Το βράδυ της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος επισκέφθηκε τον κύκλο φοιτητών, νέων επιστημόνων και εργαζομένων της τοπικής Εκκλησίας.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, στον λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας παίρνοντας αφορμή από την φετινή θεματολογία του κύκλου, τον Πρωταγόρα του Πλάτωνος και την Φιλοκαλία της ορθόδοξης παράδοσής μας, αναφέρθηκε στο πνευματικό βάθος της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας και δη στους μονοθεϊζοντες φιλοσόφους, οι οποίοι ομίλησαν περί του Κυρίου, αιώνες πριν Εκείνος έλθει εις τον κόσμο.
Οι φιλόσοφοι αυτοί είχαν τον σπερματικό λεγόμενο λόγο. Αντιδρούσαν και εκείνοι σε όλη αυτήν την πνευματική ακαταστασία και παρακμή που κυριαρχούσε στην εποχή τους, η οποία ομοιάζει κατά πολύ με την σύγχρονη εποχή μας. Το ύψος αυτό της πνευματικής καλλιέργειας των αρχαιών ημών φιλοσόφων, κανένας λαός δεν μπόρεσε να τον φθάσει. Τουναντίον η δύση επιχείρησε να το αντιγράψει και αυτό το έκανε με λάθος τρόπο, οδηγούμενη στην συνέχεια σε λάθος συμπεράσματα. Ίδιον των αρχαίων Ελλήνων ήταν η συμμετοχή στα κοινά και το κοινωνείν. Αντίθετα η Εσπερία, πρόβαλε και συνεχίζει να προβάλει τον ατομοκεντρισμό, την καταξίωση του ατόμου ως θωράκιση του εγώ.
Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι η Αγία μας Εκκλησία τιμά τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Τρανή απόδειξη αποτελεί ο συγκερασμός του αρχαιοελληνικού σκέπτεσθαι με την Ορθόδοξη πίστη. Το στοιχείο εκείνο που διαφοροποίησε την αρχαία Ελλάδα από την υπόλοιπη οικουμένη, η μετοχή δηλαδή, κυριαρχεί και στην Εκκλησία, στο μυστικό Σώμα του ζώντος Χριστού. Όλοι οι πιστοί συγκροτούν την Εκκλησία με κεφαλή τον Κύριο. Η Ορθοδοξία μας δεν προσεγγίζει τον Χριστό νοησιαρχικά, ούτε συναισθηματικά, αλλά καρδιακά. Η καρδιά του πιστού με την προσευχή και την συμμετοχή στα Μυστήρια είναι καιόμενη, όπως ακριβώς των Αποστόλων Λουκά και Κλεόπα, κατά την πορεία προς Εμμαούς με τον Αναστάντα Κύριο.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος αφού εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για το ενδιαφέρον των ανθρώπων, στον κύκλο των φοιτητών και νέων επιστημόνων, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον υπεύθυνο του κύκλου Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Γενικό Αρχ. Επίτροπο της Ι.Μ. Κερκύρας, για τον ζήλο και το έργο του. Η ιερουργία δεν σταματά στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ιερουργία είναι και η διακονία του λόγου, ώστε οι άνθρωποι να αποκτήσουν ταυτότητα, να γνωρίζουν ποιοί είναι και τι ζητά από εκείνους ο Χριστός.
Εν συνεχεία ο π. Θεμιστοκλής ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και ανέλυσε τον μύθο του Πρωταγόρα για την πολιτική αρετή, στο ομώνυμο έργο του Πλάτωνος, υπογραμμίζοντας τις δύο λέξεις κλειδιά, την αιδώ και την δίκη, τα οποία αμφότερα απουσιάζουν τόσο στον χώρο της Ελληνικής Παιδείας, όσο και στον εν γένει κοινωνικό μας βίο, κάνοντάς μας καθημερινά μάρτυρες τραγικών συνεπειών.