«Καλούμαστε να γνωρίσουμε και να δυναμώσουμε τις ρίζες μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται από σήμερα το απόγευμα την Αμφιλοχία κατόπιν πρόσκλήσεως του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και του Δημάρχου Αμφιλοχίας κ. Απόστολου Κοιμήση για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου πολιούχου της Αμφιλοχίας και ταυτοχρόνως την συμπλήρωση 150 ετών από την ανοικοδόμηση του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Αμφιλοχίας. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.
Στον Μεγάλο πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και μίλησε για την «ιστορία του ναού τονίζοντας πως «ο πάνσεπτος και περικαλλής αυτός Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου θεμελιώθηκε την 2α Μαρτίου του έτους 1868 στην θέση παλαιοτέρου Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου. Εδώ, σε αυτόν τον Ιερό Ναό χιλιάδες αδελφών βαπτίστηκαν, μυρώθηκαν, ευλογήθηκαν για να δημιουργήσουν την «κατ’ οίκον εκκλησία», την οικογένειά τους. Εδώ, πονεμένες και πληγωμένες ψυχές από την ψυχοφθόρο αμαρτία θεραπεύθηκαν, ενισχύθηκαν, ανακαινίσθηκαν πνευματικά, μεταμόρφωσαν τα πάθη τους σε αρετές, βρήκαν την ειρήνη, την αληθινή γαλήνη, βρήκαν τον δρόμο που οδηγεί στη σωτηρία και την κατά χάριν θέωση». Εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου επισημαίνοντας «Νοιώθουμε πιο δυνατοί πνευματικά σήμερα που είσθε κοντά μας και για αυτό γονατίζουμε και παρακαλούμε τον Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό να σας χαρίζει δύναμη και ενίσχυση για να ποιμαίνετε τον Ελληνικό λαό, να αντιμετωπίζετε τα πολλά προβλήματα που σήμερα αναφύονται μέσα στον ορθόδοξο κόσμο μας, να λαμπρύνετε τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Ελλάδος».
Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη, καθώς και τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόσκληση και την ευκαιρία που του δόθηκε να έρθει «σε επικοινωνία με αυτόν τον ευγενικό λαό. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, «διότι δεν πρέπει και δεν είναι και του χαρακτήρος μου να κλείνομαι στα τείχη της Αθήνας. Ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να αγκαλιάζει όλο τον ελληνικό λαό, τις προσδοκίες, τα προβλήματα, τα αδιέξοδά του».
Επεσήμανε, επίσης, πως γίνεται πράξη το σύνθημα ότι «πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε, ώστε να περάσουμε στην απέναντι όχθη». Αναφέρθηκε στην ιστορική αξία του ναού τονίζοντας πως είναι σημαντικό ότι «ένας λαός ταλαιπωρημένος από την σκλαβιά και τον αγώνα για την ελευθερία, μόλις απελευθερώθηκε είχε ως πρώτη μέριμνα να φτιάξει έναν ναό, ώστε να εφοδιάζεται για την πορεία της ζωής του», ενώ σημείωσε πως οι Έλληνες, όπου κι αν βρέθηκαν διασκορπισμένοι έχουν ως χαρακτηριστικό γνώρισμα να προσπαθούν να φτιάχνουν το ιερό ησυχαστήριο, ώστε να συγκεντρώνονται εκεί, για να φτιάχνουν την ζωή τους.
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι παλαιότερα στο κέντρο του χωριού ή της πόλης ήταν πάντοτε ο ιερός ναός, όπου στα πεζούλια απέξω κάθονταν και συζητούσαν τα κοινά τους προβλήματα, δίπλα το σχολείο και η κοινότητα. Αντίθετα, σήμερα έχουν αλλάξει οι συνθήκες και υπάρχει η φιλοσοφία να απέχει η Εκκλησία από το σχολείο. «Δεν είναι μόνο η απόσταση η γεωγραφική, αλλά και η συναισθηματική, η απόσταση της ζωής» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.
Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι ο Καποδίστριας όταν σχημάτιζε την σύνθεση των υπουργείων είχε δηλώσει πως δε θα μπορούσε το υπουργείο παιδείας να είναι ξεχωριστό από τα θέματα της Εκκλησίας, διότι «και οι δυο αυτές υπηρεσίες πρέπει να φωτίζονται από τον Κύριο μας».,
«Ο κόσμος αλλάζει» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «και εμείς πρέπει να αγωνιστούμε περισσότερο και να δυναμώσουμε τις ρίζες μας».