You are currently viewing Νέος Αρχιερατικός Επίτροπος στη Χαλκίδα και Χειροτονία Πρεσβυτέρου

Νέος Αρχιερατικός Επίτροπος στη Χαλκίδα και Χειροτονία Πρεσβυτέρου

  • Reading time:3 mins read

Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλήσεις.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Χαλκίδος: «Ετσι, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 31 Mαρτίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε, όπως κάθε χρόνο, σε Σύναξη τους Αναγνώστες και Υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, οι οποίοι προέρχονται από όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το πρώτο και κύριο μέρος της Συνάξεως ήταν η αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος. Προ της ενάρξεώς της, στο τέλος του Όρθρου, σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας, έγινε και η τελετή της Λιτάνευσης και Προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως και πυκνού εκκλησιάσματος.

Στην θεία λειτουργία διηκόνησαν οι υποψήφιοι Κληρικοί, είτε στο Ιερό Βήμα, είτε βοηθώντας τους δύο Χορούς των εκλεκτών Ιεροψαλτών του Ναού κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και κ. Δήμου Τσίμπου.

Αμέσως μετά την ανάγνωση της διατεταγμένης Ευαγγελικής περικοπής, ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου «Περί των Ιερατικών Κλήσεων».

Μετά τον Χερουβικό Ύμνο και την Μεγάλη Είσοδο, ετελέσθη κατά την τάξη, η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακ. Πορφυρίου Γερμανού, ο οποίος πρόκειται, συν Θεώ να υπηρετήσει ως Εφημέριος της γενέτειράς του Ενορίας, του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Δ.Δ. Αγίου Νικολάου Μπούρτζι.

Στην ομιλία του πριν από την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Προφήτη Μωυσή, με αφορμή το περιστατικό της διαιρέσεως των υδάτων της Ερυθράς θαλάσσης και κάλεσε τον νέο Ιερέα, ως άλλος Μωυσής, να καθοδηγεί το λαό του Θεού στηριζόμενος στον Σταυρό του Χριστού και να προβάλει Αυτόν ως όργανο σωτηρίας των πιστών.

Οι γονείς, τα αδέλφια και πλήθος συντοπιτών του νέου Ιερομονάχου προσήλθαν και αναφώνησαν το «ΑΞΙΟΣ» στο νέο Ιερέα τους με μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση και ο Σεβασμιώτατος, αμέσως μετά την χειροτονία, προσέφερε στον π. Πορφύριο το οφφίκιο του Συγκέλλου.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χειροθέτησε και όρισε νέο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως τον Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου, Αρχ. Επίτροπο Χαλκίδος, Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Αρρένων και κατά σάρκα αδελφό του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου. Αναφερόμενος στην επιλογή του π. Νικηφόρο, ο οποίος εργάζεται ανύστακτα σε ό,τι του αναθέσει η Εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος πληροφόρησε το εκκλησίασμα για την επάξια προαγωγή του προηγουμένως κατέχοντος την θέση, Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοχάρη, σε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο νέος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική επιλογή και υποσχέθηκε πως θα επιδοθεί με αμείωτο ζήλο στη νέα διακονία του.

Ο Αρχιμ. Νικηφόρος (κατά κόσμον Αθανάσιος) Ευσταθίου γεννήθηκε στις Ροβιές Ευβοίας την 20η Μαρτίου 1967, όπου και έλαβε την εγκύκλιο μόρφωση. Επεράτωσε τις Γυμνασιακές και Λυκειακές σπουδές στη Χαλκίδα.

Το έτος 1985 εισήχθη, στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, λαβών το πτυχίο με βαθμό «λίαν καλώς».

Κατά τα έτη 1990-1991 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, απολυθείς με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

Την 5η Νοεμβρίου του έτους 1995 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ λαβών το όνομα Νικηφόρος. Συμμαρτυρήσαντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου (και νυν Μητροπολίτου Χαλκίδος) κ. Χρυσοστόμου του Β΄ (Τριανταφύλλου), την 13η του μηνός Νοεμβρίου και την 6η του μηνός Δεκεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε, αντιστοίχως, Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α΄ (Βέργη), λαβών συγχρόνως και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Το έτος 1996 χειροθετήθηκε Πνευματικός- Εξομολόγος.

Κατά τα έτη 1996- 1997 υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας και Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσσαπίων.

Το έτος 1998 διορίσθηκε Προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής.

Το έτος 2002 διορίσθηκε ως μέλος του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Ι. Μητροπόλεως.

Κατά τα έτη 2003-2005 διετέλεσε διευθυντής του Εκκλησιαστικού Οικοτροφείου Αρρένων «Η Αγία Παρασκευή».

Από του έτους 2005 υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γραφείου Γάμων και Διαζυγίων της Ιεράς Μητροπόλεως· το έτος 2006 διορίσθηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, διαδεχθείς τον Αρχιμ. (μακαριστό ήδη) Παύλο Ιωάννου μετά την εκλογή του σε Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης· από του έτους 2007 διετέλεσε μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος της ποιμαντικής μέριμνας του Στρατού και από του έτους 2008 ως Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδος, διατηρώντας τις θέσεις αυτές έως και της αποσπάσεώς του το έτος 2010, για λόγους μεταπτυχιακών σπουδών, στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά το διάστημα της παραμονής του στην Ιταλία, εξυπηρέτησε ως Εφημέριος τις λειτουργικές, ποιμαντικές και πνευματικές ανάγκες των Ενοριών Βάρης (Bari) και Φοβαίας (Foggia).

Παράλληλα παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα (Licenza) στο Istituto di Teologia Ecumenico-Patristica “San Nicola” του Bari της Θεολογικής Σχολής Απουλίας (Facolta Teologica Pugliese), λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του με βαθμό «Άριστα» (“Summa cum laude”).

Επιστρέφοντας το έτος 2014 στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, διορίσθηκε στη θέση του Διευθυντού του ιστορικού Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου αυτής και εφημέριος του εν αυτώ Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, εργαζόμενος για την ανακαίνιση και την συντήρηση των κτηριακών του εγκαταστάσεων, για την ανανέωση του δυναμικού των Τροφίμων, την παροχή των μέσων για την άνετη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους, καθώς και για την συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Ομιλεί την Ιταλική ενώ είναι και γνώστης της Αγγλικής γλώσσης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, όλοι μετέβησαν στο ωραιότατο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, ευρισκόμενο πλησίον του Ενοριακού Παρεκκλησίου της Παναγίας Οδηγητρίας «Μέσα Παναγίτσα», όπου ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε νεκρώσιμο τρισάγιο για τον προκάτοχό του και κτήτορα του Παρεκκλησίου Αρχιεπ. Χαλκίδος και Καρυστίας Χρύσανθο (Προβατά) καθώς και για τον εκεί αναπαυόμενο και εξ Ευβοίας καταγόμενο μακαριστό Μητροπολίτη Μαρωνείας κυρό Βασίλειο.

Εκεί, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε γεύμα στους Αναγνώστες, το οποίο, με την ευθύνη του Προϊσταμένου της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη, προετοίμασαν συνεργάτιδες της Ενορίας.

Μετά το γεύμα και πριν την αναχώρηση των παιδιών, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στα παιδιά μια μικρή αναμνηστική ευλογία».

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου