ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μάρκος Αρέι (Mark Arey), εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Ελληνική Πρωτοβουλία, γνωστού ως Hellenic Initiative, με ανάρτησή του στο Facebook προτρέπει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο να παραιτηθεί, υπογραμμίζοντας πως «η συνεχιζόμενη παρουσία του στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Αμερικής είναι μέρος του προβλήματος».
Ο Μάρκος Αρέι υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Διετέλεσε επί 34 έτη ιερεύς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εκ των οποίων τα επτά υπηρέτησε από διάφορες θέσεις στην Αρχιεπισκοπή πλησίον του Αρχιεπισκόπου, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του διευθυντή Διαχριστιανικών και Διορθόδοξων Σχέσεων.
Επίσης, διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου για τον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, κι είχε προβεί κατά καιρούς σε δηλώσεις στα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης και της εφημερίδας «New York Times».
Ο κ. Αρέι πριν από μερικά χρόνια αποχώρησε από την Αρχιεπισκοπή και αποσχηματίσθηκε προκειμένου να νυμφευθεί εκ νέου, καθότι είχε διαζευχθεί με την πρώτη του σύζυγο. Τυγχάνει προσήλυτος στην Ορθοδοξία, πλην όμως γνωρίζει καλώς την Ορθόδοξη Θεολογία και Παράδοση, ήταν εκ των αριστούχων φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης και γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.
Στο κείμενό του που ανάρτησε στο Facebook, δηλώνει ότι «δεν είναι στις προθέσεις μου να γίνω ανάγωγος προς τον Σεβασμιότατο, ούτε αγνώμων για τις τόσες ευκαιρίες διακονίας που μου έδωσε. Αυτό που προσπαθώ εδώ είναι να είμαι έντιμος και να λέω την αλήθεια με αγάπη». Ζητά μάλιστα προκαταβολικά συγχώρεση για όσους πιθανόν «αντιδράσουν» στα γραφόμενά του.
Ο «Εθνικός Κήρυκας» επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Αρέι, ο οποίος επιβεβαίωσε την γνησιότητα του κειμένου της ανάρτησής του στο Facebook. Εξέφρασε την παράκληση εάν δημοσιευθεί, να δημοσιευθεί στην ολότητά του.
Το παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρο σε μετάφραση του «Εθνικού Κήρυκα» και στα αγγλικά από την ανάρτηση του κ. Αρέι:
«Αγαπητοί φίλοι στο Facebook,
Εχω σκεφτεί πολύ προτού αναρτήσω αυτές τις σκέψεις και σίγουρα δεν επιθυμώ να σκανδαλίσω κανέναν, αλλά με την αυξανόμενη κρίση στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την χαώδη δημοσιότητα γύρω από το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου, αισθάνθηκα πως όφειλα να μιλήσω. Για όσους αντιδράσουν ζητώ την συγχώρεσή σας προκαταβολικά.
Τα τελευταία εφτά χρόνια της ιερατικής μου ζωής από το 2007 έως το 2014 διατέθηκαν στην υπηρεσία της Αρχιεπισκοπής και του Αρχιεπισκόπου. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ένας καλός άνθρωπος ο οποίος είναι πραγματικά εντυπωσιακός στις ακαδημαϊκές του ικανότητες.
Ωστόσο, με όλα αυτά τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που στροβιλίζονται γύρω από την Αρχιεπισκοπή και το γεγονός ότι ο Σεβασμιότατος είναι ενενήντα ετών, έχω την αίσθηση πως είναι άδικο για τους πιστούς της Αρχιεπισκοπής να περιμένουν να συνεχίσει να υπηρετεί.
Στην πραγματικότητα είναι τόσο παράλογο όσο είναι και άδικο. Ξεκάθαρα δεν έχει και δεν οφείλει να αναμένεται να έχει, την εξειδίκευση, την ενέργεια και την ευχέρεια να αποκαταστήσει την Αρχιεπισκοπή στην πρότερη σταθερότητά της.
Θα υπάρξει αρκετή ευθύνη για να αποδοθεί τριγύρω για τις παρούσες λυπητερές συνθήκες, αλλά αυτό το οποίο πρέπει να επιζητούμε είναι οι λύσεις. Ο Σεβασμιότατος δεν είναι πλέον μέρος της λύσης.
Η συνεχιζόμενη παρουσία του στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Αμερικής είναι μέρος του προβλήματος. Δεν είναι στις προθέσεις μου να γίνει ανάγωγος προς τον Σεβασμιότατο, ούτε αγνώμων για τις τόσες ευκαιρίες διακονίας που μου έδωσε. Αυτό που προσπαθώ να είμαι εδώ, να είμαι έντιμος, να μιλήσω την αλήθεια με αγάπη.
Είναι καιρός ένας καινούργιος καπετάνιος να αναλάβει το πηδάλιο και να συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ευθύνης της Αρχιεπισκοπής. Τα δέκα εννέα χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Δημητρίου αξίζουν ενός καλύτερου τέλους από τα συνεχιζόμενα αποκαλυπτόμενα των Αρχιεπισκοπικών θεμάτων.
Το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου είναι από μόνο του το πιο σπουδαίο έργο στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής.
Επειτα από μακρόχρονη μάχη για να διατηρήσουμε τη νομική και ηθική μας υποχρέωση για να ανοικοδομήσουμε τον ναό, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έχει οδηγήσει το έργο σε εξάντληση και σε προσβλητική κακοδιαχείριση, πράγμα το οποίο στον επιχειρηματικό κόσμο θα σήμαινε την άμεση παραίτηση του προέδρου της εταιρείας (CEO).
Αλλά δεν είμαστε εταιρεία, είμαστε το Σώμα του Χριστού. Και στο μέλος εκείνο που είναι ο ηγέτης μας αυτά τα τελευταία χρόνια αξίζει μία αξιοπρεπής συνταξιοδότηση και ξεκούραση.
Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να φύγει κάποιος από μία τόσο ένδοξη θέση. Ωστόσο, ήμουν εκεί στην τελευταία ομιλία του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση του 1996. Η φωνή του ήταν τρεμάμενη από συγκίνηση και τα μάτια μου γέμισαν δάκρυα όταν είπε πως ‘δεν έχασαν κανέναν από εσάς…’. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μπορεί να έχει υπηρετήσει το μισό από όσο υπηρέτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, αλλά του αξίζει εξίσου τόσο πολύ.
Ας προσευχηθούμε για να πάρει τη σωστή απόφαση συντομότερα παρά αργότερα, και να υποβάλλει την παραίτησή του στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τότε η Εκκλησία θα προχωρήσει μπροστά και η κληρονομιά των δέκα εννέα ετών της υπηρεσίας του δεν θα χαθεί αλλά θα παραμείνει με αξιοπρέπεια και εύνοια».