Διχασμένος εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτάσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
«Δεν βλάπτει τον απλό, θρησκευόμενο πολίτη, αντιθέτως κατοχυρώνει το δικαίωμά του», σημείωσε.
Παρότι σχεδόν σε όλα τα σημεία καταγράφηκε συμφωνία ζήτημα αυτό φαίνεται πως υπάρχει διάσταση απόψεων.
Οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκαν και στη συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο «Κόκκινο». Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Παιδείας σημείωσε πως «σαφέστατα» πρέπει να καταργηθεί το άρ. 3, «αυτό αντανακλά και στην δημοκρατική συνείδηση της κοινωνίας, διαχρονικά, όχι μόνο σήμερα. Είναι από τα λίγα θέματα που υπήρχε πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις, ότι πρέπει να τελειώνουμε με το θέμα αυτό. Δεν βλάπτει τον απλό, θρησκευόμενο πολίτη, αντιθέτως κατοχυρώνει το δικαίωμά του».
Ο κ. Φίλης απέρριψε μία λύση όπου ερμηνευτική δήλωση στο Σύνταγμα θα διευκρίνιζε ότι «όταν λέμε ότι υπάρχει αυτό το καθεστώς στην Ελλάδα δεν εννοούμε εις βάρος άλλων», χαρακτηρίζοντάς την «λύση που καλύπτει την Εκκλησία, γιατί δεν λύνει τον γόρδιο δεσμό, που είναι ουσιαστικός και αφορά την δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας».
Ο πρώην υπουργός τόνισε πως «πρέπει να είμαστε τολμηροί» και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί «να δημιουργείται δεύτερο συμβολικό θεμέλιο δίπλα στη λαϊκή κυριαρχία. Το Σύνταγμα θεμελιώνεται στη λαϊκή κυριαρχία, στο όνομα του λαού, δεν χρειάζεται το “Eις τo όνoμα της Aγίας και Oμooυσίoυ και Aδιαιρέτoυ Tριάδoς”. Αυτή η συμβολική διατύπωση παράγει αποτελέσματα, συνδυάζεται με την «επικρατούσα θρησκεία» του άρ. 3 … όπως στην πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ ότι το Σύνταγμα δεν διαπιστώνει πλειοψηφούσα αλλά αποδέχεται επικρατούσα θρησκεία έναντι των υπολοίπων. Αυτά δεν λύνονται με μεσοβέζικες λύσεις, γιατί ξανά πάμε σε δικαστήρια, εκεί λειτουργεί η “μακριά χειρ” της Εκκλησίας, λαμβάνονται αποφάσεις … πρέπει το Σύνταγμα να κρίνει το θέμα καθαρά, με βάση και την κοινωνική ωρίμανση επί του θέματος».
Η πρόταση που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός κατέθεσε μια συνθετική πρόταση προκειμένου να συγκεραστεί η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό κράτους εκκλησίας με τις απαιτήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τη πρόταση του κ. Τσίπρα, στο νέο σύνταγμα θα καθιερώνονται οι διακριτοί ρόλοι κράτους κι εκκλησίας, καθώς και η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Ωστόσο, θα διατηρηθεί η Ορθοδοξία ως επικρατούσα θρησκεία. Με την πρόταση Τσίπρα δεν αλλάζει το προοίμιο του συντάγματος: «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος».
Τι αναφέρει το άρθρο 3 του Συντάγματος
«1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ’ (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη».