You are currently viewing Ο Ακάθιστος ύμνος στην Κέρκυρα με χοροστασία του Σεβ. Κερκύρας κ.Νεκταρίου στον Άγιο Σπυρίδωνα και στον Μητροπολιτικό ναό

Ο Ακάθιστος ύμνος στην Κέρκυρα με χοροστασία του Σεβ. Κερκύρας κ.Νεκταρίου στον Άγιο Σπυρίδωνα και στον Μητροπολιτικό ναό

  • Reading time:3 mins read
Με τη χάρι του Θεού και τις πρεσβείες της Θεοτόκου, έφθασε και η ευλογημένη μέρα της εορτής του Ακαθίστου ύμνου στην Υπεραγία Θεοτόκο και στην νήσο Κέρκυρα.
Κατά το έθος το οποίο παρελάβαμε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, χοροστάτησε εις μεν το ήμισυ της ιεράς ακολουθίας στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος, εις δε το υπόλοιπο ήμισυ τις ιεράς ακολουθίας στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης και Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης. Εις αμφοτέρους τους Ιερούς ναούς έψαλλαν οι δύο θαυμάσιες χορωδίες που είναι και οι κορυφαίες, του Αγίου Σπυρίδωνος και του Μητροπολιτικού ναού και απέδωσαν την κατανυκτική ακολουθία σε τετραφωνία, η οποία είναι καθιερωμένη και ως επτανησιακή.
Ο Σεβασμιώτατος εις μεν το Ιερό Προσκύνημα στην ομιλία του αναφέρθηκε στο υψηλό νόημα της επιγνώσεως της χάριτος του Θεού και των ακτίστων δωρεών Του παίρνοντας αφορμή από τον στοίχο « γνώσιν άγνωστον γνώναι, η Παρθένος ζητούσα, εβόησε προς τον λειτουργούντα ». Ο λειτουργός του αποκεκρυμμένου μυστηρίου της ενσάρκου οικονομίας ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μεταφέρει στην Θεοτόκο την προαιώνιον βουλή του Θεού. Όμως η Παναγία μας μπροστά σε αυτήν την άγνωστη για εκείνην γνώση την οποία λαμβάνει τώρα, ζητεί από τον λειτουργούντα Αρχάγγελο Γαβριήλ να μυηθεί σε αυτήν την υπέρτατη γνώση της χάριτος του Θεού. Παρά το γεγονός ότι ο αποκεκαλυμμένος λόγος του Θεού ο οποίος μας έκανε κοινωνούς της χάριτος του Θεού και μας έδωσε την σωτηρία και την απαλλαγή μας από την φθορά και τον θάνατο, που προξένησε η αμαρτία, δηλαδή ο χωρισμός μας από τον Θεό, εν τούτοις ο σύγχρονος άνθρωπος προτιμά να ζει στην αγνωσία του και επιλέγει την κοσμική γνώση, η οποία είναι χωρισμένη από την χάρι του Θεού. Γι αυτό και οι εκδηλώσεις, οι αντίθετες προς το θέλημα του Θεού, έχουν σημαδέψει όλη την ανθρωπότητα. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα να εορτάσουμε με την χάρι του Θεού, ένα ξεχωριστό και ευλογημένο Πάσχα.
Εις τον Μητροπολιτικό Ναό απευθυνόμενος στο εκεί εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος έλαβε αφορμή από του στοίχους, « Χαίρε του πεσόντος Αδάμ η ανάκλησις, Χαίρε των δακρύων της Εύας η λύτρωσις ». Ο πρώτος Αδάμ, ο χοϊκός γενάρχης μας, εξέπεσε από την χάρι και την κοινωνία του Θεού και συμπαρέσυρε σε αυτήν την πτώση του, όλη την δημιουργία του Θεού – κτίση. Συμμέτοχος ήτο και η Εύα, η οποία παρεκίνησε τον Αδάμ σε αυτή την διακοπή της κοινωνίας με τον Θεό. Όμως επειδή ο Θεός Πατέρας μας που κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη είναι αγάπη, δεν θέλησε την αιώνια αποστροφή Του από την δημιουργία Του, διότι όλη η δημιουργία Του, συντελέστηκε εξ αγάπης. Ο νέος Αδάμ είναι ο εναθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού, ο οποίος αναδημιουργεί τον άνθρωπο και την κτίση. Ο πρώτος Αδάμ συμπαρέσυρε την κτίσην στην ακοινωνησία με τον Θεό, ενώ ο δεύτερος Αδάμ, ο Ιησούς Χριστός με την θυσία Του, ξανασυνδέει τον άνθρωπο και την κτίσην με το Θεό Πατέρα. Η πρώτη Εύα παρέσυρε τον Αδάμ στην φθορά και τον θάνατο, η νέα Εύα, η Θεοτόκος με την ελεύθερη βούληση της, συνεργάζεται με τον Θεό για την πραγμάτωση του προαιωνίου σχεδίου της σωτηρίας μας. Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους ανθρώπους να αναλογιστούμε την προσφορά της Παναγίας μας στην ζωή μας και να γονατίσουμε μπροστά της, με ευγνωμοσύνη ζητώντας πάντοτε τις πρεσβείες για όλη την ανθρωπότητα από τον Κύριο μας τον Ιησού Χριστό.
 Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό να ενισχυθούμε από την Παναγία μας, στον αγώνα μας για το υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και να εορτάσουμε ένα ευλογημένο και λαμπρό Πάσχα όπως αξίζει στην ορθόδοξη παράδοση και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα μας.