ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος ήταν ο πρώτος ιεράρχης στην Ελλάδα ο οποίος από το κήρυγμά του είχε πει ότι θα ανοίξουμε τους ναούς κι ας έλθουν να μας συλλάβουν, όταν η κυβέρνηση είχε κλειστούς τους ναούς και απειλούσε με συλλήψεις και πρόστιμα.
Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος (κατά κόσμο Δημήτριος Λαμπρινάκος) εκ των λογίων και παρρησιαστικών ιεραρχών, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου 1967. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ομιλεί την αγγλική γλώσσα και γνωρίζει την Αραβική.
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» και απαντώντας στην ερώτηση «αλήθεια δεν φοβηθήκατε μη τυχόν και σας συλλάβουν;», ο Μητροπολίτης Θεόκλητος απάντησε: «Όχι, δεν φοβήθηκα γιατί κατεχόμουν από αγανάκτηση. Γιατί κατάλαβα ότι εμπαίζονται τα Θεία. Μου ήταν αδιανόητο να ακυρώνονται όλοι οι αγώνες μας να κρατήσουμε τον κόσμο εκτός Εκκλησίας για το κοινό καλό, υπομένοντας σιωπηρά όλες τις επικρίσεις των πιστών μας και την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι θεσπιστές των μέτρων να μη σέβονται τη συντριβή της Εκκλησίας, που καλώς έπραξε».
Είπε ακόμα, πως «θεώρησα ότι κοροϊδεύουν και στην ουσία πολεμούν. Με πόνο ψυχής όχι μόνον δεν περιφέραμε τον Επιτάφιο, που μπορούσε να πραγματοποιηθεί έστω και δι? ενός ιερέως με αυστηρότατα μέτρα προστασίας υπό την ευθύνη μας, αλλά δεν επέτρεψαν καν να προσκυνήσει ο κόσμος. Το δεχθήκαμε. Δεχθήκαμε επίσης την σιγή των μεγαφώνων και των καμπανών, που ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τον λόγο. Και μετά από όλα αυτά βλέπουμε μια κινούμενη συναυλία να επικροτείται από τον Πρωθυπουργό της χώρας μας, συμμετέχοντας ο ίδιος και πολλοί άλλοι χωρίς μέτρα προστασίας ‘ομοθυμαδόν’ και συγχρωτισμένοι. Και ο λόγος ήταν για να τονώσουν το αίσθημα του κουρασμένου από την καραντίνα κόσμου. Ε, όχι, δεν το δέχομαι. Δεν άκουσαν και δεν σεβάστηκαν τον πόνο του κόσμου να προσκυνήσουν τον Χριστό, να νοιώσουν την παρηγοριά από το Σώμα του Χριστού του Επιταφίου να ζήσουν έστω και για ένα λεπτό στην εκκλησία την όλη ατμόσφαιρα του Πάσχα, να πάρουν δύναμη και ενίσχυση για να συνεχίσουν να αγωνίζονται σε αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη πορεία».
Είπε ακόμα, πως «απαγορεύθηκαν ‘διά ροπάλου’ οι λιτανείες. Ποινικοποιήθηκε η ίδια η Παναγία μας κατά τη Λιτανεία της στο Αίγιο. Συνελήφθησαν ιερείς. Τα περιπολικά της Αστυνομίας περιφέρονταν και στάθμευαν έξω από τους Ναούς, προκειμένου να ελέγξουν το ‘έγκλημα και την παρανομία’. Κατόπιν όλων αυτών, θέλεις δε θέλεις αρχίζεις να σκέφτεσαι διαφορετικά. Η σκέψη σου οδηγείται σε σκοτεινές ατραπούς, διερωτάσαι και τελικά συμπεραίνεις ότι διώκεται η πίστη μας και ολόκληρος ο θεσμός της Εκκλησίας. Είναι δε αξιοσημείωτο και ανησυχητικό, ότι από την πρώτη στιγμή της εμφανίσεως του ιού κάποιοι έδραξαν την ευκαιρία και ξεκίνησαν ταυτόχρονα μια ενορχηστρωμένη πολεμική κατά της Θείας Κοινωνίας. Γι’ αυτό πρέπει όσο είναι καιρός, να πολεμήσουμε με τα δικά μας πνευματικά όπλα την εξάπλωση της νέας αυτής αιρέσεως».
