Του Θεόδωρου Καλμούκου: Η Ελλάδα θα δίνει χορηγία δύο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, για την ενίσχυση των προγραμμάτων της και την τόνωση της Ελληνικότητας της.
Η ετήσια αυτή χορηγία θα έχει ισχύ από πέρυσι, δηλαδή το 2019, και θα βοηθήσει καθοριστικά στην οικονομική ανασυγκρότηση της Θεολογικής Σχολής η οποία όπως έχει αποκαλύψει ο «Ε.Κ.» είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο οικονομικής φθίσης που δεν μπορούσε να καλύψει ούτε καν τα τρέχοντα λειτουργικά της έξοδα.
Επίσης θα συμβάλλει στην καλυτέρευση της εικόνας και υπόστασης της Σχολής έναντι των Ακαδημαϊκών Αρχών, οι οποίες έθεσαν τη Σχολή σε καθεστώς διετούς δοκιμαστικής επιτήρησης, γνωστής ως probation, έπειτα από την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και με την καθοριστικής σημασίας συμβολή του Γεωργίου Καντώνη, ο οποίος τότε ήταν αντιπρόεδρος της Εφορίας και ο οποίος επιμελήθηκε τη γραφική εργασία, τα υπομνήματα και τα υποσχετικά έγγραφα έναντι των Ακαδημαϊκών Αρχών.
Τονίζεται ότι οι εν λόγω Αρχές, ανάμεσα στα άλλα, είχαν επισημάνει και το οικονομικό πρόβλημα της Σχολής, καθότι η πρώην ηγεσία της Αρχιεπισκοπής και της Σχολής είχαν εξανεμίσει τα αποθεματικά κεφάλαια, γνωστά ως endowment fund, όπως είχε αποκαλύψει μεγάλη ομάδα πρώην εφόρων με επιστολή της στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο, την οποία δημοσιοποίησε ο «Ε.Κ.».
Υπογραμμίζεται ότι τη χορηγία των δυο εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο την είχε εισηγηθεί, προωθήσει και επιτύχει ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Ορθόδοξων Εκκλησιών της Διασποράς, Αντώνης Διαματάρης, όπως άλλωστε και πολλά άλλα ζωτικής σημασίας θέματα που αφορούν την προαγωγή και στήριξη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ανά τον Κόσμο, τα οποία, δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.
Τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής που η Ελλάδα κάνει μία τόσο μεγάλη και καθοριστικής σημασίας κίνηση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη «σωτηρία» της Σχολής.
Μέχρι τώρα η Ελλάδα συνέβαλλε με μικρής εμβέλειας βοηθήματα, όπως την ετήσια κάλυψη των εξόδων της αποφοιτήσασας τάξης μετάβασης και φιλοξενίας στην Ελλάδα και την περιήγηση σε θρησκευτικά και ιστορικά πολιτιστικά μέρη και μνημεία, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Όρους, καθώς επίσης και επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Στο παρελθόν παρείχε υποτροφίες σε φοιτητές εξ’ Ελλάδος να σπουδάσουν στη Σχολή και εξ’ Αμερικής να μεταβούν στην Ελλάδα για την καλυτέρευση και μαθητεία της Ελληνικής γλώσσας, Τελετουργικής και Εκκλησιαστικής Μουσικής, τομείς στους οποίους οι αποφοιτούντες από τη Σχολή χώλαιναν, πλην όμως και αυτά σταμάτησαν επί προηγούμενης διοίκησης της Αρχιεπισκοπής, εκτός από την ετήσια επίσκεψη.
Το θέμα της χορηγίας των δύο εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος προς τη Σχολή το ανέφερε τώρα που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος το ανακοίνωσε την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, στη διάρκεια του γεύματος στο ξενοδοχείο Willard InterContinental Hotel στην Ουάσιγκτον.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανάμεσα στα άλλα είπε, πως, «ιδιαίτερα θα ήθελα να αναγνωρίσω την βαρυσήμαντη επένδυση της Ελλάδος στη Θεολογική μας Σχολή, μία ετήσια χορηγία εκ δύο εκατομμυρίων ευρώ αρχίζοντας από πέρυσι. Η προσφορά αυτή της Μητέρας Ελλάδος προς τα παιδιά της στη Διασπορά είναι ιδιαίτερης σημασίας, διότι δείχνει τους πνευματικούς, καθώς επίσης και τους εθνικούς και γλωσσικούς δεσμούς μεταξύ μας.
Δημιουργεί μία συνάφεια στη Διασπορά ως ομογάλακτοι, δηλαδή εκείνων οι οποίοι έχουν τραφεί από την ίδια Μητέρα. Κι όπως η Μητέρα μας Εκκλησία είναι ο πάνσεπτος Οικουμενικός Θρόνος της Κωνσταντινούπολης, υπό την ηγεσία του ατρόμητου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, η κουλτούρα και ο πολιτισμός –όπως συμβαίνει για τον υπόλοιπο Δυτικό Κόσμο – είναι η Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ Κύριε Πρωθυπουργέ, για την προσφορά σας στην Ομογένεια, για την αγάπη σας στην Ελληνική Ορθόδοξη Πίστη και Κληρονομιά και για την ηγεσία σας στην Ελληνική Δημοκρατία».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει ξεκινήσει την ανασυγκρότηση και εξυγίανση της Θεολογικής Σχολής, με την εκλογή στην προεδρία της του επιχειρηματία Γεωργίου Καντώνη και στην κοσμητεία της του Αρχιμανδρίτη Μάξιμου Κώνστα, ενώ προβλέπονται θεμελιώδεις αλλαγές στο εγγύς και απώτερο μέλλον.
Η Σχολή ετοιμάζεται ήδη να υποδεχθεί στις 7 Μαΐου 2020 τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος θα προστεί των εκδηλώσεων απονομής των πτυχίων το Σάββατο 9 Μαΐου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η συνοδεία του θα διαμείνουν στη Θεολογική Σχολή και όχι σε ξενοδοχείο της Βοστώνης.
Είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης θα προστεί των εκδηλώσεων αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.