Έναν υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο, που δώρισε πρόσφατα το Ίδρυμα Νιάρχος στο Διαγνωστικό Κέντρο “Ευαγγελισμός” της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στα Τίρανα εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
Μετά τον αγιασμό στο Κέντρο, ο Μακαριώτατος έκοψε την κορδέλα, έχοντας δίπλα του τον εκπρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νιάρχου Γεώργιο Μιχαλακόπουλο, ενώ παρέστησαν ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ, κληρικοί της Αρχιεπισκοπής, το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Διαγνωστικου Κέντρο κ. ά.
Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στο Ίδρυμα Νιάρχος μια εικόνα της Ανάστασης, εικονογραφημένη από νεαρό Αλβανό αγιογράφο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: “ΕΙΜΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ…”
Στην ομιλία του ο κ. Αναστάσιος υπογράμμισε ότι “ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε πολλούς πολλούς, αλλά είχε φίλους πολλούς. Χτυπούσα τις πόρτες για να δείξουν κατανόηση στην προσπάθειά μας. Πολύτιμος και εξαιρετικός φίλος υπήρξε το ίδρυμα Νιάρχος. Με ευγνωμοσύνη σκεπτόμαστε πάντοτε τη γενναιόδωρη συμβολή του. Πριν 24 χρόνια είχαμε την πρώτη δωρεά, που αποδείχθηκε πολύτιμη. Και τώρα και πάλι τόλμησα να παρακαλέσω και να ικετεύσω να μας βοηθήσουν. Καμιά φορά λέω να κάνω μια κάρτα, που θα λέω: “Αναστάσιος, διεθνής ζητιάνος”. Το ίδρυμα Νιάρχου ειδικά ενδιαφέρεται γι’ αυτό το χαρακτήρα της διεθνούς προσφοράς. Κι εγώ εκείνο, που χαίρομαι είναι η τόλμη του Ιδρύματος. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη προς τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλο, το σύμβολο του Διοικητικού Συμβουλίου πρέσβη επί τιμή Βασίλειο Κασκαρέλη και τον παρόντα Γεώργιο Μιχαλακόπουλο”.
Και πρόσθεσε: “Ο θεός είναι πρόσωπο. Και υπάρχει μια δυνατότητα σχέσεως μαζί του. Όλες οι ενέργειες προσφοράς είναι μια έκφραση αγάπης προς τον Θεό και τους ανθρώπους. Εκφράζουμε το σεβασμό και την αγάπη μας προς όλους. Ανεξαρτήτως καταγωγής και ιδεών. Είμαστε ελεύθεροι να βλέπουμε στο κάθε ανθρώπινο πρόσωπο την εικόνα του Θεού”.
Επεσήμανε πως “όταν άρχισε η προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί και πάλι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, επέμενα ότι υπάρχουν δύο πνεύμονες στην προσπάθειά της. Και οι δύο αφορούν το μυστήριο του ανθρώπου. Δεν είναι μόνο το πνεύμα, αλλά είναι και το μυστήριο, που όλοι κουβαλάμε, και λέγεται ανθρώπινος οργανισμός. Έτσι, λοιπόν, με το κέντρο, που έχουμε ως καθεδρικό ναό, αρχίσαμε την προσπάθεια για την λειτουργία της Κλινικής, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Ήταν λίγο περίεργο, που πολλοί απορούσαν, γιατί αυτή η επιμονή. Αυτή η επιμονή σχετίζεται με το παράδειγμα, το οποίο μας έχει δώσει ο Χριστός μας. “Ευαγγελίζετω και εθεράπευε”. Αυτές είναι οι δύο βασικές λέξεις, που περιγράφουν το έργο του. Σεβασμός στον όλο άνθρωπο. Ψυχή και σώμα”.
Και κατέληξε: “Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους εξαιρετικούς συνεργάτες τα 24 χρόνια εδώ, γιατί ένα Διαγνωστικό Κέντρο δεν είναι μόνο τα μηχανήματα, αλλά είναι οι άνθρωποι. Βεβαίως και τα μηχανήματα έχουν τεράστια σημασία. Και αυτά δεν είναι απλά σιδερικά, είναι ένα κομμάτι της λειτουργίας της ανθρώπινης ζωής.
“ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ”
Ο κ. Μιχαλακόπουλος σημείωσε, εκ μέρους του Ιδρύματος Νιάρχου, ότι “είναι χαρά μας, που και αυτή τη φορά μπορέσαμε να σταθούμε δίπλα σας και να ενισχύσουμε την προσπάθεια του Κέντρου να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, την εθνικότητα, την οικονομική και την κοινωνική τους κατάσταση”.
Ανέφερε ότι το ίδρυμα, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, 28 χρόνια πριν, κάνει δωρεές, που το ύψος τους υπερβαίνει το ποσό του 1 δισεκ. δολαρίων και περιλαμβάνει περισσότερα από 40 έργα στην Ελλάδα και διεθνώς με κορωνίδα τη δημιουργία των νέων νοσοκομείων στην Κομοτηνή και στη Σπάρτη, καθώς και του πανεπιστημιακού παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, η κατασκευή των οποίων μόλις ξεκίνησε.
