You are currently viewing Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκπλήρωσε και εφέτος το « τάμα» του στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκπλήρωσε και εφέτος το « τάμα» του στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία

  • Reading time:2 mins read

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος-Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέστηκε σήμερα το απόγευμα ο Μεγάλος πανηγυρικός εσπερινός στην ιστορική ιερά μονή οσίου Λουκά του εν Στειρίω στην Βοιωτία.

Παρέστησαν, επίσης, Συνοδικοί και άλλοι Αρχιερείς, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κλήρος και λαός.

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος μίλησε για τον όσιο Λουκά και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τον αγώνα του να επανέλθουν τα λείψανα του Αγίου, αλλά και να λειτουργήσει ξανά η ιστορική μόνη. Επεσήμανε, μάλιστα, πως ο αιώνας που έζησε ο όσιος έχει πολλά κοινά με τη δική μας εποχή τονίζοντας πως όπως τότε ο όσιος παρηγορούσε τους ανθρώπους έτσι κάνει και σήμερα.

Ευχαρίστησε, επίσης, όλους τους παρευρισκόμενους που αψήφισαν την ταλαιπωρία λόγω κακοκαιρίας και ήρθαν να προσκυνήσουν τον άγιο, αλλά και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για την απευθείας μετάδοση.

Κατόπιν, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος όποιος, ενώ στην αρχή μίλησε για την ιστορία της μονής και ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο χρόνια πολλά με αφορμή την συμπλήρωση 11 χρόνων από την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Ευχαρίστησε ακόμη το Μητροπολίτη Θηβών για την πρόσκληση και σημείωσε ότι η Πάτρα συνδέεται με τον άγιο, αφού εκεί υπάρχει μετόχι της μονής.

Μετά την ακολουθία του εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, αλλά και όλους τους προσκυνητές και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αιώνα, η Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, είναι ιδρυμένο σε γραφική πλαγιά στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα, κοντά στην αρχαία Στειρίδα.

Το μοναστήρι με τις δύο μεγάλες εκκλησίες (το ναό της Παναγίας και το Καθολικό), την Κρύπτη,το καμπαναριό, τα κελιά και τα άλλα κτίσματα, αφιερωμένο στον θαυματουργό τοπικό άγιο, απέκτησε σύντομα μοναδική ακτινοβολία και τούτο γιατί η μορφή της τέχνης του θεωρείται πρότυπο για τα βυζαντινά μνημεία του 11ου αιώνα σε όλη την Ελλάδα.

Βασική πηγή των πληροφοριών για το μοναστήρι και τον Όσιο Λουκά είναι ο Βίος του, που συνέταξε ανώνυμος μαθητής του το 962, λίγα χρόνια μετά το θάνατο του Οσίου το 953.

Στα θεία χαρίσματα του ασκητή Οσίου οφειλόταν η στενή του σχέση με τους στρατηγούς, του Θέματος της Ελλάδος με έδρα την ακμάζουσα τότε Θήβα. Οι στρατηγοί Πόθος, γιός του Λέοντος Αργυρού και Πρωτοσπαθάριος Κρηνίτης ο Αροτράς τίμησαν τον Όσιο. Ο Κρηνίτης μάλιστα άρχισε να κτίζει με έξοδά του εκκλησία, όσο ζούσε ο Όσιος, το 946, στο όνομα της Αγίας Βαρβάρας.