You are currently viewing Ο εντυπωσιακός θαλάσσιος χαιρετισμός του «Νήσος Σάμος» στην εορτάζουσα Αγία Παρασκευή Καστέλλου Χίου

Ο εντυπωσιακός θαλάσσιος χαιρετισμός του «Νήσος Σάμος» στην εορτάζουσα Αγία Παρασκευή Καστέλλου Χίου

  • Reading time:7 mins read

Μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες, αναμεμειγμένες με την οπτική εικόνα του Κιόστε της Μικρασίας εκεί απ’ όπου ξεριζώθηκαν οι περισσότεροι Αγιοπαρασκευούσοι της Χίου, ξύπνησαν και φέτος κατά τη διάρκεια του Μέγα Αρχιερατικού Εσπερινού και της περιφοράς της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Παρασκευής του Καστέλλου στη Χίο.

Η πάνδημη λιτανεία της εικόνας που διασώθηκε από τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, δίδαξε τις νεότερες γενιές τη ζωντανή και άσβηστη ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού αλλά και συγκίνησε τους παλαιότερους που θυμήθηκαν την αγωνία τους ως πρόσφυγες να εγκατασταθούν σε μία άγνωστη για εκείνους πατρίδα.

Του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού προεξήρχε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος παρουσία πλήθους ιερέων κι εκατοντάδων πιστών ενώ φέτος το πλοίο «Νήσος Σάμος» της HSW απέδωσε χαιρετισμό εν μέσω κωδωνοκρουσιών.

Μοναδικές στιγμές έζησαν και κατέγραψαν όσοι βρέθηκαν  στον  Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στη μικρασιατική γειτονιά του Καστέλλου της Χίου.

Εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες πιστοί από όλη τη Χιο έγιναν μάρτυρες του παραδοσιακού εθίμου το οποίο έχτισε η ευσέβεια του κόσμου και η αγάπη τους προς την Αγία Παρασκευή και το αναβίωσε, κυριολεκτικά, ο Καστελλούσης καπετάνιος του πλοίου  «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ» Γιώργος Αρβανίτης, που εκτελεί κατά την ώρα που τελείται ο εσπερινός το δρομολόγιο Μυτιλήνη- Χίος.

  Τα διερχόμενα πλοία της γραμμής πιστά στο έθιμο αυτό  αποδίδουν  χαιρετισμό στον προσφυγικό ναό της Αγίας Παρασκευής που οικοδόμησαν εκ θεμελίων  οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήλθαν το 1922 μετά το διωγμό  στη Χίο και το 1936  ανήγειραν πετραδάκι- πετραδάκι τον προσκυνηματικό αυτό ναό,ακριβώς απέναντι από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, το Κιόστε, την πατρίδα δηλαδή από την οποία ξεριζώθηκαν και δεν γύρισαν ποτέ.

Τις εντυπώσεις για φέτος έκλεψε και πάλι  το πλοίο «Νήσος Σάμος» που λίγο πριν  την άφιξή του στο λιμάνι της Χίου, όταν έφθασε αντίκρυ  από  την εκκλησία έπιασε μισό μίλι από τη στεριά ,ακριβώς  στο λιμανάκι του Καστέλλου και  απέδωσε χαιρετισμούς κάνοντας χρήση φωτοβολίδων, καπνογόνων και της κόρνας του πλοίου, δημιουργώντας όπως θα δείτε στο βίντεο ένα μοναδικό θέαμα.

Τιμές  επίσης απέδωσαν επίσης  το πλοίο «San Nicolas» που εκτελεί το δρομολόγιο Χίο- Τσεσμέ, το ναυαγοσωστικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, καθώς και η λάντζα «Ισίδωρος».

Την ώρα εκείνη ολοκληρωνόταν η λιτανεία της εκ Μ. Ασίας  θαυματουργής εικόνας της Αγίας Παρασκευής στα γραφικά δρομάκια του Καστέλλου.

 Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου  Μάρκος μίλησε για το θαύμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού και την προσφορά της Ενώσεως Αγιοπαρασκευουσίων στη διατήρηση των Μικρασιατικών ιδεωδών. 

Εντύπωση αλλά και συγκίνηση  προκάλεσε η αναφορά του Σεβ. Χίου Μάρκου στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών  Χριστόδουλο που το 1999 είχε περάσει από την έπαλξη αυτή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Χίο  και χάρισε μοναδικές στιγμές στους κατοίκους της περιοχής. 

Στο σημείο αυτό καταχειροκροτήθηκε ο Σεβ. Χίου Μάρκος ο οποίος εμφανώς συγκινημένος αποκάλεσε τον Χριστόδουλο Εθνάρχη.

 Στη  συνέχεια απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως, το Μεγαλόσταυρο  του Αγίου Ισιδώρου στον Πρόεδρο της Ενώσεως Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μ. Ασίας κ. Σωτήρη Τζούμα, επιβραβεύοντας τον για την προσφορά της Ενώσεως στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. 

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Χίου εκ μέρους όλων των Μικρασιατών για την μεγάλη  τιμή.

«Κάθε  χρόνο από το 1986 αυτή τη μέρα τιμάμε ανθρώπους που γεννήθηκαν ή  έλκουν την καταγωγή τους από την Μ. Ασία», είπε ο κ. Τζούμας. 
Και συνέχισε:
« Τα 33 αυτά χρόνια τιμήσαμε πολλούς, επώνυμους και ανώνυμους! Φέτος αντιστράφηκαν οι ρόλοι. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος θέλησε να τιμήσει την Ενωση Αγιοπαρασκευουσίων Μ. Ασίας με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου. Το αποδεχόμαστε με σεβασμό και ταπείνωση και τον ευχαριστούμε.
Και σε μία εποχή που ακούγονται πολλές φωνές που μετατρέπονται σε κακόηχο βουητό , εμείς εδώ στην Μικρασιατική έπαλξη  του Καστέλλου θέλουμε να πούμε προς πάσα κατεύθυνση πως η θρησκεία είναι ο βασικότερος συνεκτικός κρίκος που κράτησε το γένος μας ενωμένο από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι τις ημέρες μας, σε ολόκληρη τη Γη»

 Και κατέληξε ως εξής:

«Για να μπορέσει το δέντρο να απλώσει τα κλαδιά του μακριά, να δώσει καρπούς  και να μην συντριβεί ποτέ στις ριπές οποιουδήποτε ανέμου, πρέπει να είναι βαθιές οι ρίζες του. 
Οι ρίζες μας είναι η πίστη μας στον Χριστό, η διατήρηση της εθνικής μας συνειδήσεως, η παράδοσή μας, η γλώσσα μας. Η παρουσία μας εδώ αυτό το μήνυμα μεταφέρει. Και όσο ζούμε αυτό θα κάνουμε! Και μετά θαρθούν να αναλάβουν οι επόμενες γενιές! Είναι ήδη έτοιμες και περιμένουν να αναλάβουν τη σκυτάλη που θα τους παραδώσουμε! Αυτή είναι η ανθρώπινη πορεία και γιαυτό αξίζει να ζούμε και
 να πορευόμαστε έχοντας στην καρδιά μας Χριστό και Ελλάδα!».
 
Στην κατάμεστη  από πλήθους πιστών πλατεία του Καστέλλου, παρέστησαν  μεταξύ των άλλων,  ο Υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου Νοτης Μηταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης και εκλεγμένος Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρματζης, ο μέχρι τώρα Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο Στρατ. Διοικητής Χίου Ταξίαρχος  κ. Παπασταθοπουλος, ο Διευθ. Της ΕΛ.ΑΣ, η Λιμεναρχης, ο διευθυντής του Πυροσβεστικού Σώματος,εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών φορέων της Πόλεως, καθώς και εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.