You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος, για «ελλειμματικό» προϋπολογισμό, Αγιο Νικόλαο και αυτοκεφαλία Αμερικής

Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος, για «ελλειμματικό» προϋπολογισμό, Αγιο Νικόλαο και αυτοκεφαλία Αμερικής

  • Reading time:1 mins read

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησε για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Βοστώνη, τον προϋπολογισμό ο οποίος ψηφίστηκε και πάλι «ελλειμματικός», τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, τον Ναό του Αγίου Νικολάου και την ανησυχία του για το αυξανόμενο κόστος.

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για την Θεολογική Σχολή, ενώ μίλησε για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και το θέμα της αυτοκεφαλίας.

Είναι ο δεύτερος Μητροπολίτης που παραχώρησε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα». Ο πρώτος ήταν ο Ατλάντας κ. Αλέξιος.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικολάου έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυξ»: Σεβασμιότατε ποιες είναι οι σκέψεις σας για την πρόσφατη Κληρικολαϊκή Συνέλευση;

Μητρ. Νικόλαος: Χάρηκα διότι ανοίξαμε τα θέματα της οικονομικής δυσκολίας, καθώς και άλλα θέματα που οι κληρικοί και οι λαϊκοί είχαν να συζητήσουν. Κάτι καλό βγήκε από αυτό επειδή μπήκαμε στο δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας.

«Ε.Κ.»: Εάν άνθρωποι του εκκλησιάσματός σας από τη Μητρόπολη Ντιτρόιτ σας ρωτήσουν ποιες συγκεκριμένες αποφάσεις λάβατε, τι θα απαντήσετε;

Μητρ. Νικόλαος: Για μένα η μεγαλύτερη απόφαση ήταν πως πρέπει να έχομε διαφάνεια. Επίσης, τι θα γινόταν με τον προϋπολογισμό επειδή οι άνθρωποι της εκτελεστικής επιτροπής δημιούργησαν έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και στο τέλος τελειώσαμε με έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.

«Ε.Κ.»: Πώς και γιατί έφτασε η Αρχιεπισκοπή σ’ αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση;

Μητρ. Νικόλαος: Μερικοί άνθρωποι λένε πως φταίει ο Αρχιεπίσκοπος, η Επαρχιακή Σύνοδος, ή το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, αλλά κάναμε τις αποφάσεις βάσει των πληροφοριών που μας δινόταν.

«Ε.Κ.»: Από ποιον ή ποιους;

Μητρ. Νικόλαος: Από την Αρχιεπισκοπή, από τους ανθρώπους της διοίκησης αναφορικά ποίοι ήταν οι προϋπολογισμοί και τα οικονομικά.

«Ε.Κ.»: Είσθε μέλος της Επαρχιακής Συνόδου, εσείς πού ήσαστε; Γιατί δεν ρωτούσατε;

Μητρ. Νικόλαος: Δεν συζητούσαμε τα οικονομικά στη Σύνοδο. Τα συζητούσαμε χωριστά από τη Σύνοδο. Μερικές επιτροπές και ο κ. Δημητρίου ερχόταν καθώς και άλλοι άνθρωποι και συζητούσαμε τα οικονομικά. Η Σύνοδος αναφερόταν στα οικονομικά μαζί με ολόκληρο το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο. Η Σύνοδος από μόνη της δεν κάνει καμία οικονομική απόφαση.

«Ε.Κ.»: Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και ο Τζέρι Δημητρίου δεν σας έλεγαν ότι υπήρχαν οικονομικά προβλήματα;

Μητρ. Νικόλαος: Πραγματικά δεν τα είδαμε σ’ αυτό το επίπεδο, αλλά ούτε και το Αρχιεπισκοπικό συμβούλιο τα είδε.

«Ε.Κ.»: Ποιος ή ποιοι τα γνώριζαν;

Μητρ. Νικόλαος: Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Το είδαμε όταν οι αριθμοί δεν συμφωνούσαν, μερικά ποσά είχαν παρθεί, αλλά δεν είδαμε πως χρηματικά ποσά πάρθηκαν από έναν λογαριασμό για να καλύψουν κάποιον άλλον.

«Ε.Κ.»: Δεν σας το είπε κανείς;

Μητρ. Νικόλαος: Οχι. Ο κ. Ψαρός το είπε στη συνέντευξή του σε σας πως οι αριθμοί που δινόταν δεν ήταν πραγματικοί, δεν ήταν σωστοί.

«Ε.Κ.»: Γιατί είχε δοθεί στον Τζέρι Δημητρίου τόση δύναμη και τόση ευθύνη;

Μητρ. Νικόλαος: Ηταν μέρος του συστήματος. Θα έλεγα και το άλλο θέμα το οποίο έχει σημασία εδώ: Οταν ο κ. Τζαχάρης και ο κ. Μπούρας βοηθούσαν να καλυφθούν τα επιπλέον έξοδα δεν το γνωρίζαμε πάντοτε.

