You are currently viewing Ο δήμαρχος της Σύμης στον «Ε.Κ.» για τις ομορφιές του νησιού και τις ανάγκες  του – «Εθνικός Κήρυκας»
Ο δήμαρχος της Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας στο γραφείο του, το οποίο είναι ανοικτό από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα για όλους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ "Ε.Κ."/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο δήμαρχος της Σύμης στον «Ε.Κ.» για τις ομορφιές του νησιού και τις ανάγκες του – «Εθνικός Κήρυκας»

  • Reading time:3 mins read

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Δεν χρειάσθηκαν ούτε μηνύματα με email, ούτε γραπτά μηνύματα τηλεφώνου, γνωστά ως text messages, ούτε παρεμβολή γραμματέων και βοηθών, ένα τηλεφώνημα στο κινητό τηλέφωνο του δημάρχου της Σύμης κ. Ελευθερίου Παπακαλοδούκα ήταν αρκετό για να συναντηθούμε -τον περασμένο μήνα που βρισκόμουν στην Ελλάδα- και να μιλήσουμε για τις ομορφιές αλλά και της ελλείψεις του νησιού του. Η απάντησή του στην ερώτησή μας, «πότε έχετε δυνατότητα κύριε δήμαρχε να με δεχθείτε για λίγη ώρα να κάνουμε μία συνέντευξη στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ για τη Σύμη;», ήταν αφοπλιστική λόγω της απλότητας και της προσήνειάς της, η εξής: «Όποτε θέλετε, δεν είναι ανάγκη να ορίσουμε ώρα, να έλθετε όποτε θέλετε η πόρτα μου είναι πάντοτε ανοικτή». Στην ερώτηση αν γνωρίζει τον «Ε.Κ.», απάντησε «και βέβαια τον γνωρίζω και παρακολουθώ» ενώ έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειάς μας.

Το Δημαρχείο είναι ένα επιβλητικό αρχοντικό κτίριο το οποίο δεσπόζει στον Γιαλό, δηλαδή στην πρωτεύουσα της Σύμης και πρέπει να ανέβει κάποιος πολλά σκαλιά για να φτάσει από την εξωτερική σκάλα στο γραφείο του δημάρχου, ενώ η θερμοκρασία των 43 βαθμών Κελσίου ομολογουμένως δεν βοηθούσε και πολύ.

Μέρος της πρωτεύουσας της Σύμης που ονομάζεται Γιαλός. Πίσω από την κολόνα του ηλεκτρισμού διακρίνεται το Δημαρχείο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο δήμαρχος κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας μας υποδέχθηκε εγκάρδια και με προσήνεια, και απαντητικά στην ερώτηση πως πηγαίνει η τουριστική περίοδος, είπε πως «κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την επίσκεψή σας, η τουριστική περίοδος σε γενικές γραμμές πηγαίνει καλά. Δεν είναι ο κόσμος που ήταν παλιά, όχι σε ποσότητα, αλλά σε ποιότητα η οποία έχει αρχίσει να χαμηλώνει σιγά – σιγά λόγω της οικονομικής ακρίβειας που υπάρχει στην αγορά σε όλο τον κόσμο όχι μόνο στην Ελλάδα. Ο κόσμος ενώ έχει χρήματα κρατάει μία πισινή, δεν ξοδεύει αυτά που ξόδευε παλιά. Ναι μεν θα πάει στο μπάνιο, ναι μεν θα μείνει σε καλύτερο ξενοδοχείο διότι η ποιότητα στα ξενοδοχεία της Σύμης έχει ανέβει πάρα πολύ, αλλά θα αποφύγει αυτό που θεωρεί περισσό έξοδο, κάποια ψώνια, ή να πιει ένα ποτό το βράδυ με την οικογένειά του. Μετά τις 11 η ώρα το βράδυ δεν κινείται τίποτε, ενώ κάποτε όλο το εικοσιτετράωρο υπήρχε κίνηση».

