου έδωσε την ευχή του να πάω στο Φανάρι, αλληλοασπασθήκαμε και είχαμε μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία.
«Ε.Κ.»: Πανιερώτατε, 48 χρόνια έχουν περάσει και δυστυχώς το πρόβλημα της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και τα αδιέξοδα συνεχίζονται. Γιατί;
Μητρ. Ησαΐας: Εχετε απόλυτο δίκιο και αυτές τις μέρες αυτό τονίζω, ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει εθνικό λόγο.
«Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για την Ομογένεια;
Μητρ. Ησαΐας: Είσαστε η τελευταία μας ελπίδα. Εκεί είσθε μία κιβωτός θρησκευτική, πολιτισμική, ανθρωπιστική. Υπάρχουν ακόμα Ελληνες στο εξωτερικό που κρατούν αξίες, κρατούν τους θεμελίους της πίστης και τις αξίες ψηλά. Από εσάς αναμοδοτούμαστε.
Ο σλαβικής τεχνοτροπίας ναός που έχει ανοικοδομηθεί στην Μητρόπολη Ταμασσού στον οποίον εκκλησιάζονται οι σλαβικής καταγωγής Ορθόδοξοι πιστοί.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΑΜΑΣΣΟΥ)«Ε.Κ.»: Το Πατριαρχείο της Μόσχας, ο Πούτιν, όλος αυτός ο ρωσικός οργανισμός παίζουν ρόλο στις επικείμενες εκλογές της Κύπρου;Μητρ. Ησαΐας: Καθόλου, απολύτως τίποτε. Καμία παρέμβαση ούτε από την Αμερική.
«Ε.Κ.»: Εχετε πάρει ως Μητρόπολη χρήματα από τη Ρωσία;
Μητρ. Ησαΐας: Πού ’ν ’τα; Οχι, δεν πήραμε ποτέ. Αυτό είναι ένα αφήγημα το οποίο χρησιμοποιούν διότι χτίσαμε έναν σλαβικής τεχνοτροπίας ναό, τον οποίον έχτισαν οι άνθρωποι για να θρησκεύονται και συντηρούμε εμείς με πολλά έξοδα, κι αυτό μας έχει στοιχίσει.