ΒΟΣΤΩΝΗ. Η μοναδική κοινότητα στη Μητρόπολη Βοστώνης και σ’ ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία φέρει το όνομα του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου βρίσκεται στην πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ και η οποία γιόρτασε τον προστάτη της Αγιο την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με αρτοκλασία, γεύμα και ξεκίνημα του εορτασμού της πεντηκονταετίας, ως ενωμένης κοινότητας.
Επισημαίνεται ότι στην πόλη της Νάσουα είχαν ιδρυθεί στην αρχή του 20ού αιώνα δύο κοινότητες, η μία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η άλλη του Αγίου Νικολάου, καθότι είχε γίνει αυτό που έγινε σε πλείστες όσες κοινότητες ανά την Αμερική με τον διχασμό των λεγόμενων Βασιλικών και Βενιζελικών, ο οποίος είχε δυστυχώς μεταγγιστεί από την Ελλάδα και εδώ στην Ομογένεια. Οι δύο ναοί βρίσκονταν στην ίδια γειτονιά της πόλης, σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον.
Το έτος 1972, όμως, έγινε η συνένωση των δύο κοινοτήτων σε μία. Αγοράστηκε οικόπεδο σε περίοπτη θέση της πόλης, δίπλα ακριβώς από την κεντρική οδική αρτηρία 3 και οικοδομήθηκε ο σημερινός περικαλλής ναός επί Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Ιακώβου.
Ενορίτες της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου και αναγνώστες του “Ε.Κ.” στο γεύμα της εορτής της κοινότητας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Για να μην υπάρχει το αίσθημα ότι η μία εκ των δύο κοινοτήτων «κέρδισε», αποφασίστηκε να εγκαταλειφθούν και τα δύο προηγούμενα ονόματα, δηλαδή του Ευαγγελισμού και του Αγίου Νικολάου και να δοθεί στον νεόδμητο ναό και την ενωμένη κοινότητα το όνομα του Αποστόλου Φιλίππου, με πρώτον ιερέα τον π. Σωτήριο Αλεξόπουλο, ο οποίος ιεράτευσε στην καινούργια κοινότητα του Αγίου Φιλίππου επί 25 χρόνια.
Η πόλη της Νάσουα απέχει περί τα 45 μίλια από την Βοστώνη, έχει ανεπτυγμένη οικονομία λόγω των Μονάδων Υψηλής Τεχνολογίας που διαθέτει. Επίσης, έχει ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα πολυκαταστημάτων στη Νέα Αγγλία το Pheasant Lane Mall.
Η κοινότητα φέτος τίμησε με το βραβείο Ευαρέσκειας τον καθηγητή Daniel και την σύζυγό του Bette Gioffre για τις εθελοντικές υπηρεσίες τους στην κοινότητα. Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας π. Νικόλαος Λίβινγκστον τους ευχαρίστησε ενώπιον του εκκλησιάσματος και τους επέδωσε ως ιερό ενθύμιο μία εικόνα του Αγίου Φιλίππου. Ο κ. Gioffre είναι κάθε Κυριακή μέσα στο Ιερό Βήμα βοηθώντας τον ιερέα στα λειτουργικά του καθήκοντα, ενώ η σύζυγός του η Bette διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύντρια και δασκάλα του Κατηχητικού Σχολείου.
Ακόμα, ευχαρίστησε τον γράφοντα, ο οποίος προσφέρει εθελοντικά τις ψαλτικές υπηρεσίες του τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές.
Το βραβευθέν ζεύγος με το βραβείο Ευαρέσκειας της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου Daniel και Bette Gioffre με τον π. Νικόλαο Λίβινγκστον. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Επίσης, ο π. Νικόλαος ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα ότι μετατίθεται στην κοινότητα του Ευαγγελισμού στην πόλη του Γούμπερν της Μασαχουσέτης έπειτα από δύο χρόνια ιερατείας στην κοινότητα του Αγίου Φιλίππου στη Νάσουα. Σύμφωνα με επιστολή του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου προς τον πρόεδρο και τα μέλη του κοινοτικού Συμβουλίου, ο ίδιος ο π. Λίβινγκστον ζήτησε να μετατεθεί. Θα τελέσει την τελευταία Λειτουργία του την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.
Ακολούθησε γεύμα στην κοινοτική αίθουσα για ολόκληρο το εκκλησίασμα στη διάρκεια του οποίου ο ιατρός Σαμουήλ Κουτσουλάκος, εκ των πλέον επιφανών μελών της κοινότητας με πολύχρονη προσφορά και υπηρεσία σ’ αυτήν, στην ομιλία έκανε μία εκτενή και ενδελεχή αναδρομή στην πορεία των πενήντα ετών από την ενοποίηση και το καινούργιο ξεκίνημα στην σημερινή της τοποθεσία στη διεύθυνση 500 West Hollis Street, Nashua, New Hampshire.
Επίσης, από μέρους της νεότερης γενιάς, μίλησε ο Γεώργιος Ευθυμίου, μέλος του κοινοτικού συμβουλίου. Για τους εορτασμούς της πεντηκονταετίας ενημέρωσαν τους ενορίτες οι επικεφαλής της Επιτροπής Θεοδώρα Μαλλιαρουδάκη και Κωνσταντίνα Μίρη. Στο τέλος του γεύματος έγινε η κοπή της τούρτας για την επέτειο της πεντηκονταετίας.
Από το γεύμα για ολόκληρο το εκκλησίασμα στην κοινοτική αίθουσα του Αγίου Φιλίππου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο τιμηθείς καθηγητής Daniel Gioffre για την βράβευση είπε, πως «ήταν μία έκπληξη» και τόνισε πως «χαιρόμαστε πολύ να υπηρετούμε την κοινότητα με οιονδήποτε τρόπο μπορούμε». Ο κ. Gioffre μεταστράφηκε στην Ορθοδοξία το έτος 2000. Είπε πως «μεταστράφηκα το 2000 ενώ η σύζυγός μου τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2004, όλη μας η οικογένεια είναι Ορθόδοξη».
Στην ερώτηση τι τον προσέλκυσε στην Ορθοδοξία, είπε: «αυτή είναι καλή ερώτηση. Δεν γνώριζα κανέναν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Μελέτησα την ιστορία και διάβαζα την Αγία Γραφή, ήταν μάλλον μία ιστορική έρευνα από οτιδήποτε άλλο».
Πριν από τη μεταστροφή του στην Ορθοδοξία ήταν Ρωμαιοκαθολικός. Είπε πως «γεννήθηκα μέσα σε Ρωμαιοκαθολική οικογένεια αλλά δεν πηγαίναμε στην εκκλησία πολύ συχνά, δεν ήταν ένα σοβαρό μέρος της ζωής μας. Οταν μεγάλωσα λίγο έγινα Προτεστάντης αλλά ήμουν δυσαρεστημένος για πολλούς λόγους. Βρήκαμε το πνευματικό μας σπίτι στην Ορθόδοξη Εκκλησία και από τότε είμαστε μέλη της. Βασικά η γιαγιά μου, η μητέρα της μητέρας μου που καταγόταν από τη Λευκορωσία ήταν Ορθόδοξη».
Οταν τον ρωτήσαμε τι είναι εκείνο το οποίο εκτιμάει περισσότερο στην Ορθοδοξία, είπε πως «είναι ο τρόπος ζωής, η πνευματικότητα της Εκκλησίας, η λειτουργική της ζωή».