Του Θεοδώρου Καλμούκου/ Εθνικός Κήρυξ, Νέας Υόρκης
Το φαινόμενο της πληρότητας των ιερών ναών παρατηρήθηκε φέτος τα Χριστούγεννα σε κοινότητες της Καλιφόρνιας, σε αντίθεση με άλλα μέρη της Αμερικής που το εκκλησίασμα ήταν απελπιστικά ισχνό.
«Γέμισαν οι εκκλησίες από ανθρώπους τους οποίους δεν τους είχαμε δει για πολλά χρόνια και οι οποίοι επιστρέφουν πίσω στις εκκλησίες τους και στα έθιμά τους» ανέφερε ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, κατά τη συνέντευξη που έδωσε στον «Εθνικό Κήρυκα».
Συμπλήρωσε πως «βλέπουμε επίσης νέους ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάνει οικογένειες και επιστρέφουν στην εκκλησία κι αυτό παρέχει πολλές ελπίδες για το μέλλον μας κι εύχομαι να συνεχιστεί αυτό».
Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε ακόμα πως «προχτές τελείωσα από μία συνάντηση Νεολαίας στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητροπόλεως όπου είχα πενήντα πέντε παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Ηταν μία εξαιρετικά καλή συνάντηση και τα ερωτήματα, οι προβληματισμοί και τα ενδιαφέροντα που είχαν είναι αυτά που πρέπει να κοιτάξει η Εκκλησία από εδώ και πέρα».
Συνέχισε, λέγοντας: «Κι αυτό είναι το πώς θα δημιουργήσουμε όλοι μας ένα επίπεδο μορφώσεως Ελληνοχριστιανικής χροιάς για να καταλάβουν τα παιδιά μας από πού προέρχονται». Τόνισε πως «το ζήτημα ταυτότητας των νέων και νεανίδων μας είναι σήμερα το πρώτο μέλημα της Μητροπόλεώς μας» και ότι «υπάρχει στροφή στην ελληνικότητα».
Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος ομιλεί σε παιδιά χορευτικών συγκροτημάτων στη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ ελληνικών χορών στην Καλιφόρνια. Φωτογραφία Μητρόπολη Αγίου ΦραγκίσκουΕίπε επίσης πως «ένα από τα πρώτα μελήματά μου τον καινούργιο χρόνο θα είναι η προσπάθεια να διδάξω και τονώσω την ελληνικότητα και έμφαση στην Ελληνική Παιδεία διότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος εδώ. Υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν και μαθαίνουν Κινέζικα και τα ρωτώ γιατί μαθαίνετε Κινέζικα τη στιγμή που έχετε μία γλώσσα, την Ελληνική η οποία είναι η μητέρα όλων των γλωσσών».
Στην ερώτηση αν είναι δεκτικοί οι νέοι στην ελληνικότητα, απάντησε: «Εάν οι γονείς, ο επίσκοπος, ο παπάς δείξουν ενδιαφέρον και είναι σοβαροί σ’ αυτό το θέμα».
Αναφορικά αν οι ιερείς είναι καταρτισμένοι σε τέτοιο σημείο ελληνικότητας που να εκτιμούν οι ίδιοι την κληρονομιά τους για να μπορούν να την μεταδώσουν, είπε ότι «δεν μπορώ να πω ότι είναι κι αυτός ένας Γολγοθάς και γι’ αυτούς και για μένα. Υπάρχει ένα 45% που γνωρίζουν καλά τη σημασία και τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και παιδείας, υπάρχει ένα 30% οι οποίοι δεν έχουν σχέση μ’ αυτό το θέμα είτε εσκεμμένως, είτε λόγω προσωπικής τους αμάθειας, και υπάρχει ένα 15 τοις εκατό οι οποίοι έχουν πάει στο άλλο άκρο που λένε πως αν δεν γυρίσουμε στην ελληνικότητα θα χάσει η Εκκλησία τα πάντα.
»Εγώ νομίζω ότι υπάρχει ένας μέσος όρος εδώ και πρέπει να υπάρχει διότι λέμε ‘παν μέτρον άριστον’. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός και μία ενεργητικότητα από την Εκκλησία πιο πολύ από ό,τι την έχουμε σήμερα. Το λέγω σε όλους τους τόνους πως δεν θα χειροτονήσω κανέναν εάν δεν ξέρει να διαβάσει, να απαγγείλει το Ευαγγέλιο, τον Απόστολο και τα μυστήρια της Εκκλησίας και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά».
Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος παίζει ποδοσφαιράκι με παιδιά της Μητροπόλεως του στο Κατασκηνωτικό Κέντρο. Φωτογραφία Μητρόπολη Αγίου ΦραγκίσκουΣημείωσε ακόμη πως «εάν ο ιερεύς δεν πει από τον άμβωνα ή από το βήμα ότι είμαστε Ελληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ιδού τι θα πει να είμαστε Ελληνες, εκεί έγκειται το θέμα της σπουδαιότητας της Θεολογικής Σχολής» και τόνισε πως «το όλο θέμα της Ελληνικότητας είναι η Εκκλησία».
Στην ερώτηση αν αποφοιτούν από τη Σχολή άνθρωποι δίγλωσσοι, είπε: «Το ερώτημα είναι ποια είναι η γραμμή της Σχολής όσον αφορά τη διγλωσσία των ιερέων και το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί από την Αρχιεπισκοπή, λυπάμαι αλλά έτσι είναι». Οταν τον ρωτήσαμε αν ενδιαφέρεται η Αρχιεπισκοπή και η Επαρχιακή Σύνοδος γι’ αυτά τα θέματα, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος απάντησε «αν πούμε ότι δεν ενδιαφέρονται τότε να κλείσουμε το μαγαζί να τελειώνει το πράγμα. Ενδιαφερόμαστε, αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε, διότι είναι άλλο να ενδιαφέρεσαι, κι άλλο πώς ενεργοποιείσαι εν τη πράξει».
Στην ερώτηση πού πηγαίνουμε ως Εκκλησία και Ομογένεια, είπε: «Η ευχή μου είναι να επικρατήσει η ομόνοια, ειρήνη και να υπάρξει διορατικότητα από την Αρχιεπισκοπή. Να υπάρξει γραμμή και σχέδιο για την Αρχιεπισκοπή, τις Μητροπόλεις και τις κοινότητες για το πού θα πάει η Εκκλησία στον 21ο αιώνα διότι δεν το έχομε κάνει κανονικά, δεν έχομε κάνει ρότα».
Μιλώντας για τη Θεολογική Σχολή, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε, ότι «αυτή τη στιγμή πνίγονται εκεί πέρα από οικονομικής απόψεως, για να μην βάλουμε και τα υπόλοιπα. Κάθε μέρα λαμβάνω στο e-mail μηνύματα του είδους προς Θεού πνιγόμαστε».
Στην ερώτηση γιατί έφτασαν τα πράγματα σ’ αυτό το σημείο, είπε ότι «η ερώτηση αυτή έχει πολλές απαντήσεις και εσείς τα γνωρίζετε πολύ καλά».
Οταν τον ρωτήσαμε «εάν είχατε μία επικοινωνία καρδιάς με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ενώπιος ενωπίω, για το καλό κατ’ αρχήν της Εκκλησίας, της Ομογένειας και δευτερευόντως της υστεροφημίας του τι θα του λέγατε;», είπε ότι «το θέμα του Αρχιεπισκόπου δεν είναι θέμα το οποίο ούτε εγώ, ούτε ο καθένας μας από τους αρχιερείς, μπορεί ατομικά να το προσδιορίσει και αντιμετωπίσει. Ο κάθε Αρχιεπίσκοπος και ο κάθε ιεράρχης είμαστε υπηρέτες της Εκκλησίας και του λαού και είμαστε στις θέσεις αυτές πρόσκαιρα, δεν είμαστε αιωνίως, αυτό να κοιτάξουμε και από εκεί να αρχίσουμε».
Στην ερώτηση αν νομίζει ότι το Πατριαρχείο χάνει το τραίνο της ιστορίας στην Αμερική, απάντησε: «Νομίζω ότι το Πατριαρχείο και ο Παναγιότατος γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία και έχει πλήρη γνώση των πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω του. Αυτή τη στιγμή το Πατριαρχείο βάλλεται από πολλές πλευρές και χρειάζεται βοήθεια. Η Μητέρα Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι το σημείο αναφοράς για κάθε Ελληνα Ορθόδοξο και πέραν τούτου».