Ο κ. Παπακαλοδούκας είπε ότι «η Σύμη δέχεται μισό εκατομμύριο τουρίστες τον χρόνο, δεν είναι λίγοι. Προσπαθούμε εμείς σαν Δήμος να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους επισκέπτες μας για να μη χαλάσει το όνομα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η Σύμη. Βλέπουμε ότι στην Αμερική η Σύμη ονομάζεται για δεύτερη φορά ο ωραιότερος τόπος του κόσμου, προχτές διάβαζα σε άλλο δημοσίευμα πως ‘η Σύμη έχει την εύνοια του Θεού’». Συμπλήρωσε πως «αυτό κρατά τη Σύμη ψηλά σαν όνομα και δεν έχει πρόβλημα και δεν είχε ποτέ από τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ και η συγκοινωνία, έχουμε 22 δρομολόγια την ημέρα με τη Ρόδο. Νομίζω πως κανένα άλλο νησί δεν έχει τόση συχνή συγκοινωνία με τη Ρόδο, αλλά και τον Πειραιά με τον οποίο έχει σύνδεση τέσσερις φορές την εβδομάδα και ελπίζουμε πολύ σύντομα να ξεκινήσουν δρομολόγια και τα υδροπλάνα που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που υπήρχε παλιά επί Ιταλοκρατίας».

Από το καλοκαιρινό φεστιβάλ της Σύμης. Χορευτικό συγκρότημα χορεύει με καμάρι χορούς από όλη την Ελλάδα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στην ερώτηση από ποιες χώρες έχουν τουρίστες, είπε «από όλο τον κόσμο. Είναι ένα νησί το οποίο δέχεται διαφορετικούς επισκέπτες, αυτοί που έχουν αγοράσει σπίτι, που είναι πάρα πολύ καλοί πελάτες διότι έρχονται όλο το χρόνο, είναι αυτοί που μένουν στα ξενοδοχεία, κι αυτοί που έρχονται με τα σκάφη και είναι πλούσιοι από όλο τον κόσμο». Συμπλήρωσε πως «έχουμε πολλούς Γάλλους, Γερμανούς, Άγγλους, Ιταλούς, Τούρκους, Αμερικανούς και βέβαια έχουμε και ομογενείς».

Ο δήμαρχος της Σύμης τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη υποδομών. Συγκεκριμένα, είπε πως «το βασικό είναι οι γιατροί. Ο κόσμος που έρχεται εδώ πρέπει να νιώθει μια σιγουριά πως αν πάθει κάτι θα πάει στο Κέντρο Υγείας της Σύμης, το οποίο έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό που είναι εξοπλισμός νοσοκομείου, αλλά η στελέχωσή του δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι». Τόνισε πως «πρέπει να καταλάβει το κράτος ότι η βιομηχανία μας είναι ο τουρισμός. Εχεις υποχρέωση σ’ αυτούς που έρχονται και αφήνουν τα χρήματά τους και απέναντι βέβαια και στους μόνιμους κατοίκους και σ΄ εκείνους των ακριτικών νησιών, πρέπει και να δώσεις, όχι μόνο να παίρνεις. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως το καταλαβαίνω εγώ, είναι ότι ως κράτος δεν μπορείς μόνο να μαζεύεις, πρέπει και να επενδύεις».

Ο δήμαρχος είπε ακόμα ότι το άλλο πρόβλημα είναι το αποχετευτικό. Τόνισε πως «θα πρέπει να καταλάβει το κράτος πως κάθε χρόνο πρέπει να γίνονται έργα. Οι άνθρωποι που εργάζονται ας πούμε στη συγκομιδή των σκουπιδιών πρέπει να πληρώνονται. Δεν βρίσκουμε ανθρώπους να εργασθούν για τον Δήμο. Αυτός που μαζεύει σκουπίδια είναι ήρωας και παίρνει μόνο 880 ευρώ το μήνα, πρέπει να παίρνει τουλάχιστον 1.500».

Ο δήμαρχος της Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας στο γραφείο του που το κοσμούν αναμνηστικά και μετάλλια επιτευγμάτων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι «εγώ συνεργάζομαι 22 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα» και συμπλήρωσε «το πρόβλημα το δημιουργούν οι δημοσιογράφοι».

Για την Ομογένεια ης Αμερικής ο δήμαρχος τρέφει τα καλύτερα αισθήματα. Είπε πως «καμαρώνουμε και χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι κρατείτε τις παραδόσεις περισσότερο από εμάς. Κρατάτε την οικογένεια καλύτερα από εμάς».

Ο Δήμος Σύμης κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είχε διοργανώσει μία σειρά από πολιτιστικές και λαογραφικές εκδηλώσεις, από μουσικές βραδιές, μέχρι θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις τα βράδια στην κεντρική πλατεία του Γιαλού εντελώς δωρεάν για όλους.