Στην ερώτηση ποια ήταν η αντίδραση του λαού, είπε: «Η αντίδραση όλων ήταν θετικότατη όχι μόνον από τον απλό κόσμο αλλά και από πάσα τοπική Αρχή. Αλλωστε το απέδειξαν με τη συγκινητική στήριξη και συμπαράστασή τους και τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ από καρδιάς».
Στην ερώτηση «Γιατί νομίζετε δεν έγινε σεβαστό το αίτημα-προτροπή που υποβλήθηκε από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο δια της Επιστολής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να λειτουργήσουν οι ναοί κανονικά με τέλεση Ακολουθιών και Λειτουργιών από την πρώτη μέρα αλλά έπρεπε να περιμένετε μέχρι τις 17 Μαΐου;» απάντησε πως «αποτελεί συνέχεια της επιβολής της απαγορεύσεως της θείας Λειτουργίας καθ? όλη τη διάρκεια της καραντίνας, όχι γιατί δεν θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε ακριβέστατα τα μέτρα προστασίας στους Ναούς μας αλλά, ας μη κρυβόμαστε, είναι το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, που αποτελεί το ‘φλέγον’ θέμα για την κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι είναι πηγή μεταδόσεως του ιού. Γι? αυτό και προσπαθούσε να ανοίξουν οι εκκλησιές μας όσο το δυνατόν αργότερα, προς το τέλος της πανδημίας, όπου θα έχει περάσει ο κίνδυνος για να μη συμμετέχουν οι πιστοί στο μυστήριο αυτό, γι? αυτό και δεν έγινε σεβαστό το αίτημα του Αρχιεπισκόπου».
Οταν τον ρωτήσαμε όλον αυτόν τον καιρό τι του έλεγαν οι νέοι; Τι ερωτήματα του υπέβαλλαν, ο Μητροπολίτης Θεόκλητος είπε πως «όλο αυτόν τον καιρό γίναμε δέκτες ερωτημάτων από ανθρώπους, ιδίως νέων, σχετικά με την πανδημία και το κλείσιμο των εκκλησιών, το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά και τον ρόλο της Εκκλησίας σ? ένα κόσμο αλλιώτικο. Με μεγάλη μας έκπληξη όλοι εξέφρασαν συμπαράσταση και την επιθυμία η Εκκλησία να βρίσκεται πάντα στη πρώτη γραμμή, διότι θεωρούν πως είναι η μόνη ειλικρινής χωρίς να εμπαίζει την ανθρώπινη ύπαρξη, που αγωνίζεται για τον άνθρωπο όχι μόνο στο πνευματικό κομμάτι του αλλά και σε κάθε τι που τον απασχολεί».
Στην ερώτηση «ποια συμπεράσματα βγάλατε αυτόν τον καιρό του αποκλεισμού κατ’ οίκον και των κλειστών ναών;», είπε: «Τα συμπεράσματα πολλά. Ένα από αυτά είναι ότι οι χριστιανοί μας είναι ποιμενόμενοι με εμπιστοσύνη στους ποιμένες τους. Εχουν ακμαιότατο το αίσθημα της πίστεως και της αγάπης προς την Εκκλησία και τους ιερείς της, ως κομμάτι της υπάρξεώς τους. Δεν πρόκειται ποτέ και κανείς και με κανένα τρόπο να επιτρέψουν να τους αφαιρεθούν αυτά από τη ζωή τους».
Εν κατακλείδι, είπε «εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες του έγκριτου και πασίγνωστου ‘Εθνικού Κήρυκος’ ο Ιησούς Χριστός να χαρίζει σε όλους υγεία, που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό στη ζωή μας και να ενδυναμώνει τους ομογενείς μας».