«Ε.Κ.»: Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος όμως το γνώριζε διότι πολλές φορές είχε ζητήσει χρήματα από τον Τζαχάρη και τον Μπούρα. Δεν σας είπε τίποτε στη Σύνοδο;

Μητρ. Νικόλαος: Δεν μπορώ να απαντήσω σ’ αυτό.

«Ε.Κ.»: Είσθε μέλος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Μητρ. Νικόλαος: Ναι, αλλά δεν εκδίδουμε επιταγές (τσεκς) στη Σύνοδο.

«Ε.Κ.»: Δεν νομίζετε ότι οφείλατε να γνωρίζετε τι συμβαίνει στην Εκκλησία;

Μητρ. Νικόλαος: Το ακούγαμε γενικά όταν έγινε γνωστό. Οταν όμως άρχισαν τα δημοσιεύματα (the news) τότε το έβλεπαν όλοι.

«Ε.Κ.»: Πώς αισθάνεστε για τον Ναό του Αγίου Νικολάου;

Μητρ. Νικόλαος: Νομίζω πως όλοι είναι προβληματισμένοι και περιμένουν να κτιστεί, αλλά υπάρχει επίσης και προβληματισμός για το κόστος διότι δεν είναι ξεκάθαρο πως και γιατί το κόστος συνεχίζει να αυξάνεται. Τώρα έχει φθάσει στα $80,0 εκατομμύρια δολάρια.

«Ε.Κ.»: Σεβασμιότατε, δεν γνωρίζατε για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, δεν γνωρίζατε για τον διαμειβόμενα στον Αγιο Νικόλαο. Δεν νομίζετε πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα εδώ;

Μητρ. Νικόλαος: Ναι, ναι υπάρχει μία δυσκολία και μέρος αυτής είναι η αναδιοργάνωση. Ολοι μας κληρονομήσαμε ένα σύστημα.

«Ε.Κ.»: Ποιος ή ποιοι το δημιούργησαν αυτό το σύστημα;

Μητρ. Νικόλαος: Εσείς πείτε μου. Ηταν εκεί πριν από εμάς, προτού έλθω εγώ. Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό.

«Ε.Κ.»: Θα συμβουλεύατε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να υπακούσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να υποβάλλει την παραίτηση του όπως του έχει ζητηθεί;

Μητρ. Νικόλαος: Δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό. Μέσα στο μυαλό και την καρδιά μου η υπηρεσία μας στην Εκκλησία είναι μία κλήση από τον Θεό και οφείλουμε να ακούσουμε αυτή τη κλήση και οφείλουμε να ακούσουμε αυτή την οδηγία (guidance) επίσης. Ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει τι είναι μέσα στην καρδιά του και πώς προχωρεί. Δεν μπορώ να σας πω τίποτε περισσότερο από αυτό.

«Ε.Κ.: Τι γίνεται με τη Θεολογική Σχολή;

Μητρ. Νικόλαος: Αυτή είναι άλλη μία δυσκολία. Καθώς είδατε μερικοί άνθρωποι που συμμετέχουν στις επιτροπές εξέφρασαν προβληματισμό και μερικοί προέρχονται από την Μητρόπολη Ντιτρόιτ. Ολοι μας ανησυχούμε.

«Ε.Κ.»: Πώς αισθάνεστε για τα περί αυτοκεφαλίας;

Μητρ. Νικόλαος: Κανείς δεν ομιλεί συγκεκριμένα γι’ αυτό το θέμα στη Μητρόπολη Ντιτρόιτ. Εγώ ούτε που το αναφέρω αυτό το θέμα επειδή το ποίμνιο μου γενικά δεν ομιλεί.

«Ε.Κ.»: Ωστόσο, εσείς σαν ιεράρχης πώς αισθάνεστε;

Μητρ. Νικόλαος: Αυτή είναι μία απόφαση ολόκληρης της Εκκλησίας. Είμαστε κάτω από τον Οικουμενικό Θρόνο και μπορεί να έλθει η ώρα που ο Οικουμενικός Θρόνος εν τη σοφία του να μας πει παιδιά γεια σας (children bye-bye).

Πραγματικά δεν αναφέρομαι σ’ αυτό. Οι άνθρωποι δεν μιλούν γι’ αυτό, αλλά προβληματίζονται και ο προβληματισμός πράγματι είναι πως η Μητέρα Εκκλησία να μπορεί να αντιλαμβάνεται και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες κι αυτό δεν είναι πάντοτε το ίδιο με αυτό που βλέπουν. Οι δικές μας πραγματικότητες είναι λίγο διαφορετικές.