Υπογράμμισε ακόμη πως “με τις δωρεές για την υγεία, μέσα από τις συμπράξεις και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, προσπαθούμε να δίνουμε πρόσβαση σε υψηλή φροντίδα σε όσους το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Και αυτό γιορτάζουμε εδώ σήμερα μαζί σας. Τη δυνατότητα να προσφέρουμε μια βελτιωμένη καθημερινότητα για χιλιάδες ανθρώπους και στις οικογένειές τους, που φοβούνται και αγωνιούν για την πορεία της υγείας τους. Αλλά και στους επαγγελματίες της υγείας, που ζητούν το κατάλληλο εργαλείο για να προσφέρουν αξιόπιστη και ολοκληρωμένη φροντίδα στο συνάνθρωπό τους”.
ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ
Από την πρώτη στιγμή, που βρέθηκε στην Αλβανία, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εστίασε, εκτός όλων των άλλων, και στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, προκειμένου να μπορούν να ζουν όσο το δυνατόν ανθρώπινα και να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα υγείας τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή καίριες είναι οι παρεμβάσεις του.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στον αγώνα του να βελτιωθούν όλο και περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην Αλβανία, κάνει κατάλληλες ενέργειες, ώστε το Διαγνωστικό Κέντρο της Εκκλησίας να εξοπλισθεί όσο αρτιότερα υπάρχει η δυνατότητα.
Και βρίσκει ανταπόκριση ο Μακαριώτατος στις… πόρτες, που κρούει, γιατί όλοι γνωρίζουν το μεγαλειώδες και φωτισμένο έργο του και τη γνήσια, χωρίς διακρίσεις φυλετικές, θρησκευτικές, κοινωνικές, γλωσσικές, αγάπη του προς τον αλβανικό λαό, καθώς και το σπουδαίο ρόλο της Εκκλησίας της Αλβανίας στην πρόοδο της χώρας.
Η προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου στην κοινωνία της Αλβανίας είναι πολυεπίπεδη και πλέον αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών.
Εκτός από τον τομέα της εκπαίδευσης και των υποδομών, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει αναπτύξει μεγάλη και ουσιαστική παρουσία και δράση στο χώρο της υγείας.
Ίδρυσε το 1994, τρία χρόνια μόλις μετά την άφιξή του στην Αλβανία, την κλινική “Άγιος Λουκάς”, η οποία φιλοξενούνταν μέσα σ’ ένα σπίτι.
Αυτή το 1999 μετεξελίχθηκε στο Διαγνωστικό Κέντρο “Ευαγγελισμός” στα Τίρανα, με κατάλληλη κτιριακή υποδομή, εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, με ευαισθησία και ενδιαφέρον για τους ανθρώπους της Αλβανίας, προκειμένου να αισθάνονται πως έχουν στήριγμα και να μην χάνονται στα δαιδαλώδη μονοπάτια του κόσμου και στο λαβύρινθο των αδιεξόδων του.
Πλέον υπάρχουν 24 ειδικότητες με τα αντίστοιχα εργαστήρια, αλλά και μικροχειρουργική νοσηλεία μιας ημέρας και δέχεται χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο.
Επιπλέον λειτουργούν και Οφθαλμολογικό και Ωτορινολαρυγγολικό Κέντρο, πλήρως εξοπλισμένα και με ευρεία κάλυψη περιστατικών.
Παράλληλα μονάδες υγείας λειτουργεί η Εκκλησία σ΄ όλη τη χώρα, όπως στους Γεωργουτσάτες (κατά καιρούς εξετάζουν ασθενείς και ιατροί από τα Ιωάννινα (καθηγητές κ.ά), ,στην Καβάγια και στην Κορυτσά, όπου παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και δίνονται φάρμακα, ενώ συστάθηκε και κινητή οδοντιατρική μονάδα.
Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή του από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και για την αναβάθμιση του κρατικού συστήματος υγείας της Αλβανίας, με την παροχή μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων και άλλων αναγκαίων εφοδίων σε νοσοκομεία και ιατρεία της χώρας.
Ειδικά σε αγροτικές περιοχές εφαρμόζονται προγράμματα, που έχουν σχέση με την υγιεινή της γυναίκας, καθώς και με την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη καρκίνων κ.λπ. Σ’ αυτά, ουσιαστική είναι η υποστήριξη από επιστήμονες και εθελοντικούς συλλόγους της Ελλάδας.
Η αγάπη του Αρχιεπισκόπου αγγίζει ταλαιπωρημένα και πονεμένα πρόσωπα, ανταποκρινόμενος σ’ αυτό, που ο Κύριος ζητάει, τη γνήσια ιεραποστολή. Εξυπηρετεί το διπλανό του. Δίνει ελπίδα στον απελπισμένο. Ενδιαφέρεται για τον άρρωστο. Αρνείται, έτσι, τον επιφανειακό χριστιανισμό και επιμένει στο σωτηριολογικό χριστιανισμό.